Räsäsen "Ei!" muuttui Sipilän vatuloinniksi

Kunnianarvoiset lainsäätäjämme ovat viisaudessaan katsoneet, että ihmisten vapaaehtoinen rahanlahjoittaminen on vaarallista ja epäillyttävää. Useat yhdistykset elävät lahjoitusvaroin, ja lahjoitusten vastaanottamiseen tarvitaan ylisäännöstelty rahankeräyslupa. Säätelyn lisäksi lupalapun hintaa on viimeisten vuosien aikana yli kaksinkertaistettu.

Suurempia rahoja liikuttavalle yhdistykselle hinta ei sinänsä ole ongelmallinen. Tämän vuoden maksu on vajaa kolmesataa euroa. Pienemmän yhdistyksen varoissa tämä hinta voi kuitenkin muodostua ylitsepääsemättömän korkeaksi, jos odotettavissa olevat lahjoitukset liikkuvat lähinnä kahvituksen mahdollistavissa summissa.

Käsittelyaika vaihtelee parin ja kuuden kuukauden välillä, mikä on varsinkin aloittelevalle yhdistykselle tuskastuttavan pitkä aika odottaa – Käsittelyaika kun kaikenlisäksi voi ennalta-arvaamattomasti kasvaa useilla kuukausilla kesken käsittelynkin. Kun tämä yksi kerta on saatu onnistuneesti hoidettua, viisasta onkin jo hyvin piakkoin aloittaa uuden lupahakemuksen laitto – Lupa kun on voimassa yhdestä viiteen vuotta kerrallaan. Viiteen vuoteen asti lupia saa vain harva, sillä jonkinlaisen logiikan mukaan vain valtavia summia kerääville on mielekästä antaa pidempiaikainen lupa samaan hintaan.

Poliisi ilmoittaa sivuillaan ystävällisesti, kuinka jokainen yhteydenotto on pois hakemusten lupakäsittelystä. Lupalapun hintaan ei selvästikään asiakaspalvelu kuulu mukaan. Väitteiden mukaan tähänkin turhaan paperinpyöritykseen on varattu yhden henkilön työaikaa puolikkaan työpäivän verran kuukaudessa, optimistisemmat väitteet kertovat sen olevan jopa kokonainen työpäivä. 

Virtuaalivaluutat tuottavat nekin päänvaivaa byrokraateille. Nykyisillään ne pääasiassa tulkitaan arvopapereiksi, mutta lasketaanko sen arvo lahjoitustapahtuman vai realisoinnin hetkellä, on oma ongelmansa. Lisäksi virtuaalivaluuttojen anonyymiys pohdituttaa, kun yli 1500 euron arvosta lahjoittaneiden henkilöllisyys tulisi saattaa näkyville.

Rahankeräyslakia lupailtiin viime kaudella uudistaa parempaan suuntaan, mutta Kaikkien Kieltojen Äiti Päivi Räsänen SDP:n toiveiden mukaisesti päätti jättää asian osaltaan käsittelemättä ja siirsi muutosten teot nykyisen hallituksen tehtäväksi. Ainakaan ei ensimmäiseen vuoteen ole tehty elettäkään yhdistysten hyväksi. Tämä on monelle kolmannen sektorin toimijalle kova pettymys, eritoten, kun julkisen sektorin tukiverkkojen heikennysten myötä juuri kolmas sektori ottaa yhä suurempaa roolia yhteiskunnan pystyssä pitämisessä. 

Puolueohjelmaa myöten Piraattipuolue haluaa tähänkin härdelliin järkeä: "Yksilön perusoikeuksiin tulee kuulua oikeus kerätä rahaa erilaisiin tarkoituksiin, oli sitten kyse joukkorahoituksesta, yleishyödyllisen toiminnan tukemisesta, niin kutsutuista aikapankeista taikka kerjäämisestä. Rahankeräyslakia tulee uudistaa radikaalisti. Lähtökohtaisesti kerääminen olisi aina sallittua ja siihen puututtaisiin ainoastaan jälkikäteen, mikäli on syytä epäillä rikollista toimintaa. "

Nyt kun Räsänen ei ole sanomassa ei, tarvittaisiin enää Sipilän hallituksen vatuloinnin loppumista.

 

PS. Piraattien rahankeruulupa on voimassa 14.9.2016 asti. Hakemus on uskollisesti istunut ja odottanut käsittelyä yli neljän kuukauden ajan. Lahjoittaa saa tiedoilla:

IBAN: FI87 5630 6220 0248 91 (Osuuspankki)
BIC: OKOYFIHH
Saaja: Piraattipuolue r.p.
Viitenumero: (valitse mieleinen)
10029 Lahjoittajan nimen saa julkaista
10003 Lahjoittaja pysyy tuntemattomana ellei summa ylitä 1500 euroa kalenterivuodessa

Piraattipuolueen bitcoin-tili on 19PsBRc3qvyjVR2NKmZueD4A9ay6ZNbkZd

Ilmoita asiaton viesti

Kiitos!

Ilmoitus asiattomasta sisällöstä on vastaanotettu