Jonna Purojärvi Tunteella järjen puolella

Piraattien ideoita kopioitu luvatta!

Viime viikot mediassa on pyörinyt taajaan hyvin Piraattien puolueohjelman mukaisia ajatuksia. Yhä useammat uutiset tukevat sisällöllään Piraattien kantoja, yhtenä merkittävänä mainittakoon YLE:n uutisoima Portugalin onnistunut päihdepolitiikka. Portugalin malli on lähellä sitä linjaa, jota puolueohjelmassammekin peräänkuulutetaan: Henkilökohtaisen päihdekäytön dekriminalisointi ja huumausaineksi luetelluiden aineiden käyttäjien kohteleminen heidän ihmisarvoaan kunnioittaen.

 

Jo useamman vuoden olemme sisäisissä keskusteluissamme hymähdelleet, kuinka voisimme yhä helpommin ottaa kantaa asioihin vain kaivamalla satunnaisen Piraattiaktiivin vuosia sitten kirjoitetun kirjoituksen. "Mitäs me sanoimme"- linjalle emme kuitenkaan ole lähdössä, eikä sille ole tarvetta. On nimittäin ollut vain ajan kysymys, milloin tulevaisuuden puolueesta ottaa aika kiinni ja muuttaa puolueen tiukasti ajanhermolla olevaksi puolueeksi Suomessa. 

 

Jos emme aivan vielä ole tuossa hetkessä, kaukana emme ainakaan enää ole. Puhukoot faktat puolestaan, eli esimerkkejä mediasta ja perään puolueohjelmamme linjauksia:

 

Turun Sanomat: Turussa kokeilu: Ei perinteisiä uskonnon tunteja

Piraatit: Uskonto ja elämänkatsomustieto poistetaan kouluaineiden joukosta. Uskonnon ja elämänkatsomustiedon tuntimäärä ja oppisisältö jaetaan filosofian ja historian ja kulttuurin kesken.

Kuntalehti: Suuret kaupungit haluavat vaalidatan avoimeksi

Piraatit: Verovaroilla luotujen teosten ja tieteellisen tutkimustiedon tulee olla kaikkien vapaasti käytettävissä. [..] verovaroilla tuotettu tieto on jo kertaalleen kansalaisten maksamaa ja siten kuuluu luonnollisesti kaikkien hyödynnettäväksi. 

Kauppalehti: Yritystuet ovat täyttä myrkkyä

Piraatit: Suorista yritystuista on pääosin luovuttava. Yritystuet aiheuttavat tehottomuutta, ovat kuluttajien kannalta vahingollisia ja altistavat korruptiolle.  Poistamalla suurin osa yritystuista saavutettaisiin merkittävät säästöt.

Tietoviikko: Linuxiin vaihtamisesta miljoonaluokan säästöt: Oulu harkitsee Microsoftin hylkäämistä kouluissa

Piraatit: Piraattipuolue haluaa kannustaa avoimien ja vapaiden ohjelmistojen käyttöönottoon paitsi julkisella sektorilla, myös yrityksissä ja kotitalouksissa. Merkittävimpinä syinä ovat avoimien ohjelmistojen taloudellisuus, joustavuus järjestelmien jatkokehityksessä ja tietoturvan parempi auditointi.

Uusi Suomi:   AY-pomolta yllättävä avaus perustulosta: "Mitä hittoa se meni sanomaan"

Piraatit: Sosiaaliturvan tulee pääosin perustua kaikkien kansalaisten vastikkeettomaan perustuloon, joka mahdollistaa kohtuullisen elintason ja kannustaa hankkimaan ylimääräisiä tuloja.  Perustulo helpottaa erityisesti epäsäännöllisten tulojen saajia kuten pienyrittäjiä, opiskelijoita ja pätkätyöläisiä, sillä tulojen saanti ei leikkaisi perusturvaa tai edellyttäisi tukien uudelleen anomisia, kuten nykyisessä järjestelmässä, vaan kaikki palkkatulo kasvattaisi käteen jäävää summaa.

 

Vielä pala tulevaisuudesta

 

Tulevaisuutta on kuitenkin vielä huominen. 11.10 julkaistaan oikeusministeriön työryhmän verkkotiedustelumietintö, jossa otetaan kantaa siihen, tuleeko perustuslakia muuttaa. Jo usamman vuoden ajan ihmisten kysyessä tarvetta Piraattipuolueelle, olen nostanut esiin ihmisten perustuslaillisen oikeuden yksityisyyteen ja millä tavoin se on juuri nyt uhattuna. Puolueohjelmamme toteaa tästä:

 

"Oikeus yksityisyyteen on perustuslaissa turvattu kansanvallan tärkeä kulmakivi, johon nojaavat kaikki tärkeinä pitämämme vapaudet. Yksityisyyden loukkaukset merkitsevät tunkeutumista ihmisyyden ydinalueille: ajatuksiin, mielipiteisiin, vakaumuksiin, ihmissuhteisiin ja elintapoihin."

 

Olisi mukava yllättyä iloisesti ja kuulla huomenna ministeriön mietinnön päätyvän kunnioittamaan ihmisten oikeutta yksityisyyteen. Sikäli kun sitä ei tehdä, se tekee Piraattipuolueesta entistäkin tarpeellisemman puolueen puoluekentällä. Ajamamme asiat ja puolustamamme arvot ovat yhteiskuntamme tulevaisuudenkuvan kannalta liian kriittisiä huomiotta jätettäväksi.

 

[Päivitys: Emme päässeet yllättymään iloisesti. Piraattipuolueen lehdistötiedote: Ministeriön mietintö viestintäsalaisuuden heikentämisestä luokaton ]

Toivon mukaan Piraattien ideoita kopioidaan yhä enemmän, myös muihin puolueisiin. On silti hyvä muistaa, ketkä ovat olleet ajamassa asioita alkumetreiltä asti, eikä harhautua pelkkien ministeripaikkojen perässä juoksentelevien puolueiden järjestelmälliseen äänien kosiskeluun. Piraateille hallinnollinen valta on väline pitkäjänteiseen yhteiskuntakehitykseen, ei itsetarkoituksellinen päämäärä.

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

10Suosittele

10 käyttäjää suosittelee tätä kirjoitusta. - Näytä suosittelijat

NäytäPiilota kommentit (10 kommenttia)

Käyttäjän JuhoPalmroos kuva
Juho Eeva

Parhaat ideat on tehty kopioitaviksi :)

Reijo Jokela

"Portugalin malli on lähellä sitä linjaa, jota puolueohjelmassammekin peräänkuulutetaan":
Tuosta nimestä voisi päätellä, että Piraattipuoluekkin on syyllistynyt kopiointiin.

Lisäksi on todettava, että oikeastaan kaikki nuo ajatukset joita tuossa luettelit ovat olleet esillä, jo ennen Piraattipuoluetta.

Käyttäjän topira kuva
Topi Rantakivi

@2. Silloin ne ovat olleet kauan naftaliineissa ja kun joku pienpuolue esittelee teemojaan, niin muiden vanhojen puolueiden oli kiire kaivaa ne esille.

Jos tätä pienpuoluetta ei olisi ollut, niin ei näitä olisi esitettykään ehkä koskaan.

Käyttäjän JanneSalonen11 kuva
Janne Salonen

Ideoilla ei taida olla mallisuojaa mutta toisaalta, kopiointi on imartelun korkein muoto. Uskonnontunneista voidaan tietty vähän kinastella, että keksivätkö niiden poistamisen esimerkiksi vapaa-ajattelijat, piraatit tai ihan joku muu ensin. Samoin huumepolitiikasta, yksityisyydensuojasta tai yritystuista.

Käyttäjän jonnapurojarvi kuva
Jonna Purojärvi

Eihän mikään idea ole oikeastaan mitenkään uusi, ainakaan politiikassa. Puoluepolitiikka on vain olemassaolevien ideoiden paketoimista erilaisiksi kokonaisuuksiksi tietyin periaattein. Nyt on viimeaikoina näkynyt sen verran tiheästi Piraattipakettiin kuuluvia asioita, että oli hauska kasata, edes osin pilke silmäkulmassa, tällainen yhteenveto.

Käyttäjän MaxStenbck kuva
Max Stenbäck

Otsikon itseironia ansaitsee erityismaininnan, kiitos.

Käyttäjän mikkonummelin kuva
Mikko Nummelin

Täytyy korjata sen verran, että uskonnonopetuksesta luopumisen ja kirkon erottamisen valtiosta on sosialidemokraattinen puolue laittanut ohjelmaansa yli sata vuotta sitten, mutta on sittemmin tällaisesta tavoitteesta luopunut. Perustuloa on myös esitetty ja peräti kokeiltu jo 1970-luvulla ennen kuin yhtäkään piraattipuoluetta oli perustettu koko maailmassa.

Käyttäjän jsalmi kuva
Juha Salmi

"Tietoviikko: Linuxiin vaihtamisesta miljoonaluokan säästöt: Oulu harkitsee Microsoftin hylkäämistä kouluissa

Piraatit: Piraattipuolue haluaa kannustaa avoimien ja vapaiden ohjelmistojen käyttöönottoon paitsi julkisella sektorilla, myös yrityksissä ja kotitalouksissa. Merkittävimpinä syinä ovat avoimien ohjelmistojen taloudellisuus, joustavuus järjestelmien jatkokehityksessä ja tietoturvan parempi auditointi."

Suomessa on ollut olemassa kouluja joiden tietojärjestelmät(LTSP) ovat avoimeen jakeluun perustuneet, jo ennenkuin Piraattipuolue on puolueeksi rekisteröitynyt.

Käyttäjän NinaPalomki kuva
Niina La

Aika monellakin puolueella voi olla ohjelmassa jotain sellaista, jota aletaan jossain vaiheessa mediassa hehkuttamaan. Tai alkaa joku muukin puolue sitä asiaa tuomaan esille. Mutta silti voi olla kyse siitä, että se asia on sille toisellekin oma ajatus, eikä ole kopioitu.

Käyttäjän MaxStenbck kuva
Max Stenbäck

Kopioinnin kammo on yleistä, aina pitää päästä kertomaan aloitteen olevan oma. Vastustetaan asioita, vain koska se oi ole oma idea. Perustulo käy hyvästä esimerkistä. Puolueet puuhastelevat omia mallejaan näperrellen, sen sijaan että yhdessä haettaisiin toimivaa mallia.

Poliitikot palkitaan (uudelleenvalinnalla) siitä, että näyttävät ajavan asioita. Relevantin muutoksen aikaansaaminen on toissijaista, varsinkin jos siitä saattaa mennä kunnia toisille. Itselle tärkeän, mutta toisen omistaman idean ajaminen saattaa johtaa vaalitappioon. Kuka nyt peesailijaa kannattaisi, kun voi liittyä voittajan porukkaan?

Politiikan teko näyttäisi ensisijaisesti olevan oman aseman pönkittämistä, yhteisten asioiden ajamisen sijaan. Unohdetaan se perustehtävä, että saataisiin tietty malli käyttöön. Ne jotka asian näkevät turhautuvat ennemmin tai myöhemmin, kuten vaikka Soininvaara. Ehkä ratkaisuna olisi että päästäisiin jotenkin eroon puoluevaihdoksen aiheuttamasta petturuuden stigmasta.

Toimituksen poiminnat