Jonna Purojärvi Tunteella järjen puolella

Demokraattinen vallankaappaus

En ole missään vaiheessa nauttinut siitä ajatuksesta, että eduskunnasta käsin vain päätettäisiin, että nyt on tulossa uusi hallinnontaso. Sen myötä meille on muodostumassa maakuntalaisuus kuntalaisuuden ja kansalaisuuden jatkoksi. Maakunnassa asuvat ihmiset luodaan poliittisesti olemassaoleviksi tahoiksi, ja tämän on saanut aikaan hallituksen kaatamisella uhkaillut keski-ikäinen mies. 

Jo keskustelu maakuntien määrästä oli lastensa yritystoimintaa asemastaan pönkittäneelle miehelle liikaa. Niitä on tultava 18, tai hallitus kaatuu. Ja kas, maakuntamallissamme on 18 maakuntaa tulossa.

Jokseenkin tyypillisemmässä demokraattisessa tilanteessa se olisi kansalaiset, jotka määrittävät, millä eri tavoin he haluavat olla poliittisesti olemassa. Vapaaehtoinen maakuntamalli olisikin parempi - jos tietyn alueen asukkaat kokevat, että joitain asioita on järkevämpää järjestää lähialueiden kanssa yhdessä, on heille voitava suoda mahdollisuus määrittää rajansa ja palveluiden järjestämisen tapa. Hyvien mallien ja toimintatapojen levittäminen olisi mahdollista ja suotuisaa jokaisen osapuolen kannalta.

Suomen lehdistönvapautta kiukuttelullaan kolhaissut mies ei kuitenkaan halua kansalaisille mahdollisuutta määrittää asuinalueisiin liittyvää poliittista identiteettiään tai vapautta järjestää toimintaa kokeilujen pohjalta. Pakettiin liittyvästä valinnanvapaudesta ei näennäisyyttä enempää vapautta löydy. Kritiikin mukaan tällaisenaan läpimennessään se vähäkin valinnanvapaus uhkaa jäädä hetkelliseksi - myynnissä on alueellisia monopoliasemia sote-palveluiden osalta. 

Koulutuslupauksen ensitöikseen pettänyt mies ei vaikuta piittaavan siitä, että myytäessä eteenpäin maakuntien alaisuuteen päätyvät palvelut, jo valmiiksi demokratian kannalta huteralla pohjalla oleva hallinnontaso voi toimia yhä kapeammalla mahdollisuuksien kentällä. 

Tiedeyhteisöä vähätellyt mies on täysin demokraattisin keinoin kaapaamassa valtaa pois kansalta. Viimeisimmät hallituksen kaatamisen puheet ovatkin saaneet jo huomattavasti positiivisemman vastaanoton - se ei ole enää uhkaus, vaan lupaus paremmasta. Jos vanhat merkit pitävät paikkaansa, ei Talvivaarakummi ole tätäkään lupausta kansan harmiksi pitämässä.

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

4Suosittele

4 käyttäjää suosittelee tätä kirjoitusta. - Näytä suosittelijat

NäytäPiilota kommentit (2 kommenttia)

Käyttäjän KariHaapakangas kuva
Kari Haapakangas

Unohdit kirjoittaa avainsanoissa mainitun vakuutuskuoren mukaan (parjaus)tekstiin

Käyttäjän jonnapurojarvi kuva
Jonna Purojärvi

Kiitos huomiosta. Jäi takataskuun vielä se kuvaus. Korjaan avainsanat kohdalleen.

Toimituksen poiminnat