*

Jonna Purojärvi Tunteella järjen puolella

Armo

Armon mekin ansaitsemme?

Vanhan suuren kertomuksen mukaan kukin ihminen ja jokainen elämä kuuluu jumalan suureen suunnitelmaan. Nyt, kun jumalan uskotaan rupsahtaneen ja kupsahtaneenkin, kirjoitan tuon sanan pienellä j:llä ja jumalalta kenties saatu ”armo” pitäisi varmaankin saada tai löytää jostain muualta kuin (salaisesta) taivaallisesta käsikirjoituksesta.

Armolla tarkoitan henkilökohtaista vakuuttuneisuutta oman olemassaolon legitimiteetistä, tai uskoa omaan perimmäiseen kelpaavuuteen.

Lakiuskonnosta

Lakiuskonnolla viittaan tässä uskontoon, jossa keskeisenä osana ovat:

-Teon ja tekemättä jättämisen käskyt, ns. säädökset, jotka ovat usein varsin yksityiskohtaisia

-Samoin edellämainituista säädetyt yksityiskohtaiset rangaistukset

-Ja jossa korostetaan ihmisen omia tekoja Jumalan hyväksynnän ja/tai kuoleman jälkeisen elämän edellytyksinä

Pääsiäinen; noituutta ja Kristuksen tuntemista

Vielä 25 -vuotta sitten pääsiäinen, kuten muutkin kristilliset juhlapyhät, olivat nuoren miehen mieleen. Pitkät vapaat mahdollistivat pitkät bileet.  Alkoholia meni, maine kasvoi. Kunnes sekin meni. Nuoruudessa hengelliset asiat eivät kiinnostaneet. Miksi olisikaan. Kaikki rullasi. Liiankin hyvin. Ainakin näennäisesti.

Väkivallan herätys ja armo

"Hän oli selvästi kokenut...herätyksen ja oli mielipiteiltään radikaali. Hän piti itseään ennen kaikkea hartaana..., mutta hän hyväksyi väkivallan eikä nähnyt tässä ristiriitaa." Näin Atte Kaleva aamun Hesarissa.

Älä lyö lyötyä

Monelle suomalaiselle Talvivaaran hallitsemattomat ympäristöongelmat ovat henkilöityneet Pekka Perään, joka onkin Talvivaara-kaivoshankkeen "isä". Hänestä on tullut laajan yleisön sylkikuppi, jota syytetään Sotkamon ja Kainuun matkailun tuhoamisesta, lähivesistöjen muuttamisesta elottomiksi, Kuopion ja Oulun asukkaiden juomavesien saastuttamisesta ja vaikka mistä muusta.

Joulu, anteeksianto ja pahuus

Eduskunnassa työskennellessä kuulee kansalaisten huolia, ja joskus voi tulla todella paha olo. Kaikilla suomalaisilla ei mene hyvin. Oudointa kuitenkin on, että jotkut estävät toisia tekemästä hyvää työtä, usein itsekkäistä tarkoitusperistä johtuen tai silkasta tietämättömyydestä (ja laiskuudesta ottaa selvää).

Toimituksen poiminnat

Julkaise syötteitä