*

Jonna Purojärvi Tunteella järjen puolella

Kaikki blogit puheenaiheesta Muutos

Miten äänestät muutosta?

Oma vastaukseni on: et mitenkään. Vaaleissa annetulla äänellähän ei saa vain tiettyä asiaa, vaan mukana tulee aina paljon sellaista, mitä ei missään nimessä ole puoltamassa. Sitten ovat vielä lehmänkaupat niin hallitusneuvotteluissa kuin vaalikauden aikana.

Mitä tilalle kysytään seuraavaksi? Niin, sanopa se.

Kevään muutos Saksan puoluekentässä

Kevään aikana Saksassa on tapahtunut melkoinen muutos eri puolueiden kannatuksissa. Tammikuussa alkanut SPD ja Martin Schulz-hype on taittunut. Mutta toisaalta taas molempien valtapuolueiden CDU/CSU:n ja SPD:n kannatukset lähenevät nyt niiden viime vaaleissa saamia kannatuksia.

Brexit, Trump, Le Pen entä sitten?

 

Pian nähdään kuka valitaan Ranskan seuraavaksi presidentiksi. Jatkan aiempien blogieni linjalla ja ennustan,että Marie le Pen voittaa. En ole paneutunut syvällisesti gallupeihin tai muihin asiantuntijalausuntoihin puhumattakaan Suomen valtamediasta. Yksinkertaisesti siksi, että sekä Brexitin että Trumpin valinnan kohdalla ne menivät totaalisesti metsään.  Miksei nytkin? Eikä kahta kolmannetta.

Brutaalia aritmetiikkaa

Pohjoismainen aluekehityksen keskus Nordregio julkaisi viime viikolla tiedon, jonka mukaan Suomi on ainoa Pohjoismaa, jonka alueella väkiluku vähenee niin luonnollisen väestönmuutoksen (syntyvyyden) kuin kokonaismuuttoliikkeenkin osalta.

Samaan aikaan kun maailmanennätyssuuret ikäluokat eläköityvät ja eläkkeistä on rahastoitu vain vajaa neljännes, työtuloillaan eläkemaksuja maksavat työntekijät vähenevät dramaattisesti.

Miksi Suomi ei digitalisoidu?

Digitalisoitumisesta on jo nyt tullut monen yrityksen pahin painajainen, vaikka elämme vasta muutoksen alkua. Gartner ennustaa, että jo tänä vuonna 20% kaikista markkinajohtajista menettää ykköstilansa yrityksille, jotka on perustettu vuoden 2000 jälkeen.

Suomessa käytännössä kaikki uudet työpaikat syntyvät pieniin ja uudenlaisiin yrityksiin. Tästä huolimatta moni vakiintunut yritys epäröi edelleen lähtötelineissä pitäisikö panostaa digitalisoitumiseen vai ei?

Muutosta kuntapolitiikkaan

Tulevana keväänä on Suomen puolueilla tehtävää. Ja jokaisella muullakin taholla jotka aikovat saada ääntänsä kuuluviin. On tiedossa kuntavaalit.

Monessa kunnassa toivotaan muutosta kunnan poliittiseen menoon. Asukkaita närästää terveydenhuolto, homekoulut, poliitikkojen takinkäännöt ja monet varsin arkiset asiat.

Suomalaiset johtajat - nuo hassut hypnotisoijat

Sä muutut, sä muutut, sä muutut, sanoo suomalainen puhuja seminaarilavalla kuulijoilleen. Melkein voimme kuvitella sen, kuinka hän samalla heiluttaa ketjun varassa roikkuvaa taskukelloa yleisönsä silmien edessä.

Saavutetuista haitoista ei pidä tinkiä

Suomalaisessa yhteiskunnassa valuvirheen korjaaminen on tuskallisen prosessin takana. Aina on joku, joka ei halua tinkiä saavutetuista haitoista tai joka ajaa omaa etuaan niin vahvasti, että se aiheuttaa valuvirheen myös uuteen ratkaisuun.

Yhteiskuntamme kyky korjauksiin on vaarallisen heikko.

2010-luvun barokin aika

Wikipedia: ”Barokki oli taidesuuntaus, jota sävytti suurellisuus. Se käytti mahtipontisuutta luomaan draamaa ja jännitettä maallisen vallan ilmaisukeinona. Yläluokka näki sen dramaattisen tyylin keinona vaikuttaa vierailijoihin ja ilmaisemaan voittoisaa valtaa ja hallitsemista”.

Kuulostaako tutulta? Tuolle ajalle ja ukkojen peruukeille varmaan itse kukin naureskelimme peruskoulussa. Ja nyt sitten elämme oikeasti samanlaista historiallisesti epätyypillistä aikaa.

Suomi kuntoon, versio 2016

Eteläpohjalainen mielipidevaikuttaja, maakunnan ääni, Ilkka-lehti kirjoittaa tänään:

"Keskustan eduskuntaryhmän enemmistö puolsi nelosoluiden, vahvojen lonkeroiden, siidereiden ja myös niin sanottujen limuviinojen myyntiä ruokakaupoissa. Kaksi kolmasosaa keskustan ryhmästä äänesti sen puolesta, että ruokakaupassa myytävän alkoholin prosenttiraja nostetaan 5,5:een nykyisestä 4,7:stä ja valmistustaparajoite poistetaan."

Mitähän muuta vielä ehdin nähdä, jos elinpäiviä riittää!

Toimituksen poiminnat

Julkaise syötteitä