Jonna Purojärvi Tunteella järjen puolella

Kaikki blogit puheenaiheesta Mielenterveyskuntoutujat

”Maailman mielisairaat – yhdistykää!”

Oletko keuhkoterveyskuntoutuja jos podet astmaa tai ihoterveyskuntoutuja jos ihottumaa? Mielenterveyskuntoutuja on sanahirviö, vaikka ymmärtäisi käsitteen taustan. Elias Lönnrot olisi keksinyt paremman, mutta hän olikin hyvä lääkäri ja siis humanisti.

Ilkka Taipale haluaa erottaa työuupumuksen kunnon mielisairauksista. Sellainen on hänen mukaansa esimerkiksi skitsofrenia.

Kiitos Tuomas Enbuske monien katsantokantoja laajentavasta kolumnistasi!

Viime vuonna edesmennyt Niklas Herlin oli todellakin vammaisten etujen voimakas puolustaja Suomessa, kuten Tuomas Enbuske kolumnissaan kirjoittaa. Muistan Niklas Herlinin jopa kirjoittaneen vahvoja kommentteja mielenterveyskuntoutujien paremman kohtelun puolesta!

Linkki tuoreimpaan Tuomas Enbusken vammaisia käsittelevään kolumniin:

https://blogit.iltalehti.fi/tuomas-enbuske/2018/03/02/kohtelemme-vammais...

Tässä Facebook-avautumiseni Tuomas Enbusken kolumnin ansiosta!

Psykiatria on toivottavasti kehittyvä hoitotiede!

Olen lopulta tullut siihen päätelmään, että minun on syytä hieman pehmentää vallitsevan psykiatrisen hoitokulttuurin arvostelua. Taidan olla ennemmin kiitollinen kuin katkera hoitojärjestelmälle tällä hetkellä, koska tunnen terveydentilani hyväksi ainakin psyykkisesti ajatellen.

Antipsykoottisen lääkityksen optimointi on yksi avaintekijä, jolla voitaisiin lisätä monien mielenterveyskuntoutujien vireystasoa ja tyytyväisyyttä omaa elämää kohtaan. Mahdollisesti myös terapeuttisten hoitojen mahdollistaminen voisi olla erittäin hyvä asia myös skitsofreniakuntoutujien kohdalla. 

Kun psykiatri lisäsi mielenterveysstigmaa telkussa!

Tämän lähetän sähköpostilla tiedoksi Vantaan vankilan psykiatrisen osaston ylilääkäri Alo Jüriloolle, joka lienee itsekin maahanmuuttaja nimestä päätellen?

Mielenterveyspotilaita kohdellaan kansanryhmänä, vaikka meikäläisten erot ovat paljon suurempi jopa saman diagnoosiluokan sisällä kuin tietynlaisten maahanmuuttajien eroavuus.

"Onhan hälytyslaite mukana?"

En ymmärrä että miksi olen niin hyljeksitty Suomessa. Joku voisi sanoa, että "onhan meitä yksinäisiä monia", mutta en tarkoitakaan sitä. Kärsin omasta mielestäni niin rankasta aliarvostuksesta Suomessa, ettei tässä ole mitään järkeä. En tarvitse ympärille kusipäisiä ihmisiä yhtään, mutta olisin odottanut saavani jonkinlaista arvostusta Suomessa tekojeni vuoksi tai mahdollisuuden yrittää jotain. Minulle vittuilevat kaupan kassoista alkaen kaikki tohtorikoulutettuihin saakka.

Epäluotettavaa kampanjointia

Joka viides suomalainen sairastaa jotakin mielenterveyden häiriötä. Noin joka  kymmenes suomalainen kokee elämänsä varrella ainakin yhden vakavan masennusjakson. Lisäksi köyhyydestä kärsii noin miljoona suomalaista.

Psykiatrinen sairaus rajoittaa aina elämää

Moni ajattelee Suomessa, että mielen sairaus ei ole elämää rajoittava asia ollenkaan.

Todellisuus on aivan toista, koska esimerkiksi antipsykoottinen lääkitys vie puhtia pois sairaudesta puhumattakaan. Tietenkin jos suorituskyky on ollut todella kovalla tasolla ennen vaikeaa sairastumista, niin vielä 50 prosentin tehoilla pärjää ihan hyvin yhteiskunnassa.

Mielenterveyskuntoutujan asema nyky-Suomessa

Mielenterveyskuntoutujien asema on nykypäivän Suomessa kohtuullinen, ei kuitenkaan täydellinen. Hoitoa on saatavilla, vaikkakin ei välttämättä riittävästi. Monet henkilöt, jotka kärsivät vakavistakin mielenterveydellisistä ongelmista, eivät ole hoitotyön piirissä. Mielenterveyteen ja mielisairauksiin liittyy stigma, joka ei millään tavalla edistä ongelmaisten ihmisten hakeutumista hoidon piiriin. Jopa mielenterveyden hoidon henkilökunnalla on haitallisia ennakkoluuloja ja asenteita tiettyjä ongelmia kohtaan.

Mielenterveystyöstä

Erittäin hienoa, että nykypäivänä on mahdollisuus kertoa mielenterveyden häiriöistä ja mielisairauksista joutumatta leimatuksi. On myös hienoa, että Suomessa on terveydenhuoltojärjestelmä, jonka avulla osataan auttaa ihmisiä, heidän mielenterveydenongelmiensa suhteen, kun niiden pahentuminen ja kroonistuminen voidaan estää. Häpeän leima ei ole enää yhtä suuri uhka kuin menneisyydessä. Avointa keskustelua mielenterveydestä tulee erityisesti kannustaa. Nykyisellään useat yhteiskunnalliset asenneilmapiirit ovat haitallisia mielenterveyskuntoutujille, joten kehitystä riittää tehtäväksi.

Toimituksen poiminnat

Julkaise syötteitä