Jonna Purojärvi Tunteella järjen puolella

Hallituksella fetissi työttömien kepittämiseen?

Hallitus on kaikessa järjettömyydessään esittämässä työttömille lisää keppiä. Vielä jokunen vuosi sitten tilanne oli se, että porkkanaa käytettiin säästösyistä myös keppinä ja iloitsin: "Sentään vielä näin". Toki oli vain ajan kysymys asiaintilan kääntymisestä päinvastaiseksi.

Verkkouutisten tietojen mukaan työttömyysturva alenisi kolmen kuukauden välein kolmella prosentilla, mikäli työtön ei olisi tehnyt töitä vähintään viiden päivän ajan tuona ajanjaksona. Ehdotus on nykyisessä työttömyystilanteessa suorastaan irvokas. 

Suomalaisen kulttuurin työmoraali on valtaosin edelleen uskonnollisen syvää, vaan palkattua työtä ei siltikään tunnu riittävän. On oletettavaa, ettei lakiesityksessä esimerkiksi vapaaehtoistyötä, järjestötyötä tai muuta oma-aloitteista aktiivisuutta lasketa riittävissä määrin työnteoksi, sikäli kun sellaisenkaan tulisi olla mikään vaatimus perustulailliseen oikeuteen inhimilliseen elämään. Byrokratiassa työksi tunnistettavassa työssä kun pitäisi olla vähintään sopimus olemassa, palkallakaan ei enää ole merkitystä.

Sentään vanhempi polvi oltaisiin edes osittain säästämässä tältä järjettömyydeltä: Esitys ei koskettaisi yli 60-vuotiaita yli viisi vuotta työttömänä olleita. Heidät päästettäisiin esityksessä eläkkeelle. Nuorempia ei sitten säästetä pätkääkään, kun ansiosidonnainenkin halutaan viedä palkkatuetun työn rahoittamiseen, millä oletettavasti voisi täyttää tulevat vaatimukset.

Järjettömämpää ehdotusta saakin etsiä: Ansiosidonnaiseen oikeutettuja työttömiä laitetaan maksumieheksi omalle tulevalle pakkotyölleen, mikäli heillä on halu pitää perustuslaillinen oikeutensa työttömyyden aiheuttamaan taloudelliseen ahdinkoon. Ansiosidonnaisen ulkopuolella olevat työttömät saavatkin sankoin joukoin ryhtyä jo miettimään, minä viikonpäivinä olisi helpointa paastota, jos ja kun tuota järjetöntä vaatimusta ei saa täytetyksi. 

Kun mitään konkreettista hyötyä esityksestä ei ole odotettavissa, ei voi kuin ihmetellä sitä kiimaa, millä työttömien viattomia pakaroita taas kepitetetään.  

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

15Suosittele

15 käyttäjää suosittelee tätä kirjoitusta. - Näytä suosittelijat

NäytäPiilota kommentit (29 kommenttia)

Käyttäjän pii3719 kuva
Pertti Ikonen

Jos nuo ehdot toteutuvat niin sitten tulisi olla myös niin, että työtä olisi aina tarjolla. Että olisiko jo aika asettaa työnantajille työtarjoamispakko.

Käyttäjän pekkapylkkonen kuva
Pekka Pylkkönen

Ja luonnollisesti myös sinulle pakko ruveta työnantajaksi.

Avoimia työpaikkoja on Sitran 12/15 julkaiseman selvityksen mukaan noin 360.000 kappaletta. Siitä riittää liki jokaiselle työttömälle.

Käyttäjän jonnapurojarvi kuva
Jonna Purojärvi

Sikäli kun avoimet työpaikat kohtaisivat työttömien taidot tasan yksi yhteen, olisi tilanteessa ihmeteltävääkin. Ikävä kyllä jokaisesta ei ole myyntitykiksi kadunvarteen tai puhelimen ääreen, toisissa töissä koulutustasot eivät kohtaa, ja edelleen hurjan monissa tapauksissa ei työn äärelle löydy oikeita kontakteja: mol.fi, eli TE-toimiston oma palvelu, ilmoittaa noin 160 000 työpaikkaa.

Käyttäjän pekkapylkkonen kuva
Pekka Pylkkönen Vastaus kommenttiin #5

No siis kyllä minäkin tiedän että tuo kohtaanto-ongelma on toinen niistä tekijöistä jotka aiheuttavat yhtäaikaista työttömyyttä ja työvoimapulaa. Toinen ovat sitten kannustinloukut.

Helsingin väkiluku kasvaa, työpaikkojen määrä kasvaa nopeammin ja silti työttömyys kasvaa. Pääkaupunkiseudulla rakennusala kärsii kovasta työvoimapulasta ja samalla alueen rakentajista 10% on työttöminä. Systeemi on rikki.

Käyttäjän HannuVirta kuva
Hannu Virta Vastaus kommenttiin #5

Kysymys on työn arvostuksesta. Sen jälkeen kun meillä siirryttiin keynesiläisestä talouspolitiikasta friedmanilaiseen,muuttui yleinen asenne pääomasuuntautuneeksi.Vain liikevoitto merkitsee. Valtiovarainministeri Viinasessa henkilöityi asenne,että työntekijä on haitake järjestelmälle,jonka ainoa tarkoitus on tuottaa sijoittajille voittoja. Kaikki muu on toisarvoista.
Usein unohdetaan,että kansalaispalkkakin on Milton Friedmanin ajatus,jonka tarkoituksena on pitää "tarpeettomat ihmiset" hiljaa ja estää mahdolliset kapinat. Muuten ihmiset,jotka eivät kartuta liikevoittoja ovat merkityksettömiä tälle tiensä päähän matkaavalle talousideologialle.
Meillä se kuitenkin elää ja voi hyvin. Onhan hallituksen johdossakin business man Sipilä.
Pienillä kosmeettisilla korjauksilla ei tilanne parane. Pahin skenaario on kaaos ja anarkia,joka monella tavalla jo uhkaa.
Oppositio voisi saada muutoksia aikaan, mutta kun sielläkään ei ole tälle ahneuteen perustuvalle järjestelmälle toimivia vaihtoehtoja,ihmisten hyvinvointi on edelleen toisarvoista.
"Se nyt vaan on tyhmää maksaa liikaa"-
periaate toimii kaikilla tahoilla.

Käyttäjän pii3719 kuva
Pertti Ikonen

"Ja luonnollisesti myös sinulle pakko ruveta työnantajaksi."

Joo voisi olla mielenkiintoista tosi paikan tullen nähdä minkälaisia pakkotyöantajia työttömien joukoista löytyisi.

Käyttäjän KalervoNiementaus kuva
Kalervo Niementaus

P.P:"Avoimia työpaikkoja on Sitran 12/15 julkaiseman selvityksen mukaan noin 360.000 kappaletta.."

Et viittis jatkaa tota typeryyksien viljelyä, mitä tänne olet suoltanut kuukausikaupalla. Jos maassamme todella työpaikkoja olisi sadoin tuhansin haettavissa(oikeasti ilmoitettuja ja saatavilla), niin uskoisin niihin hakijoita löytyvän.
Jos tarkoitat sitä, että minun pitää kertoa työnantajalle mitä tekisin ja mistä sitten saadaan rahaa molemmille, niin mielestäni ei kyse ole oikeasti avoimesta työpaikasta. Jokainen työnantaja varmastikin palkkaa ihmisen, jos vaan se osaa kertoa miten työnantaja hänestä hyötyy ja jää vielä voitolle. Näin laskien meillä on suunnilleen 98437569384765 avointa työpaikkaa.
____________
Itse haluaisin myös nähdä miten Kela/työttömyyskassat selviää tästä "kerran kolmessa kuussa 5 päivää töissä, sitten taasen työtön"-paperi-/korvausrumbasta, kun ei asiat suju tälläkään hetkellä. Esim. itse olen ollut työttömänä 3.6 lähtien..lopputilin toki saanut kesäkuussa, sen jälkeen heinäkuussa Kelalta 300 euroa..liitolta en vielä latiakaan.
No, olinhan reilut puoli vuotta 900€/kk hankkeilla, joten saihan siinä säästettyä tonnitolkulla, joten varaa nyt sitten lepäillä laakereillaan ja odotella niitä tuhansien ansiosidonnaisuuksia.

Käyttäjän pekkapylkkonen kuva
Pekka Pylkkönen Vastaus kommenttiin #8

Miksi hitossa me koulutamme tutkijoita ja asiantuntijoita selvittämään asioita jos Niementauksen mutuilulla voi ohittaa ne kuitenkin? Koska sun pirtaan ei sovi että Suomessa on myös töitä, niitä ei sitten ole?

Ihme porukkaa kertakaikkiaan.

Käyttäjän KalervoNiementaus kuva
Kalervo Niementaus Vastaus kommenttiin #11

P.P:"Koska sun pirtaan ei sovi että Suomessa on myös töitä, niitä ei sitten ole?"

En muistaakseni ole väittänyt etteikö maastamme löytyisi tekemätöntä työtä..olen kuitenkin jonkun verta epäillyt sitä palkanmaksupuolta. Itseäsi tuo ei kuitenkaan tunnu häiritsevän, vaan sinusta on vaan kivaa kun "kaikki liikkuu", eikä kukaan jää kotiin makaamaan. Minä en vaan edelleenkään käsitä että miksi ja minkä vuoksi minun pitäisi tuottaa jollekin jotain, ilman että siitä saisin korvausta(olen toki sitäkin tehnyt). Kyllä minullakin töitä olisi tarjota huonokuntoisessa omakotitalossa..palkkaa ei valitettavasti, mutta sitähän ei kait tarvinnutkaan. Voihan sitä käydä kysymässä fattasta, jos sieltä jotain.

Yritä nyt käsittää se tosiasia, että jos maamme kaikki työttömät liikkuu ja valtio maksaa heille elatuksen, niin meidän maamme ei suosta nouse. Korkeintaan jotkut jotka heidän työstään korjaavat hyödyn. Sen toki tiedän ettei silläkään tavalla, että me kaikki työttömät pysymme työttöminä, emmekä ole häiritsemässä työmarkkinoita, mutta se on sitten taas kokonaan toinen juttu.
PS tuottavasta työstä säällinen palkka, sillä ihmiselle elatus ja valtiolle/kunnalle verotulot.

Käyttäjän pekkapylkkonen kuva
Pekka Pylkkönen Vastaus kommenttiin #14

Minäkään en ole puhunut ilmaistyöstä vaan markkinahintaisesta työstä. Jos asuisit tuossa naapurissa ja tarvitsisit jeesiä vaikka mökkisi nurmikon ajelussa, me voisimme sopia että heität siitä vaikka viitosen. Minä saan lisää rahaa ja sinä sen palvelun mitä tarvitsit. Valtio saa verot. Hyvinvointi lisääntyi ja kaikki ovat onnellisia.

Pienet palkat eivät ole mikään itsetarkoitus. Mikään ei ole hienompaa kuin sanoa duunarille että haluan maksaa hänelle enemmän kuin hän pyysi. Ihan oikeasti se tekee silloin enemmän ja tulee mieluummin aamulla ajoissa töihin. Mutta siinä liksassa on rajansa; jossain kohtaa tuotteita ei saa enää asiakkaalle jos omat kustannukset ovat liian korkeat. Asiakas ei saa mitä tarvitsi, duunari ei saa työtä eikä palkkaa, firma ei saa rahaa eikä valtio veroja. Ja se raja ei ole kaikille sama. Se vaihtelee firmasta toiseen, tuotteesta toiseen ja duunarista toiseen. Meillä on paljon porukkaa joka on niin vieraantunut duunista ja vaivannäöstä että niitä ei voi työllistää edes ilmaiseksi.

Kyllä, tuottavasta työstä duunarin kuuluu saada reilu osuus. Suomessa Keskimäärin jako on tällä hetkellä se että työntekijä saa 80% ja pääoma 20%.

Käyttäjän KalervoNiementaus kuva
Kalervo Niementaus Vastaus kommenttiin #17

P.P:"Mutta siinä liksassa on rajansa; jossain kohtaa tuotteita ei saa enää asiakkaalle jos omat kustannukset ovat liian korkeat."

Minulla oli kaveri, joka aloitti työpäivänsä suunnilleen klo 12. Teki ehkä ilta viiteen, tahi klo 21n, miten sattui töitä olemaan. Sai palkan niiltä tunneilta, kun sai laskutettua asiakasta(tai siis työnantaja laskutti).
Tämä malli varmastikin olisi sellainen, mikä olisi sellainen "paikallinen sopiminen" ja mikä työnantajille sopisi.
Tossa hommassa oli kyse autokorjaamosta ja koska kävi kaverilleni ja työnantajalle, niin homma oli bueno. Valitettavasti vaan kaikki työmme eivät ole tällaisia helppoja.."laskuta satanen, maksan sulle palkkaa puolet siitä"-töitä, vaan monessa työssä se hyöty saadaan pitemmällä ajanjaksolla ja tuntipalkakasi muutettuna aika vaikeata.

P.P:" Meillä on paljon porukkaa joka on niin vieraantunut duunista ja vaivannäöstä että niitä ei voi työllistää edes ilmaiseksi."

Täytän itse seuraavaksi 60, en saa mitään aikaan kotona, en juurikaan vaikka tietäisin että jotain olisi pakko tehdä.
Kuitenkaan minua ei voi pitää mitenkään "lintsarina", kun kyse toiselle tehtävästä työstä ja yritän toimia myös työnantajan etua ajatellen. Uskoisin että kaltaisiani tuhansia maassamme..jotka siis tarvitsevat sen työpaikan, jossa tuntevat tekevänsä jotain hyödyllistä, saavat siitä kohtuullisen korvauksen jne. Täysin alkoholisoituneet, korvaushoidossa olevat yms. ehkä sitten erikseen.
"oikeaa työtä, oikealla palkalla"..Niementauksen slogan.
PS kuten jo moneen kertaan luultavasti sanonut, edellisessä työpaikassa palkkani oli 900€ brutto.

Käyttäjän pekkapylkkonen kuva
Pekka Pylkkönen Vastaus kommenttiin #19

Oma kuvani on se että teillä vanhemman polven kavereilla on paljon parempi asenne työntekoa kohtaan kuin meillä nuoremmilla. Meitä on vaikeampi saada sietämään työtä joka ei ole hauskaa. Tai meidän joukostamme on vaikeampi löytää sitä kaveria jonka työmoraali on vanhemman polven tasolla.

Miksi vanhempaa ihmistä ei sitten palkata yhtä herkästi? En ole asiaa aktiivisesti ennen ajatellut, mutta ensimmäisenä tulisi mieleen seuraavaa: pikkufirmalle työterveyshuolto voi tulla älyttömän kalliiksi, siis yksi käynti lausuntoineen voi kustantaa 500€. Jos tulee paljon sairasteleva vanhempi kaveri, se voi ajaa oikeisiin vaikeuksiin. Tämän ongelman tietysti voisi liki poistaa palauttamalla yritysten Kela-maksun ja siirtämällä työterveyshuollon julkisen sektorin vastuulle.

Toiseksi kokemuslisät vs. Tuottavuus. Useimmiten tuottavuus on parhaimmillaan jossain 30-45 ikävuoden korvilla. Sen sijaan eläkeikää lähestyvä on yleensä se kallein työntekijä. Isommassa firmassa iäkkään irtisanominen voi tulla aivan käsittämättömän kalliiksikin siksi että yritys joutuu maksamaan työttömyysetuuden pahimmillaan siihen saakka kunnes hän pääsee eläkkeelle.

Sukupolvenvaihdos näyttää tapahtuneen myös rantojen miesten joukossa. Harmaapartojen tilalle ovat monin paikoin tulleet parikymppiset siloposket.

Käyttäjän KalervoNiementaus kuva
Kalervo Niementaus Vastaus kommenttiin #20

P.P:"..pikkufirmalle työterveyshuolto voi tulla älyttömän kalliiksi,"

Pakko vielä tähän laittaa, vaikka jo vanhentunut kirjoitus onkin. Olen itse toista mieltä, eli että vanhemman väen palkkaaminen tulee myös halvemmaksi tuon terveydenhuollon suhteen. En toki yritä esittää että joka paikassa, mutta mistä itselläni kokemusta, niin nuorten työmoraali ja poissaolot työpaikoilta aivan toista luokkaa kun meillä vanhemmilla. Halua nyt tässä erityisesti avokastani kehua, mutta koska siitä yrityksestä jotain tiedän, niin siellä nuorempi väki(naispuoliset) ovat suunnilleen kerta kuukauteen poissa töistä. Puolisoni ollut kaksi kertaa saikulla, toisen kerran oli tapaturma(kaatui työmatkalla, aivotäräys)..6 vuotta taitaa olla täynnä tässä työpaikassa.

Käyttäjän ollimarkkanen kuva
Olli Markkanen

Toki jos avoimet paikat saataisiin täytettyä, olisi tilanne jo paremmin.

Käyttäjän topira kuva
Topi Rantakivi

@3. En usko Sitran selvitykseen, kun ei edes selvästi kerrota, että mistä niitä paikkoja löytyy? Kivien alta ja koirien kanssa pitäisi siis työt löytää?

Kerro tuo toki niille vaikeakuuloisille, että puhelinmyyjän työ helppoa ja kirjanpitäjän työ helppoa sokeille, ettei hommassa voi mitenkään mokata ja oma syy on, jos menettää työpaikan?

Kerrohan Pekka, että miksi nyt julistetaan, että 40 000 työpaikkaa olisi avoinna ja mehän hyvin muistetaan Kataisen aikana ja että SDP lupasi 100 000 työpaikkaa, mutta todellisuudessa työpaikkoja menetettiin yli -100 000 työpaikkaa. Miksi nyt yllättäen tilanne muuttuisi?

Käyttäjän pekkapylkkonen kuva
Pekka Pylkkönen Vastaus kommenttiin #16

Niitä löytyy kun on tekemisissä mahdollisimman paljon ihmisten kanssa. Työpaikka syntyy spontaanisti, se ei ole valmiina odottamassa jossain. Suurin osa piilotyöpaikoista realisoituu sellaisiin tehtäviin jota työnantaja ei edes tajunnut firmassa olevan ennenkuin tapasi kiinnostavan kaverin.

Mitä enemmän ihmiset hakevat töitä, sitä enemmän työpaikkoja syntyy.

Käyttäjän markok kuva
Marko Kivelä

Suomessa vuoden aikana noin 700.000 sai jonkinmoista työttömyyskorvausta. Reilu 350.000 on käytännössä pysyvä työttömyysluku joten Sitran 360.000 taitaa tarkoittaa vuoden aikana avoimena olleita työpaikkoja. Virallisten tilastojen mukaan kun niitä avoimia työpaikkoja on vain jotain 15.000.

Eli työpaikkoja syntyy ja ihmiset saavat kyllä töitä, mutta vain noin puolet niistä jotka moista tarvitsisi. Eli lieneekö Pekalla mennyt puurot ja vellit sekaisin?

Käyttäjän pekkapylkkonen kuva
Pekka Pylkkönen Vastaus kommenttiin #23

Ei, vaan Sitra tutki piilotyöpaikkojen määrää Suomessa. Viranomaisten tietoon tulee hyvin pieni osa kaikista avoimista työpaikoista.

Kannattaa lukea ennenkuin alkaa spekuloimaan typeriä.

Käyttäjän pekkapylkkonen kuva
Pekka Pylkkönen

Joka ainoa ansiosidonnaista koskeva empiirinen tutkimus kaikkialta maailmasta päätyy tasan samaan tulokseen: ansiosidonnaisen leikkaaminen parantaa työllisyyttä. Erityisesti vielä niin että keston lyhentäminen parantaa etenkin naisten työllisyyttä ja tason alentaminen miesten.

Kuka se olikaan se järjetön tässä?

Käyttäjän jonnapurojarvi kuva
Jonna Purojärvi

Jos ansiosidonnaista halutaan leikata tai poistaa kokonaan, olisi suoraselkäisempää tehdä juuri niin. Ei ole mitään mieltä venkoilla sen suhteen, että mikäli oikeus ansiosidonnaiseen jätetään, se laitetaan jonkin tempun taakse "takaisin ansaittavaksi". Ehdotus on järjetön, edelleen.

Käyttäjän pekkapylkkonen kuva
Pekka Pylkkönen

Laskeva porrastus on ihan tavallinen malli maailmalla - ja hyvin toimiva. Tuohon on ilmeisesti tehty vain lisäksi pieni porkkana silpputyön tekemiseksi.

Käyttäjän deneidez kuva
Petri Pakarinen

Kun rahat loppuu, niin köyhimmät saavat kärsiä. Olisikin parempi varmistaa, ettei rahat loppuisi, mutta eiköhän tässä olla jo tapettu sen verran monta lypsylehmää, että osa kansasta tulee näkemään nälkää. Ylistäkää siis päättäjiämme.

Käyttäjän jpvuorela kuva
Jari-Pekka Vuorela

Vaikka maassa olisi miljoona työpaikkaa, johon joku tietty työtön olisi tuhannen hakijan joukosta toiseksi sopivin, hän ei silti saisi niistä ainuttakaan.

Käyttäjän pekkapylkkonen kuva
Pekka Pylkkönen

Tuo olisi jo markkinointiongelma.

Ja ymmärrän kyllä hyvin että nuo piilotyöpaikat ovat käytännössä olemassa vain pienelle osalle työttömistä. Niille jotka ovat verkostoituneita ja tietävät mistä töitä nykyään haetaan. Etenkin iäkkäämpi porukka on paljolti väärien kanavien kuten työkkärin varassa, eikä heitä siitä voi oikein syyttää.

Se ei silti poista sitä faktaa että työpaikkoja on. Ne eivät vain kohtaa työntekijöitä. Tämä on systeeminen ongelma.

Käyttäjän Granu kuva
Arto Granlund

Suomalaisen työn ongelma ei ole tehdyn työn määrä, vaan tehdyn työn heikko tuottavuus.

Käyttäjän JoniJurmu kuva
Joni Jurmu

No, avoimia työpaikkoja on peräti 0.03 jokaista työnhakijaa kohden, jos ihan tarkkoja ollaan. Maassa on massatyöttömyys ja lisää potkitaan pihalle päivittäisten YT kierrosten jälkeen. Töitä on, mutta palkkaa niistä ei makseta. Ne teetetään orjatyönä. Osa työnantajista ei enää edes ilmoita vaoimista työpaikoista, ovat luopuneet siitä koska hakemuksia tulee niin paljon, ettei kenenkään aika riitä niiden käsittelemiseen. Hallituksella on joku sairas vimma kepittää työttömiä ja muita heikoimmilla olevia. Aikuinen ei ole terve kun se leikkii ihmisten toimeentulolla. Ja todellakin, yhtään työpaikkaa ei synny lisää vaikka ansiosidonnainen leikattaisiin kokonaan pois. Kaikki köyhimpiin kohdistuvat leikkaukset on suoraan pois ostrovoimasta ja sitä kautta kierre on valmis.

Käyttäjän HannuTaskinen kuva
Hannu Taskinen

Se on hyvä että plogisti on järjellinen. Hallituksessa ei tietenkään ole yhtään järjellistä.
Sehän on luonnon laki.
Mistäs plogisti muuten tietää tuollaista. Minun tietääkseni ei mitään päätöksiä ole tehty.
Iltasanomien uutisen mukaan Suomessa on muuten kaikista pohjoismaista ja Viro mukaan lukien, lepsuin kohtelu, mitä tulee työstä kieltäytymiseen.

Käyttäjän jonnapurojarvi kuva
Jonna Purojärvi

Plogisti ei ole sanonutkaan, että asiasta olisi tehty päätöksiä. Eikä tullut väitettyä, että plogisti itse olisi vain ja ainoastaan järjellinen. Näkeehän sen, kun näin vastailee - Tolkuton välillä koko plogisti.

--

Hallituksessa on väistämättä järkeviäkin päätöksiä ja asioita tehty. Harvoin kukaan pelkästään järjettömyyksiä tekee. Katsoin kuitenkin kyseisten ehdotusten olevan pääosin sen verran järjettömiä, että päätin sen myös ilmaista suoraan. Välillä kun sitä järkeväkin ihminen on järjetön.

On melkolailla asia erikseen, mitä tulee työstä kieltäytymiseen, kuin asettaa tässä työtilanteessa työttömän itsensä harteille löytää tuo viiden vuorokauden työskentely kolmen kuukauden sisällä toistuvasti siten, että työnteosta olisi muuta taloudellista hyötyä, kuin tukien heikentämisen estäminen. Samalla useat, varsinkin pitkäaikaiset työttömät, ovat sosiaalitoimiston asiakkaita, joten voi mennä melkoiseksi byrokratiataisteluksi sitten saada pidettyä itsellään edes se vähimmäistuen määrä itsellään ilman viivytyksiä.

Tämä järjestely tulisi kasvattamaan kustannuksia kaiken valvonnan ja tutkimisen kanssa, vaikka samalla saataisiinkin muutamia euroja nipistettyä joiltain työttömiltä, jotka eivät tuota ehtoa onnistuisi täyttämään. Olen kuullut väitettävän, että Suomen taloustilanne on kovin huono, niin onhan se sitten outoa, että edes esitetään käytettäväksi rahaa tällaiseen byrokratiahärdelliin.

Käyttäjän HannuTaskinen kuva
Hannu Taskinen

Ehkä tänään kuulemme mitä esitetään.

Toimituksen poiminnat