Jonna Purojärvi Tunteella järjen puolella

Meemilukutaito

Ymmärrys erilaisten meemien toiminnasta saa harvemmin tilaa medialukutaidon yhteydessä, vaikka juuri niiden ymmärtäminen on avainasemassa kun medialukutaidosta puhutaan. Mistä on kyse, ja miksi se on niin tärkeää?

Wikipedian mukaan meemi on idea, käyttäytymismalli, tyyli tai käyttötapa, joka leviää kulttuurissa henkilöltä toiselle. Se on kulttuurinen ja viestinnällinen kopioituja eli replikaattori. Arkikielessä sanaa meemi käytetään kun puhutaan internet-meemeistä, verkossa kehittyvistä ja leviävistä parodioista tai vitseistä. Meemin käsitteen on esitellyt ja ottanut käyttöön ensimmäisenä evoluutiobiologi Richard Dawkins.

Meemit yhteiskuntavaikuttajina

Jokainen aatejärjestelmä käyttäytyy ja toimii kuin meemi. Olipa kyse ideologiasta tai uskonnosta, jokaisella niistä on tavoite selvitä ja levitä. Vaikka kyse on vain ihmisen luomista rakennelmista, annamme niille voimakkaan elinalustan, tehden niistä yhtä elinvoimaisia kuin todelliset organismit. Meemien tunnistaminen, ja sen kuinka ne perustelevat itseään, on välttämätön taito todelliselle medialukutaidolle.

Ihmisen vastustuskyky ajatusrakennelmien meemeille on huonolla tolalla. Vaikka puhumme mieluusti siitä, kuinka erilaisten aatteiden kannattajien kanssa on voitava keskustella, on meemin syömä mieli kyvytön murtamaan omaa kehäänsä. Päinvastoin, isännäksi päässyt meemi toimii itsekkäästi kuin narsisti, jonka huolellisesti rakennettua itsesuojelumekanismia terapeuttinen väliintulo vain vahvistaa.

Vasemmisto, oikeisto, kapitalismi, sosialismi, patriotismi, kristinusko, islam..

Ihmislaji on kyllästetty meemeillä. Länsimainen ideologisen ja uskonnollisen suuntauksen vapaus ei silti ole vapauttanut ihmismieltä, johtuen paljolti juuri meemien toimintamallien ymmärryksen puutteesta. Mitä meemeistä siis pitäisi ymmärtää?

Meemit ovat itseään eteenpäin vieviä rakennelmia, joille tärkeintä on oman olemassaolonsa jatko ja itsensä levittäminen. Taiteellinen tyylisuuntauskin on määriteltävissä meemiksi, vaikkapa konkreettisen rakennustyylin muodossa. Uskonnot ja ideologiat ovat aivan yhtä konkreettisesti olemassaolevia rakennelmia niin pitkään, kun niillä on yksikin seuraaja.

Haastavaksi tilanteen tekee se, että jokainen aatejärjestelmä  lupaa tavoin tai toisin, ja todistaa olemassaolevien kannattajiensa avulla antavansa ihmiselle hyvää. Meemien "rekrytointitavat" voivat poiketa toisistaan, mutta pitkälle mennessään lopputuloksena on sama tila: Vain oman meemin omanneet ihmiset kuuluvat ihmisen mielessä oikeisiin ihmisiin, loput ovat tavoin tai toisin vihollisia, tai vähintäänkin käännytettäviä.

Elinvoimaisten meemien lähestymistekniikat ovat ympäristöönsä mukautuvia ja ne etsivät kuin virus heikkoa kohtaa, josta murtautua. Vastustuskyky voi löytyä toista vastaan, mutta uupua toisesta. Yhdelle uppoaa väite ihmisen paremmuudesta ihonvärin perusteella, toiselle väite ihmisen olevan vain ja ainoastaan yksin vastuussa omasta menestyksestään tai sen puutteesta.

On tarpeen keskustella siitä, voimmeko kouluttaa tulevat sukupolvet ymmärtämään meemien toiminta siten, että eläisimme viimein todeksi sanonnan "asiat riitelevät, eivät ihmiset"? Sillä eikö juuri eri aatejärjestelmien nimissä ihmiset vihaa ja tapa toisiaan? Suuressa mittakaavassa ihminen tappaa aniharvoin selviytyäkseen itse, vaan se tapahtuu meemin selviytymisen nimissä. 

Oma asettuminen meemien maailmaan

Kuulun puolueeseen. Myös puolueiden nähdään keskittyvän enemmän omaan selviytymiseensä vaaleista toiseen, kuin tekevän työtä yhteisten asioiden eteen. Taistelen tällaista vääristyneen tavoitteen politiikkaa vastaan, meeminä muiden joukossa.

En pidä todennäköisenä, että pääsemme ajatusrakennelmien meemeistä koskaan eroon. Pidän kuitenkin sekä mahdollisena että tarpeellisena niiden olemuksen ymmärtämistä ja eritoten omaa ajattelua valtaavien rakennelmien tunnistamista. Yhteiskuntamme kehitys vaatii sekä kykyä oppia käyttämään meemejä hyväksi että kykyä hylätä ne, kun ne osoittautuvat vain itseään ylläpitäviksi rakennelmiksi ilman muuta tavoitetta. 

Koska meemien avulla on yksinkertaisinta ajaa asiaa kuin asiaa, koen tärkeäksi, että isäntä ja renki ovat oikein päin. Katson, että Piraattipuolue on ainoa puolue, joka mahdollistaa poliittisen meemin aseman renkinä. Se jättää vapauden ajatella, mutta tarjoaa poliittseen maailmaan tarvittavan välineen: ihmisten yhteenliittoutumisen puolueorganisaationa. Tätä puolueemme tarjoamaa mahdollisuutta aion käyttää hyväkseni auttaakseni ihmisen takaisin isännäksi isännän paikalle. 

Edustamani puolueen slogan, "Valitse vapaus!" tarkoittaa minulle vapautta meemien orjuuttamasta mielestä. Haastan jokaisen tänne asti lukeneen tunnistamaan omien ajatuksiensa isännät. Vain siten ne saa takaisin rengin paikalle ja mielensä vapaaksi. 

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

4Suosittele

4 käyttäjää suosittelee tätä kirjoitusta. - Näytä suosittelijat

NäytäPiilota kommentit (8 kommenttia)

Käyttäjän allsynergy kuva
Rami Ovaskainen

Hyvä kirjoitus. Vaikka en olekaan täysin varma siitä että:
"Piraattipuolue on ainoa puolue, joka mahdollistaa poliittisen meemin aseman renkinä"
Moinen kuulostaa enemmän vaalisloganilta (tai noh, huonolta sellaiselta koska ~ketään ei kiinnostaisi). Mutta asiaa tekstissä oli. Luultavasti liian älykästä asiaa että juurikaan saisi mitään huomiota.

Käyttäjän jonnapurojarvi kuva
Jonna Purojärvi

Tuo on tietty totta, että tuo kohta on vähän sellaista kotiinpäin vetämistä. Samalla kuitenkin jokainen eduskuntapuolue on osoittanut tehokakaasti olevansa kiinnostuneempia omasta vallan haalinnasta niiden yhteisten asioiden hoitamisten sijaan ja muut ek-ulkopuoliset puoleet ovat voimakkaan ideologian ohjaamia. Tämä sitten osoittautuu itselleni ainakin sellaisena tilanteena, että isäntä ja renki on väärinpäin, toisilla jo hyvin alusta lähtien.

Toki Piraateilla on omat aatepohjansa yksilönvapauden ja yhdenvertaisuuden ollessa politiikan teon lähtökohtina, mutta kaiken ajattelun lamauttavaa läpitunkevuutta ei löydy.

Käyttäjän VelluHeino kuva
Vellu Heino

Ehkä meemishoppailusta pitäisi enemmänki kirjoitella. Nyt kuvitellaan sen toimivan niin,että kunhan esiintyy virtaviivaisen meeminkannattajana,niin muut hyväksyy helpommin. Tosipaikan tullen meemit lentää hiiteen ja se todellinen ajatusrakenne tulee tilalle.

Tämän vuoksi on niin huvittavaa,kun kovin moni on kertomassa olevansa kapitalisti,porvari,oikeistolainen,liberalisti,libertaristi (tämä oli muotia vielä hetki sitten),anarkisti,arvoliberaali,vasemmistoliberalisti,vasemmistolainen,kommunisti ja viimeisenä uutena tulokkaana: Tolkullinen.

Ja kuitenkin jonkun itseään noilla sanoilla kuvatessaan ei kukaan tiedä vielä mitään toisesta.

Käyttäjän jonnapurojarvi kuva
Jonna Purojärvi

Olen usein halunnut kirjoitella enemmänkin identiteettipolitiikasta, mutta nyt vasta kun asian noin muotoilit, nämähän yhdistyvät yhteen. Kiitos tästä, auttaa taas ajattelemaan.

Meemishoppailu - mainio tiivistys!

Käyttäjän KalleSalo kuva
Kalle Salo

Pahin uppotukki on kuitenkin vasta edessä kun on hoksattu, että ihmisillä on hei näitä meemejä ja ideologioita, ja että niiden vaikutusta voisi torpata tulemalla tietoiseksi omistaan. Nimittäin tätä mukatietoisuutta voi käyttää tekosyynä betonoimaan itsensä vielä tukevammin zombi-ideologiksi kuin on sellainen joka ei ole tullut asiaa ajatelleeksi alkuunkaan. Kaupan päälle alkaa syyttää kaikkia muita paitsi tietysti itseään meemien orjiksi tai ideologeiksi tms. Itse on tietenkin objektiivinen.

Meemiriippuvaisuuden/ideologisuuden osoittaa tosiasiassa se miten olemme, elämme ja käyttäydymme, ei se mitä ilmoitamme itsestämme tai olemme itsestämme tietävinämme. Toisin sanoen sanomme tietävämme kyllä miten asiat ovat oikeasti tai miten niiden pitäisi olla tai että emme usko nykymenoon, mutta elämme niin kuitenkin.

Vertauskuvallisesti, jos sanoo olevansa hyvin tietoinen jostain omasta aatteellisuudestaan ja käyttää sitä vain hyväkseen, on kyllä kuin kulkisi hemmetin huteria pitkospuita pitkin erämaasuota.

Käyttäjän jonnapurojarvi kuva
Jonna Purojärvi

En usko, että kukaan tässä maailmassa kykenee olemaan jokaisen mahdollisen meemin suhteen täysin vapaa, välttämättä koskaan. En usko itsekään olevani, paras mitä voin tehdä, on pyrkiä tunnistamaan niitä. Tunnistaminenkaan kun ei sano sitä, että välttämättä osaisi suoraan sen kautta toimia tai ajatella toisin, mutta sen tärkein puoli on yhteiskunnallisella tasolla keskustelulle tilan aukaisu. Voi todeta, että koska ajattelen mallin X mukaisesti, minulla on vaikeuksia hyväksyä toimintaehdotusta Y, joka on vastoin omia ajatusmalleja. Tällöin voidaan keskustella syvemmin siitä, mikä siellä on pielessä ja päästään sen juurille, missä se eroavaisuus tulee. Joskus voi jopa huomata, että saman ideologisen ajattelumallin omaksunut voi tulkita tuon toimintamallin tietyin tavoin katsottuna olevan linjassa omaksutun ideologian kanssa.

On nimittäin täysin eri tilanne, jos tunnistamme omaa ajatteluamme ohjaavat mallit, kuin se, että sokeasti niitä tunnistamatta vain seuraamme. Minulle se on vapautta. On todella harvinaista voida päästä eroon omista ajatusmalleistaan, jos niitä ei ensin tunnista. Tätähän vaikka terapiatyössä tehdään - tunnistetaan omia ajatusmalleja, pohditaan niiden syntyä, ja kuinka niitä voisi muuttaa paremmin itseään (ja mahdollisesti läheisiään / yhteisöään) palveleviksi. Tästä pohjimmiltaan on tässäkin kyse.

Käyttäjän tapiosimonen kuva
Tapio Simonen

”Ymmärrys erilaisten meemien toiminnasta saa harvemmin tilaa medialukutaidon yhteydessä, vaikka juuri niiden ymmärtäminen on avainasemassa kun medialukutaidosta puhutaan”.

TIEDON VERIFIOINTI

https://twitter.com/LauraHuu/status/83697374146055...

EU-KOMISSION PUHEENJOHTAJA JUNCKERIN SKENAARIOT UNIONIN TULEVAISUUDESTA

Junckerin skenaarioista puuttuu hajaantuminen ja romahdus, mutta aivan kaikkea ei voi komission puheenjohtajalta vaatia. Tämä on hyvä keskustelunavaus komissiolta.

http://ristoejpenttila.fi/2017/03/02/junckerin-vii...

http://sirpapietikainen.puheenvuoro.uusisuomi.fi/2...

POPULISMI MUUTOKSEN AIRUENA: EU:n TULEVAISUUDEN SKENAARIOT

http://www.tapionajatukset.com/28066

Toimituksen poiminnat