Jonna Purojärvi Tunteella järjen puolella

30 miljoonaa palkatonta työtuntia

HS uutisoi muutama päivä sitten hallituksen budjettineuvotteluista. Vähäiselle käsittelylle artikkelissa jäi, mutta sentään mainituksi tuli, työttömiin kohdistuvat toimet: "Jo aikaisemmin sovittu aktiivimalli otetaan käyttöön. Siinä työttömän pitää tehdä töitä 18 tuntia 65 päivän aikana, muuten työttömyysturva alenee viitisen prosenttia."

Termit sen kuin paranee. Nyt työttömän palkaton työ, jonka tekemättä jättämisestä saa sanktioita (emmehän me tässä uuskielessämme pakkotyöstä puhu) on oikein aktiivimalli.

Sitten olisikin mukava saada tietoon, millä tavoin tällä saadaan taloutta kasvuun? Jos nyt itse yritän tässä vähän laskea jonkinlaisia ihan vain yleisiä lukemia vähän pyöristäen joiltain kohdin alaspäin, aika mielenkiintoiselta näyttää.

Työ- ja elinkeinotoimistoissa oli maaliskuun 2017 lopussa kaikkiaan 317 000 työnvälityksen säädösten mukaisesti työttömäksi työnhakijaksi tilastoitua. Jos lasketaan mukavalla tasaluvulla 300 000, 18 tuntia jokaiselle työtä tarkoittaa lähes 5,4 miljoonaa työtuntia 65 päivän ajanjaksolla. Sikäli kun tämä velvoite toistuu jokaisen jakson päätyttyä, 65 päivän pätkiä mahtuu vuoteen viidesti ja risat päälle (5,615). Vuoden aikana siis kertyisi n. 5,6 kertaisesti tuo 5,4 miljoonaa työtuntia, elikäs semmoiset 30 miljoonaa työtuntia. Osa jättää toki tuon työn tekemättä ja antaa työttömyyskorvaustensa laskea. Ihan hirvittävästi näistä lukemista ei kuitenkaan alaspäin mennä, kun nämäkin on tehty matalamman luvun mukaan, kuin mikä todellinen työttömyyslukema on ja alaspäin on osin pyöristelty.

30 miljoonaa työtuntia vuosittain, ilman palkkaa, ilman kunnollista työsopimusta. 30 miljoonaa työtuntia, johon ei tarvita palkattua työvoimaa. Tätä valvomaan tarvitaan melkoinen virkamiesarmeija, haastatteluin ja lomakkein. Epäselviä tilanteita varmasti riittää, joihin vielä upotetaan ihan hyvä määrä henkilötyövuosia. Noin 5% alentuma työttömän korvauksista ei korvaa tuota hintalappua, mikä järjestelmän pyörittelyyn tulee, ei, vaikka jokainen työtön jättäisi tasaisin väliajoin tuon velvoitteen täyttämättä.

Näillä eväillä Suomi kuntoon?

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

25Suosittele

25 käyttäjää suosittelee tätä kirjoitusta. - Näytä suosittelijat

NäytäPiilota kommentit (76 kommenttia)

Marko Parkkola

En aseta työttömiä ja työssäkäyviä missään nimessä vastakkain nyt, enkä kannata Sipilän pakkotyömallia, mutta -tuttaa tässä myös tämä työssäkäyvien palkaton pakkotyö nimeltään kikytunnit. Onneksi fiksut firmat osaavat hoitaa ne fiksusti ja liukumasaldoon vain lisätään Sipilän kikyt.

Käyttäjän jonnapurojarvi kuva
Jonna Purojärvi

Kuuluu kyllä samaan sarjaan. Onko joku laskenut, montako tuntia siitä vuositasolla tulee? Nämä kun niputtaisi yhteen, niin saadaan aika kivat lukemat.

Marko Parkkola

Työssäkävijöiden kohdalla voi olla, että työteho ei kuitenkaan lisäänny kikytuntien verran. Voi olla, että tulee jopa miinusmerkkistä työtä tehtyä.

Hmm. Nyt kun mietin, työttömien pakkotyöstä saattaapi tulla vielä enemmän miinusta.

Käyttäjän jonnapurojarvi kuva
Jonna Purojärvi Vastaus kommenttiin #3

Tätä arvelen itsekin, ainakin monien töiden kohdalla näin. Joissain töissä kun työteho lisääntyisi lyhyemmillä työpäivillä, jopa siinä määrin, että olisi työn tuottavuuden kannalta parempi olla lyhyempiä päiviä. Aivan ihmeellisen takaperoisia nämä hallituksen ratkaisut työteon suhteen.

Käyttäjän pasianttila71 kuva
Pasi Anttila

En ole laskenut mutta tämähän on selvää yritystukea. Itse olen töissä päivittäistavarakaupassa ja olen yrittänyt miettiä miten tämä kikysoppa meidän alalla auttaa vientisektoria tai ylipäänsä lisää kilpailukykyä. Jokaista kauppaa ja kaupparyhmää koskevat ne samat kikyalennukset joten ei vaikuta edes alan sisällä markkinaosuuksiin. Ainut hyötyjä on työnantaja joka säästää välillisiä työvoimakustannuksia. Työnantajat jotka jo nyt tekevät isoa voittoa.

Mitä tulee noihin mainitsemiisi palkattomiin töihin tämän aktiivimallin mukaan ovat täysin järjettömiä. Miten ketään voidaan pakottaa tekemään työtä saadakseen työttömyyskorvausta. Mun käsityksen mukaan ihminen saa työttömyyskorvausta kun työtä ei ole ja palkkaa kun sitä on. Tämäkin on yritystuki ja niitähän tässä maassa piisaa.

Käyttäjän Marja-LiisaKalkela kuva
Marja-Liisa Kalkela

Lakiahan ajoi persujen eduskuntaryhmä Ministerinä Jari Linström.
"Työväenpuolue" ja koko kansan asialla. EK hyäksi veronmaksajien taskuilta "palkat" työttömille!

Käyttäjän ToukoKivi1 kuva
Touko Kivi

Nämä eväät, eli ilmainen työ, pistää Suomea kyllä siinä mielessä kuntoon että tuotetun työn lisääntyessä kokonaistuottavuus maassa nousee.

Tietysti pakkotyöhön joutuneen työttömän näkökulmasta tämä on iso keskisormi hallitukselta.

Minä penäisin nyt vaihtoehtoja. Suomessa on esimerkiksi Saksaan ja Yhdysvaltoihin merkittävän korkea työttömyys ja pitkäaikaistyöttömyys. Purojärvi, mitä itse ehdotat lääkkeeksi?

Talous on 2008 alkaneen laman jäljiltä nyt Suomessa kääntymässä nousuun. Työnantajatahot ovat alkaneet jo lämmitellä propagandatermiä "työvoimapula" vaikka tässä maassa on työttömien armeija. Nyt olisi hyvä hetki niille pitkäaikaistyöttömille jotka haluavat töihin aktivoitua oman osaamisen päivittämisen suhteen, pistää se sopivaksi sille alalle johon haluaa työllistyä.

Marko Parkkola

"Nyt olisi hyvä hetki niille pitkäaikaistyöttömille jotka haluavat töihin aktivoitua oman osaamisen päivittämisen suhteen, pistää se sopivaksi sille alalle johon haluaa työllistyä."

Ongelma onkin tässä. Vapaaehtoisesti ei saa esimerkiksi kouluttautua tai menettää tuet. Sen sijaan pakotettuna saa 9 e/pv tuen.

Käyttäjän jonnapurojarvi kuva
Jonna Purojärvi

Esimerkiksi hallituksen ajatus päästää työtön opiskelemaan tai aloittamaan yritystoimintaa on kannatettava muutos. Tämä tietenkin toimenpiteenä muistuttaa osittaista perustuloa mekaniikaltaan. Vastaavia tapoja työllistää tai aktivoida itse itseään on tärkeää löytää.

Työttömien työllistäminen ilman palkkaa tuskin luo työpaikkoja juurikaan edes välillisesti - kuten kikykään ei välttämättä niin tee. Suomen kilpailukyky on suhteellisen hyvä edelleen suhteessa maailman markkinoiden muutokseen, eikä ole realistista pitää joka vuosi tilannetta täysin samana. Talouden muutoksiin jos reagoidaan lyhyellä muistilla tai vain jalkojen juureen katsomalla eteenpäin suuntautuneen sijasta, tehdään pidempiaikaisemmin haittaa.

Akuutteja lääkkeitä työllisyyden nostoon on aika vähän. Pidemmällä tähtäimellä - alasta riippuen - työajan lyhentäminen voi auttaa. Pääasiassa ne alat, joilla työaika ei ole suorassa yhteydessä tuottavuuteen, jolloin palkan alentamisen ei tarvitse myöskään suorassa suhteessa seurata lyhentynyttä työpäivää. Aloittavien yrittäjien byrokratian hoitoon tulee saada tukea, ja ylipäätään yrittäjät tulisi saada järkevästi sosiaaliturvan piiriin. Riski yrittää on liian korkea nykyisillään.

Korkeaan riskiin liittyy myös työllistämisen mielekkyys. Tarvitsemme päivitystä työntekijän ja -antajan oikeuksiin ja velvollisuuksiin.

Työttömän näkökulmasta olisi myös hyvä, jos vapaaehtoista toimintaa voisi harjoittaa ilman pelkoa tukien menetyksestä. On nurinkurista, että sanktioilla pelottelemalla yehty palkaton työ on vapaaehtoisesti tehtyä työtä hyväksytympää. Vapasehtoistyön kautta kertyy kokemusta ja aukeaa suhteita, joiden kautta myös työllistymisen todennäköisyys kasvaa.

Varmasti on paljon muitakin keinoja helpottaa nykyistä tilannetta, mutta tuossa nyt nopeasti näin kännykän välityksellä vähän raapusteltuna. Voin etsiä hieman lisää lähteineen, kun pääsen kotikoneelle ajatuksen kanssa istahtamaan.

Käyttäjän ToukoKivi1 kuva
Touko Kivi

Hienoja ajatuksia ja ideoita, kiitos! Jos kotikoneeltasi jaksat kirjoittaa vielä lisää uusia ajatuksia niin sepä vielä hienompi asia!

Varo vain -- politiikassa hyviä ideoita ei ole patentoitu, suattaapi olla että uudet ideasi tai ainakin osa niistä kopsataan kilpailijoiden leireistä ;)

"Vapasehtoistyön kautta kertyy kokemusta ja aukeaa suhteita, joiden kautta myös työllistymisen todennäköisyys kasvaa."
Kyllä, tämä on hieno oivallus jonka itsekin tein elämässäni niin myöhään kuin 26-vuotiaana, nelisen vuotta sitten. Jos töitä ei löydy niin sitten puuhastelemaan jotain, aktivoitumaan. Tärkeintä on yrittää kykyjensä mukaan tehdä jotain. Tubettaminenkin on harrastus joka ehkä voi joillekin poikia mainetta, kunniaa ja sitä kautta jopa töitäkin :)

Käyttäjän jonnapurojarvi kuva
Jonna Purojärvi Vastaus kommenttiin #15

Hyvät ideat on tehty kopioitaviksi! Pitäisi ehtiä tänään illemmalla, jos ei, niin menee kyllä tovi. Joka tapauksessa palaan asiaan ennemmin tai myöhemmin.

Käyttäjän Marja-LiisaKalkela kuva
Marja-Liisa Kalkela Vastaus kommenttiin #21

Miksiköhän luvut on noin suuret? Otetaanko seuraavaksi lapsilisät,kotihoidontuet,kela-vähennykset pois? Aivan.Rahat menevät nyt "palkkoihin" ilmaistyöstä.
-Päälle asumistuet,lasten toimeentulotuki,sähkö,vuokra,terv.hoito.

Toimeentulotuki:
heinäkuussa 160 400 kotitaloutta. Tuen saajia oli kesäkuussa 10 000 enemmän kuin toukokuussa.
Toukokuussa tukea maksettiin keskimäärin
-457 euroa kotitaloutta kohti.
-Kesäkuussa keskimääräinen tuki oli
- 489 euroa ja
-heinäkuussa 478 euroa.
Stvm

Käyttäjän lkkiiski kuva
Lauri Kiiski

"Esimerkiksi hallituksen ajatus päästää työtön opiskelemaan tai aloittamaan yritystoimintaa on kannatettava muutos."

Työttömän aloittaessa yritystoiminnan varsinkin valtion tukiessa hanketta, ei ole pienintäkään järkeä, mikäli yritys ei luo jotakin täysin uutta kaupallistettavaa.

Kovin harvoita työttömistä lienee lopulta yrittäjiksi, joista useimmat yksinyrittäjät ja pienyrittäjät elävät loukussa yrittäjyyteen olemattomin tuloin ja hurjasti tunteja sisältävi työvuosin - josku jopa ilman mitää lomaa.

Käyttäjän jonnapurojarvi kuva
Jonna Purojärvi Vastaus kommenttiin #70

Harvoista lopulta on yrittäjiksi, se on totta. Se, että sitä saa muutaman kuukauden kokeilla työttömyysrahan turvin, on aika pieni sijoitus valtiolle, mutta suuri mahdollisuus työttömälle. Jos se jokin toimiva juttu löytyykin edes yhdeltä prosentilta yrittäjyyttä yrittämään lähteviltä työttömiltä, se nopeasti tuottaa takaisin sen, mitä kokeilussa "menetetään". Sikäli kun ihminen olisi sen sijaan vain toimettomana työttömänä kotona, vaikea nähdä, miksi tämä olisi jotenkin huono suunnan muutos.

Käytännössä tämä työttömän oikeus opiskella tai lähteä yrittämään joitain kuukausia toimii kuin pieni perustulo. Vastaavia tapoja antaa ihmiselle mahdollisuus itse löytää juttunsa ovat kannatettavia.

Pekka Pylkkönen

Tavan palkansaaja tekee orjatyönä joka kolmannen työtuntinsa jotta kela-asiakkaiden ei tarvitse vaivautua.

Kuinkahan monta palkatonta orjatyötuntia siinä männee?

Käyttäjän ToukoKivi1 kuva
Touko Kivi

Jep, myös tämä näkökulma on hyvä pitää mielessä. Yksityisellä sektorilla työssäkäyvät pitävät koko järjestelmää pystyssä maksamalla veroja joista mm. työttömien ja opiskelijoiden tuet kustannetaan.

Jos työttömyys olisi helppoa ja siitä saisi liikaa rahaa, melkein kaikki heittäytyisivät työttömiksi ja koko järjestelmä romahtaisi.

Politiikassa puhutaan yleisesti kannusteista joko "keppinä" (negatiivinen rangaistus) tai "porkkanana" (positiivinen etu). Henkilökohtainen mielipiteeni on, että työttömiä, varsinkin pitkäaikaistyöttömiä, voisi kepittää vähän enemmänkin. Soudan tällä mielipiteelläni kyllä vähän vastavirtaan mitä olen lehdistöstä toimittajien ja poliitikkojen mielipiteitä seuraillut.

Haluaisin nähdä Suomen, jossa kaikki pitkäaikaistyöttömät ahkerasti pyrkisivät töihin ja haluaisivat tehdä töitä yhteisen hyvänkin vuoksi, kykyjensä ja jaksamisensa rajoissa. Osa-aikatyöt, 6 tunnin työpäivät tietyille työttömille, ... minulla on paljonkin ideoita, miten järjestelmää voisi kehittää. Ajattelin säästää ne parhaat ideani erääseen lehtijuttuun (aiheena re: työttömyys eri länsimaissa) jota olen pikku hiljaa valmistelemassa, siksikin olisi kiva kuulla tuoreita näkökulmia tai ajatuksia Purojärveltä.

Käyttäjän Marja-LiisaKalkela kuva
Marja-Liisa Kalkela

lainaus:
Yksityisellä sektorilla työssäkäyvät pitävät koko järjestelmää pystyssä maksamalla veroja joista mm. työttömien ja opiskelijoiden tuet kustannetaan.

Kuten sinun lapsilisäsi,koulutuksesi ,neuvolasi ym.ennen kuin edes aloitit työurasi.

Mikä on työtön? Yrityksistä irtisanottu joko taloudellisista syistä tai konkurssin tehnyt yritys .
Se ex-palkansaaja,veronmaksaja maksoi joka kuukausi tilistä
Veroja n.23%+ALV 24%= veroja yhteensä 43%

-Omaan sosiaaliturvaansa ja työttömyysturvaansa varten.
Kustansi samalla muiden kotihoidontuet,lapsilisät,maataloustuet,luopumistuet ym.

Ja nytkö pitäisi tehdä työtä ammattitaitoisen 0 eurolla ?
Ja tuloja saavat kuittaavat sosiaaliset tukensa tulojen mukaan ansiosidonnaisena ,tulojensa päälle?

Käyttäjän ToukoKivi1 kuva
Touko Kivi Vastaus kommenttiin #17

"Kuten sinun lapsilisäsi,koulutuksesi ,neuvolasi ym.ennen kuin edes aloitit työurasi."
Niin. Juuri niin.

"Ja nytkö pitäisi tehdä työtä ammattitaitoisen 0 eurolla ?"
No ei tietenkään pitäisi, tätä en ainakaan minä toivo.

Kyse on siitä, että pitkäaikaistyöttömiä pitäisi saada jotenkin aktivoitumaan onnistuneeseenkin työnhakuun. Tämä ei välttämättä tarkoita sitä että pitäisi lähettää paljon työhakemuksia jos tarkastellaan työttömän kannalta. Vaan sitä että meillä on Suomessa työttömien armeija, joka pitäisi jotenkin saada ohjattua tuottaviin töihin.

Haaste on tosiaan luoda työttömille sellaiset työllistämistemput puuhasteluihin valtion taholta, että ei syntyisi ilmaistyömarkkinoilta joilta yritykset ilmaiseksi ottaisivat työntekijät, samalla kun potkisivat palkalliset pihalle. Tähän en ainakaan minä halua.

Käyttäjän Marja-LiisaKalkela kuva
Marja-Liisa Kalkela Vastaus kommenttiin #22

Mihin töihin? Kuka ottaa pitkäsaikaistyöttömän töihin ?

Siksi kai hän on se pitkäaikaistyötön.

Työkkärin listoilla on tuhansia joillei edes tarjota työtä. Roikotetaan toimeentulotuella :
Odottaa kelan päätöstä työkyvyttömyyseläkkeestä
Eläkeikä ei ole täynnä
Syrjäytyneitä alkoholi,huume tms ongelma
Kertoili työkkärinjohtaja Uutisissa.

Koulusta valmistuneita jotka ei ole saanut työpaikkaa tai jatko opiskeluun tulee joka vuosi n.100 000
OAJ kertoi-15
Heidän on pakko hakea työttömyyskorvausta tai toimeentulotukea ei saa elantoon.

Käyttäjän AOBrusi kuva
Antti Brusi Vastaus kommenttiin #17

Hyvä huomio tuo ALV. Suhteessa nettotuloihin pienipalkkaiselle alvi on epäreilumpi kuin paremmin tienaaville.

Käyttäjän jonnapurojarvi kuva
Jonna Purojärvi

Millä tavoin palkattomasti tehty työ vähentää palkansaajan tekemän orjatyön määrää, jollaiseksi sitä kutsut? Parhaimmillaan kun se työ lähtee alta, kun ilmaista työvoimaa on saatavilla. Pääsee sitten kokeilemaan, kuinka paljon kyse on vaivautumisesta ja kuinka paljon jostain itsestä riippumattomasta syystä.

Käyttäjän Marja-LiisaKalkela kuva
Marja-Liisa Kalkela

Vähentää se joka palkallisen työpaikan ja samalla verotuloja valtiolta jota ei 0 euron palkoista tule kirstuun.

Ilmaistyötä teki -09 350 000
-12 jo 450 000
lähde:
AL
Työttömät,opiskelijat,työharjoittelussa olevat,oppisopimuksella olevat.

Ai niin. TEM-elokuu-17 Työttömiä nyt n.420 000 työttömyys 12,4%

Eikö ole yrityksille,yleishyödyllisille yhteisöille ,kunnille halpa ratkaisu veronmaksajien piikkiin?

Pekka Pylkkönen

Mikäli työtön alkaa tuottamaan kansantalouteen rahaa, se mahdollistaa veroasteen laskemisen (Eli palkansaajan orjatyön vähentämisen) tai ainakin hyvinvoinnin kasvattamisen vaikka nyt sitten julkispalveluiden kautta.

Työ lisää työtä ja työntekijöiden tarvetta. Eikä palkattoman työn tarvitse olla palkatonta, vaan työttömyysetuudet voidaan vaikka lakkauttaa ja ruveta maksamaan ihmisille osa-aikatyöstä palkkaa sitä vastaava määrä. Käsipareille olisi nimittäin kaikkialla käyttöä.

Käyttäjän Marja-LiisaKalkela kuva
Marja-Liisa Kalkela Vastaus kommenttiin #19

Paras sosiaaliturva on palkallinen työ.Siitä on tehnyt EK/SAK sopimukset mitä työstä maksetaan.
Palvelut ja sosiaaliturva kustannetaan palkoista tulevilla veroilla.
Muuta tapaa ei ole.
Työ josta ei kannatta maksaa palkkaa jotta se tulisi tehdyksi on turhaa työtä.

Vai kuvitteliko joku että isoikäpolvi olisi saanut maan tähän kuntoon ilmaistyöllä?

Käyttäjän jonnapurojarvi kuva
Jonna Purojärvi Vastaus kommenttiin #19

"Mikäli työtön alkaa tuottamaan kansantalouteen rahaa, se mahdollistaa veroasteen laskemisen (Eli palkansaajan orjatyön vähentämisen) tai ainakin hyvinvoinnin kasvattamisen vaikka nyt sitten julkispalveluiden kautta."

Ainakin ensimmäisenä se, mitä kansantalouteen tulevalla rahaa tuotettaisiin, menisi tämän työttömien uudenlaisen järjestelmän pyörittämiseen. Ei tällainen ilmaista ole millään tasolla. Samalla olisi väistämättä myös heitä, jotka eivät työtä joko siltikään tee, tai eivät sitä löydä - useat sadat tuhannet hakemassa 18h työpätkää muutaman kuukauden välein ei voi olla ihan niin yksinkertaista. Jos olisi, voisi kuvitella, että niitä osa-aikatöitä olisi enemmänkin jo valmiiksi tarjolla.

Jos se määrä ihmisiä, joille ei tuota 18 tuntia työtä löydy, kasvaa tarpeeksi ja tilanne heidän kohdallaan pitkittyy, yhteiskuntarauhamme on vaarassa. Ihminen tekee mitä kylmäävimpiä tekoja oman (ja läheistensä) selviytymisen eteen. Tämä taas tarkottaa kustannuksien kasvua esimerkiksi poliisiresurssien muodossa - toisaalta positiviisena kansantalouden kannalta myös erinäiset vartiointiyritykset saattaisivat hyvinkin saada kasvatettua palkattujen ihmisten määrää. Äärimmäistapauksissa ihminen saattaa jopa tarkoituksellisesti tehdä mittavaa vahinkoa päästäkseen vankilaan pöydän ääreen, josta se leipäkin löytyy. Tämä taasen mitätöi vartiointiliikkeiden kansantaloutta hyödyttävät veroeurot aika nopeasti.

"Eikä palkattoman työn tarvitse olla palkatonta, vaan työttömyysetuudet voidaan vaikka lakkauttaa ja ruveta maksamaan ihmisille osa-aikatyöstä palkkaa sitä vastaava määrä. Käsipareille olisi nimittäin kaikkialla käyttöä."

Sen kannalla kyllä olen, että tällaisesta osa-aikatyöstä tulisi maksaa palkkaa. Sen luulisi olevan itsestäänselvää, että mikäli kyseessä ei ole vapaaehtoistyö, työstä tulee saada palkkaa. Koko työttömyysetuuden lakkauttaminen taasen on täysin epäinhimillinen ratkaisu, sillä järjestelmämme ei kykene takaamaan täystyöllisyyttä - kaiken päälle kun harvalla työllä voisi elää tässä yhteiskunnassa tehden työtä vaikka tuon 18 tuntia 65 päivän ajanjaksolla. Jos voisi, se olisi varmasti jo nyt suosittua, enkä sinällään tällaista ajatusta kyllä vastustaisi. Pidän sitä vain äärimmäisen utopistisena.

Haluaisin sanoa ymmrtäväni sitä harmitusta, joka syntyy siitä ajatuksesta, että omalla työnteollaan antaa mahdollisuuden elossa pysymiseen muillekin, kuin itselleen (ja mahdollisesti välittömälle lähipiirilleen). En kuitenkaan oikein saa sitä tarttumapintaa siitä. Emme ole syntyessämme valinneet ympäröivän yhteiskunnan toimintamekanismeja, joka tässä ajassa tarkoittaa siis tarvetta rahalle, jonka kautta saa elämän perustarpeet täytetyksi. Pidän tällöin hyvin loogisena sitä, että sivistynyt yhteiskunta takaa jokaiselle inhimillisen elämän vähimmäistarpeet perustuslaissaan perustoimeentulon turvan muodossa työttömyyden, sairauden, työkyvyttömyyden ja vanhuuden aikana sekä lapsen syntymän ja huoltajan menetyksen perusteella (kuten perustuslaissa asia muotoillaan).

Sikäli kun haluat työttömyysperusteisen oikeuden sosiaaliturvan osalta otettavaksi pois, tarvitsee sinun lähteä muuttamaan valtiomme perustuslakia.

Väitteelle "työ lisää työtä" kaipaan lähdettä tai todistetta. Se kuulostaa joiltain osin kyllä loogiselta perustelemattakin, mutta esimerkiksi nykyajassa työn kautta onnistutaan myös automaation ja robotisaation kautta vähentämään ainakin tietyntyyppistä työtä.

Pekka Pylkkönen Vastaus kommenttiin #28

Onko vaikea hyväksyä sellaista ajatusta että kaikille turvataan inhimillinen elämä mutta samalla kaikilta vaaditaan panosta yhteiskunnan pyörittämiseen. Eihän sen panoksen pienimmillään tarvitse olla mikään valtava. Esimerkiksi 1000€ palkka kaikille ja sitä vastaan 100 tuntia työtä. Markkinoilta voi sitten hakea sitä parempaa.

Työttömyyskorvauksen sijaan valtio voi järjestää hyvinvointia edistäviä ja kilpailukykyä parantavia tehtäviä kaikille. Väylät kuntoon, mummot hoitoon, kouluihin valvojia ja niin eespäin. Suomalaistenkin osalta halut ja himot ovat hyvin pitkälti täyttämättä. Tekemistä riittää useammalle kuin kaikille.

Pitää osata antaa jos haluaa saada.

Käyttäjän Marja-LiisaKalkela kuva
Marja-Liisa Kalkela Vastaus kommenttiin #30

Yksinkertaisin tapa on maksaa jokaiselle heidän kela-etuudet vähentämättä niitä kuten nyt tuloja saavat saa. Näin oli ennen -94 lukua .
Silloin ei toimeentulotukea tarvittaisi kuin "toisaikaisesti" eikä kuten -94-17 joka kk olevana tukena.
Valtio voi juu lisätä julkisia menoja teettämälä töitä sosiaaliturvaa vastaan .
Vai suostuisiko kuntien ulkoistamat työt nyt tekevät yritykset maksamaan niistä palkkaa?

Käyttäjän jonnapurojarvi kuva
Jonna Purojärvi Vastaus kommenttiin #30

Olen ymmärtänyt, että valtiollisella vallalla harjoitetut pakkotyömallit ovat olleet melko epäonnistuneita. Miten tällainen malli toimisi Suomessa? Onko sinulla antaa vaikka luettavaksi jotain sellaista kokonaisempaa mallia, vai korjaantuuko tämä kaikki pelkästään tämän esimerkiksi antamasi tavan kautta? Ja jos töitä ei vain ole kaiklile, laitetaanko ihmisiä tekemään työtä, jolla ei ole mitään merkitystä - olisihan nimittäin valtavan epätasa-arvoista, jos toisia tämä pakkotyö velvottaisi, mutta toisia ei.

Toki juuri ihmislähtöiseen työhön meillä tulisi olla enemmän resursseja. Kaikista ei kuitenkaan ole noin vain toimimaan ihmisten kanssa. Väylien kunnostamiseen taasen tarvitaan muutakin, kuin vain työntekijöitä. Jos tähän pakkotyöhön ei sitten joku ihminen taivu, onko siihen muuta rangaistusta, kuin taloudellinen? Ja jos niin, eikö tämä ajaisi ihmisiä helposti rikollisuuteen (kuten varkauksiin, laittomien aineiden kauppaan ym), kun siten voi useimmissa tapaukissa saada vähemmällä työllä joko yhtä paljon tai jopa enemmänkin rahaa?

Ja jos siihen kaivattaisiin kovempiakin sanktioita, kuin pelkkä taloudellinen, eli tekisimme itse työttömyydestä rikollista, muistuttaa ajatusmaailma erehdyttävän paljon babouvismia. Tuota maailmaa tuskin muutoin kannatat kuitenkaan (mm. maa-alueet jaettaisiin kaikille kansalaisille yhtä suuriin osiin, eikä näitä alueita voi siirtää perintönä kenellekään, köyhien velat annettaisin anteeksi jne).

Pekka Pylkkönen Vastaus kommenttiin #33

Eihän sen tarvitse olla pakkotyötä. Voidaan esimerkiksi laskea sosiaalituet vaikka puoleen nykyisestä ja käyttää säästyneet rahat palkkaamaan ihmisiä hyödyllisiin töihin. Edelleen kaikille siis tarjottaisiin ihmisarvoinen elämä (globaalisti vertaillen edelleen hyvin korkea elintaso) ja ne jotka haluavat osallistua, saisivat enemmän.

Ei ole mitään järkeä hokea tuota että töitä ei ole kaikille, kun niitä on. Enemmän kuin ihmiset kerkiävät tekemään. Tämän ymmärtää kun pohtii onko edes itsellä kaikki mitä haluaa. Jos vastaus on ei, jollekin on töitä niiden jäljellä olevien halujen täyttämisessä.

Rikollisuudella uhkailu on älytön ja moraaliton teko. Joskus on hyvä olla myös periaatteita. Jos työttömät käyttäytyvät kuin mafia ja rupeavat lahtaamaan porukkaa jos eivät saa riittävää suojelurahaa, poliisin on sitten toimittava kuten mafiaa vastaan toimittaisiin.

Alkaa vaikuttaa siltä että suomalainen työtön, tai työttömän puolustaja, on täysin moraaliton ja empatiakyvytön kelmi. Sille tarjotaan käytännössä vastikkeetta todella korkea elintaso ja vastineeksi se vittuilee ja ruikuttaa jos siltä vaaditaan yhtään mitään.

Käyttäjän jonnapurojarvi kuva
Jonna Purojärvi Vastaus kommenttiin #34

Kyllä minua ihmetyttää se väite, jonka mukaan töitä on kaikille, mutta sitten kappas kummaa, työttömiä on satoja tuhansia. Ainoa ratkaisu tähän ilmeisesti on vain uhkailu, jotta töihin mentäisiin. Ongelma kun ei ole työhaluttomuus, ainakaan tutkimusten mukaan. Tässä nyt esimerkiksi yksi tutkimus: http://www.alli.fi/sitenews/view/-/nid/4722/ngid/40/

Tässä toinen, joka selittää osaltaan myös sitä, miksi työttömyys näennäisesti työttömän omasta syystä pitkittyy (kokemus tarpeettomuudesta ja työttömyydestä aiheutuva masennus): https://www.mtv.fi/uutiset/kotimaa/artikkeli/tyott...

Voit huudella väitteitä töistä, joita ei vain kukaan tee, tai miettiä, mitkä estävät sitä työllistymistä. Sanktiot ja pakot ovat hyvin epätodennäköinen tapa saada sitä senkaltaista talouden tervehtymistä verrattuna siihen, että saataisiin purettua niitä työllistymisen esteitä ja kannustinloukkuja. Lisäksi tiedämme, että jos on huoli omasta toimeentulostaan, älyllinen kyvykkyys laskee, joka taasen johtaa monenlaisiin muihinkin ongelmiin vaikeamman työllistymisen lisäksi.

Ja en väitä, että suomalainen työtön tai työttömän puolustaja on moraaliton ja empatiakyvytön kelmi. Väitän, että ihminen, joka ei näe mitään menetettävää, ei välttämättä kaikkea mieti hirveän pitkälle. Kaiken päälle esimerkiksi laittomien aineiden kauppa on joidenkin mielestä ihan normaalia kaupankäyntiä, jossa on tarjontaa ja on kysyntää - kansantaloudellisesta lähtökohdasta tarkastellessa voisi miettiä monien aineiden laillistamista työpaikkojen ja kaupankäynnin lisäämiseksi.

Käyttäjän Marja-LiisaKalkela kuva
Marja-Liisa Kalkela Vastaus kommenttiin #37

Nyt löytyi yhteinen nuotti.Juuri noin.

Työttömien haukkujen soisin kerrankin odottavan Kelasta tammikuu-huhtikuun aikana ainoata ruokarahaansa .Edellinen tuli joulukuussa kunnalta-16.
Seisovan leipäjonossa pakkasella ja kotona odottaa nälkäiset lapset.
"Ope !mulla on nälkä"IL viikonloppuna kai loppunut Hurstin antimet.
Vilma-viesti opelta:Ostakaa Jaakolle uudet lenkkarit ettei häntä kiusata koulussa"! IL
Kirpparitennarit oli vääränlaiset muiden mielestä.

Muut voi ostaa 120e Adidakset joka kk 17vuoden ajan.
Köyhät EI ole saanut lapsilisiä 23 vuoteen.Ei saa vieläkään -94-17

Pekka Pylkkönen Vastaus kommenttiin #39

Voi helevetti sentään. Lapsen toimeentulotuen perusosaa nostettiin 1994 korvaamaan lapsilisien huomioonotto toimeentulotuessa. Eikös tämä nyt pitäisi olla pelkästään voitto toimeentulotukiasiakkaille, sillä toimeentulotuki on sidottu indeksiin toisin kuin lapsilisä.

Käyttäjän Marja-LiisaKalkela kuva
Marja-Liisa Kalkela Vastaus kommenttiin #41

Ai nostettiin? Miksi miljonääri tarvitsee sosiaalista tukea lapsen elantoa varten?
Miksei tulottoman työttömän lapsi ei saa LISÄNÄ lapsilisää lapsen elantoon kuten muut saa?

elokuu 10, 2017
SU
Lapsi­per­heiden köyhyys näkyy kouluissa: ”Ope, mulla on nälkä”

13-vuotiasta kiusattiin kengistä – Opettaja ehdotti: ”Onko mahdollista hankkia uusia?”
Mtv3 17.10.2016
Kiusatuksi tulleen Kallen* opettajan erikoinen kommentti on herättänyt keskustelua sosiaalisessa mediassa. Opettaja ehdottaa vanhemmille lähettämässään viestissä, että nämä hankkisivat Kallelle uusia vaatteita, sillä muut oppilaat ovat naureskelleet pojan lenkkitossuille.

Lapsilisät leikkaantuvat kaikkein köyhimmiltä lapsiperheiltä !
7.4.2012 - Toimeentulotukia saavien lapsiperheiden tuista vähennetään automaattisesti lapsilisät. Suurin osa tukien menettäjistä on köyhiä .

Käyttäjän Marja-LiisaKalkela kuva
Marja-Liisa Kalkela Vastaus kommenttiin #41

Joka indeksi korotus vähennetään tulona pois. Joka euro mikä ylittää lapsen ja aikuisen toimeentulotuen normin.
Ja se on se jutun juju mikä toimeentulotukeen tehtiin.
Oli se sitten vaikka mummon antama 20e synttärilahja lapselle jos se näkyy tiliotteessa .

Nuo ei saa myöskään lapsiperheiden muita tukia.Ei kotihoidontukia,Ei elatusmaksujakaan. Toimeentulotuen on riitettävä lapselle.

Pekka Pylkkönen Vastaus kommenttiin #37

Haastattelemalla saadaan tuollaisia tuloksia. Kummasti kun seurataan mitä todellisuudessa tapahtuu kun sosiaaliturvaa rukataan tai tehdään muita työtöntä ym kiusaavia muutoksia, kuva onkin toinen.

Työttömät työllistyvät nopeammin kun työttömyysetuuksia leikataan:

http://onlinelibrary.wiley.com/doi/10.1111/1468-02...

Suomessa työttömyysjaksot pitenevät kun työttömyyskorvauksia nostettiin:

http://www.sciencedirect.com/science/article/pii/S...

Sairaat paranevat nopeammin kun sairausetuuksia lasketaan:

http://www.journals.uchicago.edu/doi/abs/10.1086/3...

Jne yms.

Kannustinloukku tarkoittaa sitä että työllistymisestä tai lisätyöstä seuraa liian pieni palkinto. Markkinat arvottavat sen työn ja hallinnon käsissä on vain sosiaaliturva. Sen laskeminen aika loogisesti poistaa kannustinloukkuja. Toki joku perustulokin voisi sitä oikein toteutettuna tehdä, ja sopii sitä puolestani kokeillakin.

Ja kyllä, vaikken huumeita käytä, laillistaisin höpöheinän. Saataisiin maataloutta joka ei tarvitse tukiaisia..

Käyttäjän jonnapurojarvi kuva
Jonna Purojärvi Vastaus kommenttiin #40

Hyviä lähteitä, kiitos.

Perustulo olisi kyllä kokeilemisen arvoinen. Saapa nähdä, minkälaisia tuloksia nyt tehdystä kokeilusta saadaan. Toivoisin kyllä kokeilussa mitattavaksi laajemminkin asioita, eikä pelkästään työllistymistä - kuten yleistä tyytyväisyyttä elämään ja esimerkiksi millaisia terveyskustannuksia, maksuvaikeuksia tai muita vastaavia on tullut suhteessa ei-perustulolla olevaan työttömään. Saataisiin laajempi kokonaiskuva kustannuksista. Toisaalta otanta on aika pieni, jotka perustulolla ovat, mutta vähintäänkin suuntaa antavia tuloksia saisi näihin muihinkin.

Käyttäjän Marja-LiisaKalkela kuva
Marja-Liisa Kalkela Vastaus kommenttiin #43

Perustulo? Maksat itse itsellesi perustuloa veroistasi. Samalla SOTE myötä poistuu osa Kelan etuuksista.= + -= 0 hyöty.

Tuloja saavat saa puhtaana käteen perustulon tulonsiirtona.

-Työtön vain työtä vastaan ja se otetaan tulona huomioon vähennetään toimeentulotuesta.
Kela-17

Taas uusi "kannustinloukku"

Pekka Pylkkönen Vastaus kommenttiin #43

Kokeilu on alku. Minusta työllistyminen on se kaikkein keskeisin asia. Siitä seuraa suoraan edistystä myös monissa muissa sosiaalisissa tavoitteissa.

Esim.

- työllisyys selittää enemmän terveyseroja kuin tulot

- työllisyyden kasvu on tehokkain tapa kaventaa tuloeroja (OECD mainitsi Suomen 2016 maaraportissa että pitkät ja anteliaat työttömyysetuudet kasvattavat pitkällä aikavälillä tuloeroja lyhentämällä työuraa)

- luonnollisesti toivottavasti työllistyminen myös parantaa taloudellista asemaa

Käyttäjän Marja-LiisaKalkela kuva
Marja-Liisa Kalkela Vastaus kommenttiin #40

Työttömät työllistyvät nopeammin kun työttömyysetuuksia leikataan

Juu.Heti alkaa yritykset palkkaamaan työttömiä ja investoimaan uusiin työpaikkoihin.

-Meidän "työllisyyden" ja investointien takia on jo
annettu
-varallisuusveron poisto
-Kelamaksun poisto
-Sosiaaliturvamaksuja työnantajilta siirretty palkansaajien maksettavaksi
-Poistettu perintöveroa
-Lapioitu Kreikkaan miljardeja.
kaikki perusteltu meidän "työllisyyden" takia.

Käyttäjän Marja-LiisaKalkela kuva
Marja-Liisa Kalkela Vastaus kommenttiin #34

Perustele miksi sosiaaliturvasta saa rikas (100 henk.) leskeneläkettä 7 500e/kk tememättä mitään sen eteen +muut kelan etuudet mihin on okeutettu?
Tai miksi kotona työikäinen saa kotihoidontuet ym.tekemättä mitään sen eteen .Päälle takuueläke verovaroista?

Käyttäjän Marja-LiisaKalkela kuva
Marja-Liisa Kalkela Vastaus kommenttiin #28

lainaus:
työttömyysetuudet voidaan vaikka lakkauttaa ja ruveta maksamaan ihmisille osa-aikatyöstä palkkaa sitä vastaava määrä. Käsipareille olisi nimittäin kaikkialla käyttöä."

Aivan.Kuinka monta tuhatta käsiparia saa jo palkan erotuksena asumis ja toimeentulotukea?
Kaikki osa-aikatyötä ja pätkätyötä tekevät esim.kaupan alalla ja vuokrafirmojen välittämillä keikkatyötä tekevät.
Siis veronmaksajat maksaa sen mitä yritys ei maksa.

Pekka Pylkkönen

Työn tekeminen, jos siis tuotat jotakin mitä muut haluavat, ei vähennä työn määrää vaan lisää sitä. Tämä johtuu siitä että joku muu rupeaa tekemään työtä saadakseen sen mitä sinä juuri tuotit.

Toki esimerkiksi korkealla verotuksella voidaan luoda niin paljon kitkaa että ihmiset katsovat etteivät haluakaan tehdä niin paljon työtä kun sen romppeen hankkimiseksi vaadittaisiin.

Käyttäjän Marja-LiisaKalkela kuva
Marja-Liisa Kalkela Vastaus kommenttiin #25

Työn tekeminen, jos siis tuotat jotakin mitä muut haluavat, ei vähennä työn määrää vaan lisää sitä.

Pitää paikkaansa. On lisännyt haluja saada ilmaista ammattitaitoisten työpanosta
Valtiolle 10%
Kunnille 20%
Yrityksille 70%
TEM mukaan elokuu-17

Käyttäjän Marja-LiisaKalkela kuva
Marja-Liisa Kalkela

Ja höpö,höpö. Kyllä tämä on ollut tietoinen valinta jo-92 lähtien kun EU sopimuksia tehtiin.Alkoi heti-94

1. Globalitalous hyvinvointijärjestelmän muokkaajana
Euroopan Komission julkaisemasta Employment in Europa–julkaisusta. Siinä eurooppalaisen työllisyysagendan

lisääntynyt kontrolli työttömän työhalukkuutta kohtaan;
sosiaaliavustusasiakkaiden pakottaminen tekemään työtä etuuksiensa saamiseksi;
- lyhentämällä etuuksien kestoa sekä tiukentamalla järjestelmäkohtaisia sisäänpääsykriteereitä.
Tässä sovelletaan ns. työntöstrategiaa (push strategy)

Kahdet työmarkkinat
1.Palkalliset työt
2 .Työn ja sosiaaliturvan yhteensovittaminen (halpatyövoimalle)

Käyttäjän rjaaskel kuva
Risto Jääskeläinen

Äkkipääätä laskien tuo tuntimäärä vuodessa tarkoittaisi yli 18 000 kokoaikasta työpaikkaa. Voisiko sen ajatella niin, että ellei tuota lukua (18 000) vastaavaa määrää työttömiä saa pitempiaikaista työpaikkaa, tämä järjestelmä lisääkin työttömyyttä?
Toisaalta on näkynyt, että erilaiset työllistämistoimet eivät työllistä työttömiä, mutta tämä järjestelmä ei ehkä ole ollut niissä tarkastelussa?

Käyttäjän Marja-LiisaKalkela kuva
Marja-Liisa Kalkela

Kokeilu aloitettiin -07-13 Paltamo-kokeilulla.Kokeilu tuli kalliiksi eikä työllistänyt kuten oli ennakoitu.

Marko Parkkola

"tämä järjestelmä lisääkin työttömyyttä?"

Ainakin se tuntuisi luovan voimakkaita markkinahäiriöitä, joita Orjafirmat on orjallisesti (pun intended) ilmiantanut.

https://www.facebook.com/Orjafirmat/

Lisäksi näkisin sen laskevan laatua. Minä haluaisin mieluummin motivoituneen työntekijän tuotteen tai palvelun, kuin työhön pakotetun (palkattoman) työntekijän.

Käyttäjän Marja-LiisaKalkela kuva
Marja-Liisa Kalkela

9. lainaus:
sosiaaliavustusasiakkaiden pakottaminen tekemään työtä etuuksiensa saamiseksi

Kenellä on oikeus Kelan etuuksiin?
Kelan etuuksien saaminen edellyttää yleensä, että asiakas kuuluu Suomen sosiaaliturvaan.
Suomen sosiaaliturvaan kuuluvat pääsääntöisesti kaikki Suomessa vakinaisesti
asuvat henkilöt.
lähde:Kela/perustuslaki

Niinpä.

Käyttäjän mikkokokko kuva
Mikko Kokko

Mietin vaan, että jos itse joudun pakkotyöhön sosiaalietuuksin takia, niin miksi en tekisi näkymätöntä myyräntyötä? Tai miksi minua moraalittomammat eivät tee sitä jo? Hiljaista pientä sabotaasia mitä ei tietenkään oikeassa työpaikassa koskaan ole.

Onneksi en ole joutunut elämässä moraalini kanssa tällä tavoin ristiriitaan, mutta jos joudun väkisin "harjoittelemaan" ilman että siitä on mitään hyötyä, niin miksi tekisin työni hyvin?

Marko Parkkola

Italialainen lakko. Työt edistyvät, mutta e-rit-täin hitaasti.

Pekka Pylkkönen

Eikö siitä työstä ole hyötyä jos siitä saa rahaa? Jos kuolet vaikka nälkään ilman sitä?

Miksi veronmaksajan pitäisi elättää ihminen joka haluaa sabotoida muita?

Käyttäjän mikkokokko kuva
Mikko Kokko

Aika fatalistinen ajatus tuo että ei pitäisi elättää sellaista ihmistä joka haluaa sabotoida muita. Vangit sitten kuolemanselliin kaikki.

Mutta näen asian niin että yrittäjä ei voi haluta sellaista ihmistä joka ei ole halukas/motivoitunut tekemään työtä. Itse olen kasvanut yrittäjäperheessä.

En halua järjestelmää missä virkakoneisto lähettää motivoitumantonta työvoimaa yrityksiin jossa heillä ei ole mitään keinoa parantaa asemaansa, saati saada työpaikkaa ikinä. Ainakin yrityksiltä haluan pois kannustimen pois tälläisen järjestelmän hyväksikäyttöön. Olkoon sitten kunnilla töissä.

Käyttäjän Marja-LiisaKalkela kuva
Marja-Liisa Kalkela Vastaus kommenttiin #46

Eikä yritykset palkkaa yhtään työntekijää ellei sillä ole tarvetta siihen.

Tarpeen siitä löytää irtisanomisista,lomautuksista,tulosvaroituksista SAK tilastosta. Joka vuodelta.

https://yle.fi/uutiset/18-36229

Pekka Pylkkönen Vastaus kommenttiin #46

En minä halua ketään hengiltä mutta ihmettelen tätä yleistä asennetta että ihmiset eivät koe velvollisuudekseen osallistua yhteiskunnan rakentamiseen ja samaan aikaan näkevät oikeutenaan tulla elätetyksi.

Yleistyessään tälläinen ajattelu ei ole kovin kestävällä pohjalla.

Jo nyt työssäkäyviä on reilusti alle puolet väestöstä.

Käyttäjän mikkokokko kuva
Mikko Kokko Vastaus kommenttiin #52

Juu, tuo on ihan hyvä kysymys ja pohdiskelun aihe.

Töitä vaan ei oikein ole. Tunnen parikin kolmekymppistä kahdella ammatilla, jotka ovat pyrkineet töihin, ovat perusmotivoituneita mutta ei vaan natsaa. Laita sitten he työttömyyskorvauksen vastineeksi "orjatyöfirmaan" missä ei ole mahdollisuuttakaan edetä.

Pekka Pylkkönen Vastaus kommenttiin #54

Tuskin kannattaa ainakaan hukata aikaansa työkkärin sivuilla. Sieltä työnsä on saanut 5% työllisistä.

Työt vaan ovat nykyään muualla. Sosiaalisissa verkostoissa ja suosittelijoiden takana. Suorilla yhteydenotoilla oman alan firmoihin joilla EI ole ilmoa työkkärissä nelinkertaistaa jo työllistymistodennäköisyyden.

Ajat muuttuu, sille ei voi mitään.

Käyttäjän Marja-LiisaKalkela kuva
Marja-Liisa Kalkela Vastaus kommenttiin #52

ihmettelen tätä yleistä asennetta että ihmiset eivät koe velvollisuudekseen osallistua

Eli jos yritys irtisanoo jatkaa kylmänrauhallisesti työtään .Jos palkkaa ei tule hakee sen työturvan ja oikeuden kautta.
Jokainen työtön menköön entisen sorvinsa ääreen ja jatkakoon työtään mitä teki ennen irtisanomista.
Taatusti parempi kuin sossun tuki tai ilmaistyö. Tuskin kukaan vapaaehtoisesti tilinsä noihin vaihtoi.

Käyttäjän Marja-LiisaKalkela kuva
Marja-Liisa Kalkela

# 42

Ex-irtisanottu palkansaajakin ennen työttömyyttä:

IS 4.2.2010
Työikäiset ovat nettomaksajia !
-Jukka Pekkarisen Finanssipolitiikan suunta 2010 –raportin mukaan 25–65-vuotiaat ovat nettomaksajia
- eli he rahoittavat julkiset palvelut ja etuudet.
-Pääosa näistä on palkansaajia,
-jotka eivät tarvitse niin paljon yhteiskunnan palveluita
- Ilmainen yliopisto, jonka päälle saa opintotuet, on aikamoinen etu, huomauttaa Kiander.
Koulutuspalveluiden lisäksi suurituloiset käyttävät Kianderin mukaan köyhiä enemmän myös terveyspalveluja.

Maksaa saman kuin muutkin +ALV
http://www.is.fi/taloussanomat/oma-raha/art-200000...

Käyttäjän MattiAhlstedt kuva
Matti Ahlstedt

"30 miljoonaa palkatonta työtuntia"

Tuon voi näkökulmasta riippuen laskea yritystueksi tai rahaksi joka on jäänyt pois kierrosta, jos laitetaan 10€ hintalappu tunnille niin puhutaan 300 miljoonasta.

Pylkkönen jaksaa naukua mantraansa että työttömyystukea vastaan pitäisi tehdä töitä eli olla vastine, katoppa Pylkkönen palkkakuittiasi jossa pitäisi olla eriteltynä mitä maksat työttömyysvakuutusta, työttömyyskassan maksuja ja ihan sitä veroprosenttia, ehkä päähäsi iskostuu että tuo on se vastine jota vastaan jos joutuu työttömäksi saa sitten jeesiä.

Jos et ymmärrä lausetta "työtä työttömyystukea vastaan" on jo itsessään paradoksi, miten työtä tekevä voi olla työtön?

Keskustelin pari viikkoa takaperin erään rekryfirman rekrytoijan kanssa joka naureskeli että todella monessa firmassa on HR-pomo jota ei kiinnosta pätkääkään tehdä työtään ja valittelee kun työhakemuksia tulee eikä jaksaisi käydä niitä läpi. Ongelma ei ole etteikö työttömät hakisi töitä, vaan firmat joilla olisi tarvetta työntekijälle mutta ei motivaatiota käydä läpi hakemuksia ja haastatella työntekijöitä.
Ilmeisesti youtube ja facebook menee prioriteeteissä edelle jos niitä voi selailla saada saman palkan kuin varsinaisesta työnteosta.

Pekka Pylkkönen

Kaikki eivät ole tehneet mitään etuuksiensa ansaitsemiseksi. Minulla ei ole mitään sanottavaa kavereista jotka 30 työvuoden jälkeen saavat kenkää ja jäävät pitkäaikaistyöttömiksi. Oma ikäluokkani ja minua nuoremmat tässä risovat. Paska asenne on niin yleinen ilmiö että kovin valoisaa tulevaisuutta en Suomella näe.

Ylle myös linkkasin tutkimuksia joissa on todettu korkean ja pitkän sosiaaliturvan aiheuttavan työttömyyttä. Ei kai se työttömyys sentään mikään tavoite voi olla? Eikä silloin vähempikin riittäisi, ja vastaavasti sitä palkan verotusta voisi keventää. Tässä voittaisivat kaikki.

Käyttäjän Marja-LiisaKalkela kuva
Marja-Liisa Kalkela

Korkea työttömyysturva 487e/kk kaikki muut tuet riisuttu Kelan etuuksista.
Älä naurata.
Perustuslaki: Valtion on turvattava jokaiselle kansalaiselle elanto.
Yhteisistä kansan varoista.
Jota on verotulot,Valtion tulot ja yrityksistä saadut tuotot ,myydystä omaisuudesta saadut rahat.

Käyttäjän Marja-LiisaKalkela kuva
Marja-Liisa Kalkela Vastaus kommenttiin #58

JK.Itse tein täydet työvuodet enkä ollut työttömänä kertaakaan.Tein myös kolmeakin työtä yht aikaa.Maksoin ylitöistä veroa 50% .
Ei olisi tullut mieleeikään ruikuttaa mihin veroni menee jos joku sitä tarvitsi.
Sosiaaliturvaa ei ollut kuin 4x vuodessa lapsilisä.
Mihin tarvitaan kymmenet eri tuet tuloja saaville? Niitä on kohta yhtä paljon kuin on erilaisia tukia maatalouteen.
Myönnän että aika oli toinen jolloin työvoiman tarve oli suuri.Nyt ei enää ole se ei ole työttömien syy.
Kansallaisena heillä on samat oikeudet sosiaaliturvaan kuin muillakin.
Luopumistukea "työttömyyteen" saa 7v .Sopetumista "työttömyyteen vuosikymmeniä ilman velvoitteita 2 500e-6 500e/kk kansanedustajat .6 500e-10½ työttömän kk summa elantoon

Käyttäjän MattiAhlstedt kuva
Matti Ahlstedt

Työnvieroksujia on itselläkin tullut vastaan, niin vapaa-ajalla kuin työelämässäkin, tyyppejä jotka onnistuvat töissä välttelemään työntekoa ja pysymään työsuhteessa, vuosia.

Ongelma heidän kohdallaan ettei mikään oikein auta, muutama näistä henkilöistä häpeilemättä elelee siivellä kun tuet loppuvat kesken ja nekin käytetään tehokkaasti huveihin.

Ehdotuksesi osuisi pahemmin niihin jotka kärsivät nykyisestä työtilanteesta, ei niihin jotka ammatikseen työtä välttävät, koska nämä eivät vain välitä miten paljon sitä tukea ruuvataan alespäin tai mitä vaatimuksia tuelle laitettaisiin. Näitä ollut joka sukupolvessa ja tulee olemaan tulevissakin.

Kaikille osapuolille paras kun nämä henkilöt jätetään pois sieltä työelämästä, koska heidän olemus ja saamattomuus vaikuttaa muihinkin työntekijöihin.

Enemmän meikäläistä häiritsee se että yhteiskunnan varoja upotetaan satoja miljoonia pystyyn kuolleisiin yrityksiin ja kutsutaan sitä ihmeeksi että yritys pääseekin sitten pälkähästä. Siihe sitten kaupan päälle lakisääteiset ilmaiset työntekijät, niin johtoporras voi taputella toisiaan selkään ja maksella lihavat bonukset itselleen.

Käyttäjän NikoKaistakorpi kuva
Niko Kaistakorpi

Yhtä asiaa en Pekka ymmärrä. Kerrot kuinka sinua ärsyttää oman ikäluokkasi jonkunlaiset vapaamatkustajat, jotka eivät ole tehneet mitään etuudet ansaitakseen. Ratkaisuna uskot sitten kuitenkin ilmeisesti vahvasti armeijahenkiseen kollektiivirankaisuun tarvittavana toimenpiteenä.

Olemme aiemminkin keskustelleet liittyen erilaisiin työttömiin ja siellä mainitsin vaikkapa varsin yleisen esimerkin yt:n kautta työttömäksi joutuneesta yli viisikymmpisestä insinööristä. Työttömyyteen on voinut johtaa vaikkapa se, että Nokia sössi matkapuhelinliiketoimintansa eikä se, että hänen suoritteensa olisi ollut jotenkin huono. Samaan aikaan näitä henkilöitä tuli paljon.

Tuo insinööri on maksanut veroja, työttömyysvakuutusmakksuja yms vaikkapa viiden tonnin palkasta kolmisenkymmentä vuotta. Eikö hänellä ole oikeus saada työttömyysturvaa ilman tätä ns aktivointia? Hän voi olla vaikka kuinka aktiivinen toimissaan, mutta yli viiskymppisillä ei nyt akateemisella puolellakaan ole kovin juhlava kysyntä. Hänen veroillaan on maksettu monen ihmisen koulutusta ja sosiaaliturvaa vuosikymmeniä. Kuitenkin hänellä ei nyt sitten olekaan oikeutta turvaan ilman, että hänet laitettaisiin työskentelemään palkatta todennäköisesti jonnekin harava kourassa tms. Tästä ei puuttuisi kuin se, että toimet olivat vastaavia kuin koin upseerioppilaana leirillä: emme voineet tehdä ammuntoja, joten turhan vapaa-ajan välttämiseksi meidät laitettiin haravoimaan metsää.

Työttömäksi jouduttuaan hän ikäänkuin menettää arvonsa kokonaan, myös sen jota on tuottanut kolmekymmentä vuotta. Yhtäkkiä hän on vain taakka ja työllisten elätettävä - ja keuhkotaan kuinka MINUN verorahoillani tuo saa olla tekemättä mitään. Pitäisikö meidän laskea jokaiselle ihmiselle joku elinkaarimallin mukainen tuottavuusindeksi, jonka mukaan sitten katsotaan yksilön kokonaishyödyllisyys.

Lainaan Pauli Hanhiniemen biisiä, joka toivottavasti laittaa ajattelemaan ihmiset, joita suuret vastoinkäymiset eivät ole kohdanneet:
"Kuinka malttamaton,
korska nulikka on,
jonka tie kyllä kouluttaa,
ennen pitkää pistää käymään polvillaan."

Käyttäjän AriMartti kuva
Ari-Martti Hopiavuori

Olisipa kiva nähdä, mistä löytyy 300 000 työttömälle töitä 18 tunniksi jokaiselle 65 päivän tarkastelujaksolle. Oletan, että nämä työt olisivat palkattomia (9 € ylläpitokorvauksen toki voisi ehkä saada). Olisihan se sentään melkein 2,5 päivää töitä noin kolmen kuukauden aikana (oletan taas, että tämä 65 päivää koostuu 21,5 päivän laskennallisista kuukausista).

Haluaisin työnantajilta mielipiteitä siitä, minkälaisia töitä voidaan annostella 2,5 päivän jaksoissa siten, ettei perehdytykseen kulu suhteeton osa tehokkaasta työajasta?

Mitä, jos suunniteltu työtehtävä vaatii vaikkapa työturvallisuuskorttia, hygieniapassia tai vaikkapa anniskelupassia tulityökortista tai jostain muusta edellä mainitsemattomasta spesiaalikortista puhumattakaan!

Käyttäjän Marja-LiisaKalkela kuva
Marja-Liisa Kalkela

Hallitusohjelma -15
-Hallitus aikoo myös tinkiä muun muassa hoitajamitoituksesta ja'- hoitohenkilökunnan koulutusvaatimuksista.
-Hallitusohjelman liitteen mukaan hoitohenkilöllä ei tarvitsisi välttämättä olla alan koulutusta lainkaan.
Kuka korvaa hoitovirheet?

Laki tehty jo
lähde:Stvm

Kuntiin luvassa lisää henkilöstösäästöjä – lomautukset ja irtisanomiset uhkaavat
-16 Yle

Van­ha­nen muis­tut­taa.
Sen jäl­keen jul­ki­sen sek­to­rin me­no­ja on kas­va­tet­tu
-ta­kuu­e­läk­keel­lä,
-sai­raan­hoi­ta­jien pal­kan­ko­ro­tuk­sil­la ja
- ruo­an ar­von­li­sä­ve­ron alen­ta­mi­sel­la.
Sil­ti kun­nis­sa­kin tar­vi­taan sääs­tö­jä. Nii­tä saa­daan vä­hen­tä­mäl­lä työn­te­ki­jöi­den mää­rää, sil­lä kun­tien me­nois­ta puo­let on palk­ka­kus­tan­nuk­sia.
– Mui­ta to­del­li­sia kei­no­ja ei ole.
SM
(1800 henk.Vanhasen aikana)
US

Ja näin saadaan halpaa työvoimaa SOTEA varten ,irtisanotuista kuntatyöntekijöistä.

Käyttäjän AriMartti kuva
Ari-Martti Hopiavuori

*Sarkasmivaroitus*

Aivan, tämä selkeyttää asiaa. Jos saadaan pilkottua sairaalan työaika sopivasti 18 tunnin kokonaisuuksiksi, voidaan "työllistää" aikamoinen läjä hoitajia siten, että kukin on töissä aina vaikkapa 3 * 6 h kolmen kuukauden välein. Mietinkin hetken, että miksi juuri 18 tuntia, kun se ei tuntunut istuvan mitenkään kivasti tyypilliseen 7,5 h työaikaan. 24/7 yhteiskunta sen sijaan voisi ihan kätevästi pyöriä neljässä vuorossa!

Perustulohan meillä käytännössä jo on, vaikkakin vastikkeellinen (perustoimeentulotuki). Sote tulee halvaksi, jos palkat maksaa Kela perustoimeentulotukena!

Käyttäjän Marja-LiisaKalkela kuva
Marja-Liisa Kalkela Vastaus kommenttiin #64

Onko tarkoitus
A) kouluttaa agronoomiksi "työharjoittelulla"?
B) Maajussille morsian verovaroilla tutustua tilan töihin?

Yli 35 000 suomalaista tekee jo töitä sosiaaliturvansa eteen.
YLE-12
-Forssalainen Minna Linna tekee viisi päivää viikossa töitä maatilalla .
39-vuotias Linna on työkokeilussa. Hän ei saa työstään palkkaa,
vaan 9 euron kulukorvauksen.
Hevostilan yrittäjä Veikko Leinonen - joutuisi maksamaan Linnalle noin 8-14 euroa tunnilta, jos Linna olisi töissä alan keskipalkalla.
-Päälle tulisivat vielä verot ja muut maksut. Nyt Linnan työpanos maksaa Leinoselle 0 euroa.
-Leinonen on iloinen järjestelystä
-TEM mukaan kesäkuu-16 iloisia yrittäjiä on jo 108 000 .

Käyttäjän AriMartti kuva
Ari-Martti Hopiavuori

Onko myös niin, että suomalaisten yritysten tavoitteena tulee olla tarjota työtä 18 tunnin paloina niin, että 65 päivän tarkastelujaksolla noin 27 eri työtöntä tekee työtä kukin 18 tuntia kerrallaan ja vakituinen työvoima on lähinnä työhön perehdyttäjiä.

Millä mekanismislla voidaan parhaiten siirtää ihminen vaikkapa työmarkkinatuelta vakituiseen työsuhteeseen ja siten veronmaksajaksi?

Miten järjestetään vaikkapa päivähoito 18 tunnin työjakson ajaksi kerran kolmessa kuukaudessa? Käsittääkseni työttömiltä voidaan jo nyt ottaa päivähoitopaikka pois. Jos sattumalta vaikkapa lähihoitaja on työttömänä ja vuoropäivähoitopaikasta joutuu luopumaan epämääräisen mittaisen työpaikkojen välisen ajan välissä, niin kuka hoitaa nämä lapset, jos päivähoitojono vuoropäiväkotiin on yli neljä kuukautta?

Käyttäjän Marja-LiisaKalkela kuva
Marja-Liisa Kalkela

Kuntouttavaa työtä 9 euron päiväpalkalla ja osaamistodistus: "Joillekin se on ensimmäinen kirjallinen todiste, että he oikeasti osaavat jotain"
MTV3 25.08.2017
Toiminnasta saatava korvaus on vaatimaton – 9 euroa/päivä, mutta kyseessä ei olekaan varsinainen ansiotyöstä.

Mihin ammattiin puistojen siivous valmentaa?

https://www.mtv.fi/uutiset/kotimaa/artikkeli/kunto...

Heikki Dillström

Liitän tähän pari kirjoitustani aiheesta:

Meinisivät töihin...
http://dillstrom.net/jupinat/menisivat-toihin-go-t...

Orjatyötä
http://dillstrom.net/jupinat/orjatyota-slavery/

Suunniteltu järjestelmä on järjetön ja tulee lisäämään työttömyyttä. Työnantajat tulevat hukkumaan hakemuksiin ja TE toimistot raportteihin, edelleen on auki kuinka työtön todistaa hakeneensa 4 työpaikkaa kuukaudessa? Ratkaisuksi on tarjottu "tekoäly" ohjelmistoa, jota ei kukaan ole vielä edes suunnitellut, eikä toistaiseksi tiedetä onko sellainen edes mahdollista toteuttaa esitetyillä vaatimuksilla.

Käyttäjän paavonevalainen kuva
Paavo Nevalainen

Näinä päivinä katoava työ ei välttämättä koskaan tule samana takaisin. 30-60-luvuilla kadonnut työ sen sijaan voi tulla takaisin. Varmaan jollakin tavalla yhteiskunta jaetaan A- ja B- kansalaisiin. Pienehkö väkivaltainen vallankumous prosessin lopuksi voisi olla sellaista luovaa tuhoa, jota länsimaissa kaivataankin. :)

Käyttäjän Mahjong kuva
Erkki Martikainen

Joopa joo.
Tärkeintähän kuitenkin on että asiat saataisiin kuntoon ja siihen on käytettävä erilaisia menetelmiä.
Joskus 70-luvulla olin työmaalla jossa oli saksalaisia metallimiehiä koneenasennustöissä ja jotenkin tuntui "väärältä" että he sanoivat tekevänsä lauantaipäivät ilman palkkaa koska valtio tarvitsi silloin rahaa jälleenrakennukseen. En tiedä miten tuo järjestely oli tehty että lauantain palkka meni valtiolle mutta se oli silloin sellaista.
Nyt kitistään kaikesta jonka joutuu tekemään ilman palkkaa saadakseen jotain muuta hyvää ,eikä ajatella yhtään että kokonaisuus ratkaisee.

Käyttäjän NikoKaistakorpi kuva
Niko Kaistakorpi

Suomessa voi kahdeksan kuukauden EHDOTTOMAN vankeustuomion sovittaa 240 tunnin yhdyskuntapalvelulla. Yhdyskuntapalvelussa tehdään yleishyödyllistä palkatonta tuötä, kuulostaako tutulta?

Päivän linnassa saa siis kuitattua tunnin yhdyskuntapalvelulla tekemällä ilmaista yleishyödyllistä työtä. Täten vertailtuna 65 päivän aikana työttömälle velvoitettu 18 tuntia vastaisi sinä aikana kärsittyä 18 päivän linnatuomiota.

Kuulostaako kohtuulliselta?

Kahdeksan kuukauden ehdoton tuomio ei muuten tule ihan kevyillä töppäyksillä.

http://www.rikosseuraamus.fi/fi/index/seuraamukset...

Käyttäjän rjaaskel kuva
Risto Jääskeläinen

Piti vain tarkistaa, ettei kukaan ole oikaissut annettua tuntimäärää. Ei näkynyt. Niinpä saattaa myös oma arvioni 18 000 työpaikasta olla suuntaa-antavasti oikea. Mitä ei ole tiedossani, niin tämän toiminnan todellinen vaikutus kokonaistyöttömyyteen tai miten se vaikuttavuusarviointi suoritetaan. Niinpä myös paha epäilyni toiminnan työttömyyttä lisäävästä vaikutuksesta voi pitää paikkansa, mutta en pysty sitä todistaamaan. Jää siis spekuloinniksi.

Toimituksen poiminnat