*

Jonna Purojärvi Tunteella järjen puolella

Kaikki blogit puheenaiheesta Harrastukset

Harrastusten Helsinki - kolme keinoa kohti onnellisempaa kaupunkia

Me kaikki tarvitsemme lämpimän kodin, laadukkaan terveydenhuollon ja koulutuksen, joka auttaa puhkeamaan kukkaan. Näiden lisäksi tarvitsemme myös iloa ja toivoa. Myös niitä voidaan edistää politiikassa. Kaupunginvaltuusto päättää yömetron, päiväkotien ja kaavoituksen lisäksi esimerkiksi terassien aukioloajoista, kävelykaduista ja harrastusmahdollisuuksien tukemisesta.

Epätasa-arvoistuuko kansa kalliiden harrastusten takia

 

Viimeiset vuodet on valitettu, miten kansa jakautuu kahtia sekä taloudellisesti että aktiivisuuden osalta. Yllättäen on huomattu, että harrastusten puute voi jouduttaa etenkin nuorilla syrjäytymistä ja osattomuutta.

Omituista sekin, että nuorilla, etenkin pojilla, pääharrastukset tuntuvat olevan pelkästään lajeina kalliit jalkapallo ja jääkiekko.

Tähän asian laitaan olisi tultava muutos.

 

Rajoitetun ajo-oikeuden käyttöönotto lisäisi harrastusten saavutettavuutta

Eilen julkaistiin työryhmän raportti siitä, miten taataan jokaiselle lapselle  vähintään yksi mieluisa harrastus. Opetus ja kulttuuriministeri Sanni Grahn-Laasonen on oikeassa siinä, että on asia tärkeä. Myös oman kuntamme hyvinvointityön tavoitteeksi on asetettu, että jokaisella lapsella ja nuorella tulee olla vähintään yksi harrastus ja yksi ystävä.

Lisää liikettä, Turku!

Turku tunnetaan urheilukaupunkina – Paavo Nurmen kotikaupunkina. Olemme tuttuja niin penkkiurheilijoille, kuntoliikunnan harrastajille kuin kilpaurheilijoillekin. Meillä on valtavan hyvät harrastuspaikkamahdollisuudet ja laaja lajikirjo. Seurat tekevät hienoa työtä monipuolisten harrastusmahdollisuuksien ylläpitämisessä.

 

Liikkuva koulu lisää oppimisen iloa

Koulu ei saa olla pelkkää istumista ja paikallaan oloa. Leikkiminen ja riittävä liikunta tukevat oppimista. Monipuolinen liikkuminen on perusedellytys lasten kasvulle ja kehitykselle sekä terveydelle ja hyvinvoinnille.

Ystävyys kantaa – harrastustoiminta kannattaa

Tänään vietetään kansainvälistä rakastavaisten päivää, joka tosin Suomessa tunnetaan ystävänpäivänä. Hyvä ystäväni, pappi, totesi tämän mahdollisesti johtuvan siitä, että niin moni suomalainen parisuhde on päätynyt platoniselle tasolle. Tiedä sitten, ehkä näin on.

Kulttuuri, Espoo, rock ja minä

"Kulttuuri palvelee taantumusta, heittää edistyksen liekkeihin kusta /Se on länsimaisen rappion terapiaa, totuus ja taide ovat eripareja / Vallankumous kulttuuriin!"

Liikunnan pitää olla kivaa – suorittamaan ehtii myöhemminkin

Meillä Keravalla lapset ja nuoret liikkuvat naapurikuntia vähemmän. Syitä tähän on monia. Olen itse nostanut yhdeksi syyksi mm. olosuhteet (K-U 4.2.2017). Ne ovat meillä naapurikuntia kehnommat. Tilannetta korjataan verorahoilla toteutettavilla hankkeilla. Hyvä tietysti sekin. Itse toisin repertuaariin naapurikuntien tapaan kaupungin lainatakuut yksityisille ja kolmannen sektorin hankkeille, jotka liikuttavat suurta kuntalaisjoukkoa. Keskeinen syy harrastamisen vähäisyyteen on varmasti myös harrastamisen hinta ja perheiden arjenhallinnan haasteet. Sosioekonomiset syyt.

Laitettaiskos pitsinnypläystyynyillekin vuosivero?

... niin tai kangaspuille, laskettelusuksille, soittimille tai ratsuhevosille?

Otsikosta huolimatta tämä kirjoitus on kannanotto valtiovallan suunnittelemaan moottoripyöräveroon. Puhutaan asioista oikeilla nimillä ja katsotaan mistä verossa on kysymys. Seuraava lainaus on lakiesityksestä:

Liberaalianarkismia..

Kuulun niihin onnekkaiisiin ketkä ei ole syntyneet kivikylässä tai nykylähiössä, mihin ei mahdu omavaraistaloutta. Siirtolapuutarhoja jokinverran kaupungeissa ja sota-aikana niistä on saatu vitamiinilisiä, mutta suurkaupungeissa pitää viljellä jo katoilla ja kattorakenteet on takuulla kovilla ja mullan raijaaminen pilvenpiirtäjään hissillä on työlästä, vaatii myös sähköä, kastelusta ja vedensaannista puhumattakaan ja kompostiakaan ei taida helposti pitää korkeuksissa jos on kuivaa. Maata vasten sekin voi paremmin.

Toimituksen poiminnat

Julkaise syötteitä