Jonna Purojärvi Tunteella järjen puolella

Kaikki blogit puheenaiheesta Minna Canthin päivä

Kansalaisoikeuksia ei anneta vaan niiden eteen taistellaan

”Älä katso sivusta vaan tule mukaan, jos mahdut”, luki eilen joidenkin mielenosoittajien kylteissä. Eläkeläiset, lapset ja lastenlapset ovat eilen lähteneet joukoittain kaduille osoittamaan mieltä oikeudenmukaisten eläkkeiden puolesta. Suomessa ei noista mielenosoituksista puhuta, mutta Espanjassa eläkeläisten mielenosoitukset ovat olleet tänään lehtien pääotsikoissa.

Oikea suomalainen nero Minna Canth!

Minna Canth oli aikalaisiaan edellä oleva hyvin rohkea nainen tasa-arvoajatuksin 1800-luvun Suomessa. Hän eli Suomessa vuosina 1844-1897 ja Canth oli syntynyt muuten Tampereella 19.3.1844! 

Yhteiskuntakulttuurissa näemme vielä tässäkin ajassa, että naisten täysi tasa-arvo miehiin nähden on yhä monille täyttä utopiaa. Jopa naisten keskuudessa esiintyy ajattelua, että naisten pitää alistua miesten palvelijoiksi. En ymmärrä naisia jotka eivät ymmärrä omaa parastaan. 

Hyvää Minna Canthin päivää!

Tänä Minna Canthin ja tasa-arvon päivänä haluan sanoa kaikille lukijoilleni Suomessa,  että en ala tyttöjä tai naisia neuvoa tasa-arvon päivänä, vaan kehotan kaikkia poikia ja miehiä opettelemaan naisten arvostamista ja heidän tunteiden kunnioittamista. Hyvää Minna Canthin päivää Oulusta!

Toivoo Kimmo

 

Sama videopuheena:

https://www.facebook.com/kimmo.hoikkala/videos/vb.100001091109503/105154...

Tasa-arvosta on pidettävä kiinni

Tänään vietämme taas Minna Canthin ja tasa-arvon päivää.

Tasa-arvo merkitsee, että kaikki ihmiset ovat samanarvoisia yhteiskunnan jäseninä. Canth halusi naisille samanlaisia oikeuksia kuin miehille, kuten opiskelu- ja työmahdollisuuksia.

Suomalaisessa yhteiskunnassa on ollut jo kauan merkkejä siitä, etteivät kaikki Suomen kansaliset ole yhdevertaisia käytännössä. Leipäjonot ja kodittomat ovat esimerkkejä siitä, että köyhien ja syrjäytyneiden määrä kasvaa. Ihmisiä syrjitään yhä vammaisuutensa, ulkonäönsä ja taustansa vuoksi.

Minna Canthin talo pelastui – voitto kulttuurille!

Luovan kulttuurin yhdistyksen Drom ry:n toiminnanjohtajana olen erityisen ilahtunut Minna Canthin talon pelastumisesta. Drom ry:n perustaja ja puheenjohtaja on kulttuurineuvos Veijo Baltzar, joka allekirjoitti tällä viikolla rakennusyhtiö NCC:n kanssa Minna Canthin taloa eli Kanttilaa koskevan esikauppakirjan. Baltzar aikoo remontoida Kuopion keskustassa sijaitsevan huonokuntoisen talon ja muuttaa sen elinvoimaiseksi kulttuurikeskukseksi.

Tasa-arvo

Suomi on muuttunt paljon siitä, kun olin lapsi. Silloin opetettiin, että vain rehellisyydellä voi menestyä.

Toimituksen poiminnat

Julkaise syötteitä