Jonna Purojärvi Tunteella järjen puolella

Kaikki blogit puheenaiheesta Hyvä vanhemmuus

Vanhemmat herätys! Ole mukana lapsesi some-elämässä!

Kaikilla lapsilla ei onneksi ole mieleenkiintoa kaivaa saati levittää verisiä kuvia tai pornoa, mutta vahingossa voi tietenkin joutua tällaisten haitallisten some-viestien saajaksi. Muistan jo 1980-luvun lopulla lapsena, että se jotenkin kiehtoi poikasena juuri mikä oli hieman jännää ja kieroutunuttakin, mutta en koe että sain kyseenalaisista videoista mitään suurempia vaikutteita.

Lapsen kiukku koettelee kasvattajia!

Miten kestää lapsen kiukku? Itse ajattelen, että se on lapselta luottamuksen osoitus, kun hän uskaltaa näyttää myös pahaa oloaan vanhemmilleen. Usein lapsen kiukun selittänee joku osatekijä lapsen elämässä kuten liian rankka viikkorytmi tai joskus lapsen kaltoinkohtelu ja kiusaaminen jossakin lapsen sosiaalisessa ympäristössä.

Aidon vanhemmuuden puolesta

 

 

Aidon vanhemmuuden puolesta

 

Blogin venäjänkielinen versio löytyy suomenkielisen version alta / Версия блога на русском языке расположена под финским текстом

 

Ennen tämän pohdinnan aloittamista minun on kerättävä voimiai ja astuttava kaapista ulos. Nyt sydämet seis ja hengitykset taukoon. Eli: olen pitkässä avioliitossa elävä umpihetero.

Kaunista äitienpäivää!


Koulussa luettiin aikoinaan tarina, jossa lapsi toisensa perään kertoi, minkälainen äiti hänellä on ja jokaisen mielestä tietysti maailman paras. 


Äidit ovat erilaisia päällisin puolin. Silti sanotaan usein myös, että äidit ovat kaikkialla samanlaisia, kun tarkoitetaan äidinrakkautta. 

Sukupuolieron välttämättömyys "aidolle" vanhemmuudelle

Olen nuorehko (32v) heteroavioliitossa elävä isä, jolle on siunaantunut kaksi poikaa, tällä hetkellä iältään viisi ja kolme. Kantani tasa-arvoiseen avioliittolakiin paljastunee jo puoluekantani perusteella, enkä lähde sitä tässä enää omasta puolestani perustelemaan. Sen sijaan, haluan interaktiivisessa hengessä tarkastella lain vastustajien esittämää vanhemmuuden määräytymistä sukupuolieron kautta.

Kahden naisen lapsi

Isäni lähti kauas kotoa kun olin kaksivuotias. Hänestä tiesin, että hän oli töissä muualla. Oikeastaan hänellä oli myös toinen perhe.

Lapsen pahoinpitelyä ei tule hyväksyä missään muodossa

Harmittaa kyllä aika paljon, koska usein lapsiin väkivaltaisesti suhtautuvat aikuiset ovat pahimpia toisten moralisijoita, lasten vertailijoita ja niin edelleen.

Lapsiin aikuisten taholta kohdistuvaan kaikenlaiseen väkivaltaan tulee puuttua heti, vaikka se olisi sanallista kuten aikuisen omien tunteiden käsittelyä lapsen kustannuksella tai suoraa mitätöintiä.

Eväitä yhdessä kasvamisen matkalle

Suomalainen yhteiskunta on muuttunut rajusti viime vuosikymmeninä. Vielä 1960-luvulla merkittävä osa väestöstä sai elantonsa maanviljelystä ja maaseudun suurperhe oli tavanomainen perhetyyppi. 1970–1980-luvuilla teollisuudesta ja palvelualoilta elantonsa saavien osuus kasvoi. Vaikka muutoksissa on ollut lähtökohtaisesti kyse elinkeinorakenteen muutoksista, on niillä ollut vaikutuksensa myös perhe-elämään. Elinkeinorakenteen muuttuessa monet muuttivat työn perässä maalta kaupunkiin ja aiemmin perheessä toteutettuja toimintoja siirrettiin kodin ulkopuolella palkkatyönä hoidettaviksi.

Päiväkoti-ikäinen lapsikin ansaitsee kesäloman

Nyky Suomessa elää lukuisa joukko päiväkoti-ikäisten lasten vanhempia, jotka eivät jaksa olla vuodessa yhtä viikkoakaan omien lastensa kanssa. Siihen yhteiskunta tarjoaa heille mainion ratkaisun: Lapsen voi tuoda päiväkotiin! Ympäri vuoden, joka ainoa arkipäivä, eli aina kun päiväkoti on auki. Mitään rajoituksia siihen ei ole olemassa - ei edes kesäaikaan. Lapsen keskimääräinen viikko päiväkodissa on todella pitkä, mitä harvat tulevat koskaan ajatelleeksi, tunteina ilmaistuna noin kaksi kertaa pidempi kuin esim. eka-tokaluokkalaisen koululaisen viikko.

 

Koululaisen kesäloma

Teini makaa koko kesälomansa kotona "pers pitkänä."

Äiti ja isä joutuvat kuule olemaan vittumaisissa hommissa 200 päivää vuodessa. Hyvä, kun tupakalle ehtii, ja mahdetaanko palkata kesätyöntekijöitäkään, joita voisi nakittaa. 

On niin vitun raskasta ja pomokin on vittumainen. Kyllä isä ja äiti ovat vähät rahansa ansainneet. Kuten kaljansa ja tupakkansa jokipaatilla. 

Sitten pitäisi, vittu, vielä elättää noita kersoja. Saatana, saavat nekin tehdä jotain. Kyllä 14-vuotias voi jo, mokoma iso äijä, tehdä töitä. Kyllä se jaksaa.

Toimituksen poiminnat

Julkaise syötteitä