*

Jonna Purojärvi Tunteella järjen puolella

Kaikki blogit puheenaiheesta Sopimusyhteiskunta

Työmarkkinoiden yhteinen vastuu ja vapaus

Suomalainen elinkeinorakenne, työmarkkinat ja yhteiskuntamalli ovat merkittävien muutosten edessä tulevina vuosina. Vaikka kyseessä on usein (väärin) käytetty fraasi, voidaan 2020-luvulle tultaessa puhua aidosti toisesta teollisesta vallankumouksesta, joka mullistaa tuotannon ja palvelut tavalla, joka vastaa 1800-luvun murrosta. Ilmiö liittyy ennen muuta digitalisaatioon ja robotisaatioon, jotka toisaalta tuhoavat paljon perinteisiä tapoja tehdä työtä sekä monia työpaikkoja, mutta yhtäältä luovat aivan uudenlaisia työtehtäviä ja ammatteja.

Työttömyyskorvaus ei ole etuisuus

Työtön ei voi vain mennä ja sopia tekevänsä työtä korvausta vastaan. Tämän puutteen takia hänelle maksetaan rahaa toimeentulemiseen, työttömyyskorvaus.

 

Työttömiltä on siis sopimusyhteiskunnan sopimuksin otettu pois oikeus huolehtia itse toimeentulostaan. Siksi korvaukset on nurisematta maksettava, tai annettava työttömälle vapaa oikeus huolehtia elatuksestaan. 

 

Riman väpättäessä on analyysin aika

Vuoden 1874 lokakuussa Bernissä allekirjoitettiin kansainvälinen sopimus, josta oli neuvoteltu vain vajaan kuukauden ajan. Tällä sopimuksella 22 sopimusvaltiota muodosti postiunionin, joka helpotti kansainvälistä postinkulkua merkittävästi. Siihen saakka kaikilla valtiolla oli ollut vain kahdenvälisiä postisopimuksia, joiden nojalla voitiin lähettää kirjeitä suoraan kyseisiin maihin. Sopimus oli historiallinen ja merkitsi uutta tiedonvaihdon aikakautta.

Uusi hallitus vai uudet vaalit

Sipilän hallitus aloitti työnsä systemaattisesti ja nopeasti. Kesälomien tienoilla kaikki muuttui. Kreikka oli äärimmäisen vaikea muillekin kuin Soinille. Hallitusohjelmaa tulkittiin hyvin liberaalisti. Uudistusten lainsäädäntötyö on ollut luokatonta. Sisällöt elävät jatkuvasti. Talvivaara ja Fennovoimalle jakoivat kansaa. Riippuvuus Venäjästä kasvoi. Hallitus osoittautui EK:n puudeliksi. Työttömyys nousee kohisten. Luottoluokitus laskee. 

Toimituksen poiminnat

Julkaise syötteitä