Jonna Purojärvi Tunteella järjen puolella

Bloggaajasta puolueen puheenjohtajaksi

Viime lauantaina 11.6. minut valittiin Piraattipuolueen puheenjohtajaksi. Tuntuu sopivalta kirjoittaa ensimmäinen avaavampi kirjoitus tästä juuri sille alustalle, mistä koko yhteiskunnallinen aktiivisuuteni alkoi. Ensimmäinen julkinen, omalla nimellä ja omalla kuvalla, kirjoittamani yhteiskunnallinen kirjoitukseni näki päivänvalonsa Uusi Suomi Puheenvuoro -palvelussa 20.10.2011.

Piraattipuolue onkin sopiva puolue valitsemaan internetin avulla aktivoituneen ihmisen puoleensa johtoon. Puheenvuoro -palvelun ansiosta tutustuin piraattiaktiivi Ville Hautakankaaseen, jota on kiittäminen liittymisestäni Piraattipuolueeseen. Vuonna 2013 hän pyysi minua lähtemään mukaan ehdolle europarlamenttivaaleihin, mistä lähtien aktiivisuuteni puolueen toiminnassa on ollut alati kasvava.

Vapaaehtoistyöhön perustuvassa järjestössä jäsenistön käytettävissä oleva aika puolueen toimintaan on ollut rajallista. Omassa tapauksessani puolueelle annettavaksi oli nimenomaan aikaa, mikä on näkynyt aktiivisen ja järjestäytyneen toiminnan lisääntymisenä niin piiri-, puolue- kuin nuorisotoiminnassa.

Sopivaa on myös se, että vapaan tiedon ja kulttuurin sivistämä ihminen nousi juuri Piraattipuolueen johtoon. Rajoitetumman tiedon ja kulttuurin maailmassa olisi sula mahdottomuus kyetä vähävaraisena kehittämään itseään sivistyksellisesti. Pidän huolestuttavana ilmapiiriä, jossa itsensä kehittämisestä voidaan tuomita kivikautisen tekijänoikeuslainsäädännön tähden rikoksesta jopa vankeuteen.

Puolueen viestinnän ja toimintaympäristöjen kehittäminen on ensimmäisenä asialistalla tuoreen puoluehallituksen tehtävissä. Kuntavaaleja lähestyessä puolueorganisaation on oltava vankalla pohjalla, jotta jokainen ehdokas voi keskittyä vaaleissa oleellisimpaan, eli kampanjointiin. Vastavalittu hallitus järjestäytyy keskiviikkona 15.6., ja hallituksesta sekä odotettavissa olevasta toiminnasta tulee lisää tietoa sen jälkeen.

Kiitoksen paikka

Haluaisin nyt kuitenkin kiittää Uuden Suomen koko porukkaa, jotka tämän blogipalvelun ovat antaneet keskusteluareenaksi yhteiskunnallisista aiheista kiinnostuneille. On melko varmaa, että ilman tätä suosittua ja näkyvää keskustelualustaa mahdollisuuteni päästä rakentamaan toimivampaa yhteiskuntaa olisi ollut huomattavasti heikommat. Kiitos myös jokaiselle kanssani keskustelua käyneelle, jotka olette antaneet minulle matkani varrella hurjasti uusia näkökulmia ja tietämystä. Toivon mukaan rakentavaa keskustelua pääsemme käymään jatkossakin.

Ja luonnollisesti viimeisimpänä muttei vähäisimpänä kiitokset kuuluu Piraattipuolueelle ja sen lukuisille jäsenille. Kiitos antamastanne luottamuksesta ja tarjotuista mahdollisuuksista. Aion huolehtia nykyisen puoluehallituksemme osoittavan luottamusta jäsenistölle takaisin päin ja varmistavan jäsenistön yhdenvertaiset mahdollisuudet toimia puolueessamme haluamallaan tavalla - Kuten periaatteisiimme oleellisesti kuuluu*.  

On otollinen aika liittyä mukaan puolueeseemme. Se onnistuu helposti osoitteessa  http://olepiraatti.fi .

Kiitollisena on hyvä jatkaa.

 

 

 


* Puolueohjelmamme ensimmäiset virkkeet: Politiikan lähtökohtana tulee olla yksilönvapaus ja yhdenvertaisuus. Jokaisella on oltava vapaus toimia haluamallaan tavalla, kunhan ei rajoita muiden vapauksia.

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

13Suosittele

13 käyttäjää suosittelee tätä kirjoitusta. - Näytä suosittelijat

NäytäPiilota kommentit (14 kommenttia)

Käyttäjän jennitamminen kuva
Jenni Tamminen

Onneksi olkoon valinnastasi!

Koko Uuden Suomen toimituksen puolesta kiitän sanoistasi. Juuri tämän vuoksi Puheenvuoro on olemassa. Mahtava kuulla, että blogipalvelu on ollut tärkeässä roolissa poliitikon urallasi.

Käyttäjän jonnapurojarvi kuva
Jonna Purojärvi

Kiitos onnittelusta. Olette onnistuneet luomaan hyvän palvelun. En varmasti ole ensimmäinen enkä viimeinen, joka tämän palvelun avulla on päässyt edistymään kukin omalla tavallaan. Juuri tällaisia mahdollisuuksia tarvitsemme nyt enemmän kuin koskaan!

Käyttäjän jln kuva
Jarno Luoma-Nirva

Täytyypä itsekin kompata Jonnaa ja kehaista Puheenvuoroa nyt kun tuli sopiva tilaisuus :) Vaikka olenkin laiskahko blogaaja, tulee Puheenvuoron blogeja kyllä luettua paljon ja toisinaan osallistuttua kommentointiin. Täältä löytää usein tuoreita näkökulmia asioihin kun pientenkin puolueiden edustajat pääsevät ääneen, kuten myös isojen puolueiden vähemmän tunnetut edustajat sekä puolueiden ulkopuoliset kirjoittajat. Täällä ei ole titteleillä tai tunnettuudella niin merkitystä, vaan sillä, miten hyvin osaa kirjoittaa ja perustella asiansa. Kommentoijatkin ovat yllättävän usein ihan tolkun ihmisiä. Erimielisten kanssakin keskustelee usein ihan mielellään, siinä saa hyvää harjoitusta omien kantojen perusteluun, oppii uusia tapoja ajatella asioita ja joutuu itsekin miettimään kantojaan tai joskus jopa muuttamaan niitä.

Onpa Puheenvuoron arvo noteerattu näemmä Kauppalehdessäkin:
"Sieltä Uuden Suomen alustalta kumpuaa se lukumääräänsä yhä kasvattava seuraajajoukko. Ja tämä ryhmä seuraa liikettä, ei puoluetta. Sen takia Orpo todennäköisesti tarvitsee Lepomäkeä enemmän kuin Lepomäki tarvitsee Orpoa."

Käyttäjän jennitamminen kuva
Jenni Tamminen

Kiitos. Jälleen hyvää tiivistystä Puheenvuoron ideasta!

Käyttäjän PetriHirvimki kuva
Petri Hirvimäki

Onneksi olkoon Jonna!

Usari on minullakin ollut alussa tärkeä väylä, mutta sittemin minulle on käynyt niin että olen huomannut että systeemi istuu paljon vahvemmassa kuin tauti suomalaisessa yhteiskunnassa -

se on sielläkin missä ei sen luulisi koskaan olevan...

Siksi täytyy tehdä uusia liikeitä koko ajan. Kyse ei ole minusta vaikka joudun itseäni tuomaan alussa esille aivan toisella tavalla kuin nykysysteemin pelin osaavat ja sitä ylläpitävät toimijat - kyse on Suomesta.

Kyse on siitä että itse politiikka on se suurin vihollisemme... ja siitä seuraava politikointi eli toisen suomalaisen haastaminen väärällä tavalla oman edun tavoittelu edellä - kun alamme keskittyä kokonaisuuteen asiat hoituvat.

http://www.peliittamedia.net

Onneksi olkoon ja tervetuloa! ;-)

Käyttäjän sarilait kuva
Sari Laitinen

Onnea matkaan. Kiva että saatiin välillä nainenkin puheenjohtajaksi. Taitaa Pipu olla vieläkin melko miesvoittoinen.

Käyttäjän topira kuva
Topi Rantakivi

Minä tuolla toisessa Elina Keräsen blogauksessa ilmaisin mielipiteeni:

http://elinakeranen.puheenvuoro.uusisuomi.fi/21839...

Ja onnea vielä kerran valinnastasi. Uskoisin, että valintasi Jyväskylän puheenjohtajaksi tuo useampia naisia mukaan yhdistykseen ja haluamaan vaikuttaa asioihin. Enää ei voi Piraattipuolueesta sanoa yhden asian liikkeeksi tai miehistä koostuvaksi.

Käyttäjän jonnapurojarvi kuva
Jonna Purojärvi

Tarkennan sen verran, että olen Jyväskylässä asuva Piraattipuolueen puheenjohtaja, en Jyväskylän alueellinen puheenjohtaja :) Keski-Suomen piiriyhdistyksen puheenjohtajana toimii Miika Hämynen, joka valittiin myös tuoreeseen puoluehallitukseen varsinaiseksi jäseneksi.

Käyttäjän topira kuva
Topi Rantakivi

Minulla menee aina nämä piirit sekaisin, siitä huolimatta valintasi vaikuttaa moniin positiivisesti, kun miettivät mihin puolueeseen lähteä.

Käyttäjän vilenin kuva
Aimo Remes

Suosittelisin kuitenkin puolueen nimenvaihtamista helpommin ymmärrettävksi.

Käyttäjän magi kuva
Marko Grönroos

Onnittelut!

Tulinpa ensimmäistä kertaa vilkaisseeksi Pipun puolueohjelmaa. Näyttää kerrassaan hyvältä, paitsi puolueen ehkä keskeisin ydinalue: tekijänoikeuksien laajuus.

Sinällään olen samaa mieltä siitä, että tekijänoikeudet eivät saa antaa käytännössä rajatonta omistussuojaa ja nykyisessä järjestelmässä on merkittäviä epäkohtia. Kuitenkin itselleni satunnaisena sisällöntuottajana on myös selvää, että varmuus tietyistä tekijänoikeuksista on kantava motivoiva voima. Työ on usein hyvin pitkäjänteistä – itse olen kehitellyt joitain juttuja nyt jo yli 30 vuoden ajan. Tässä mittakaavassa Pipun ajama 10 vuoden tekijänoikeusrajoitus kaupalliseen käyttöön on naurettavan lyhyt. Käytännössä nopea vanheneminen merkitsisi, että julkaiseminen kannattaa vain kuuluisuuksille, joiden tuotokset ovat niin kuumia, että uutena myyminen kannattaa. Muiden osalla kustannusteollisuus voisi odottaa sen 10 vuotta ja alkaa sitten myymään ilmaiseksi. Parempi olisi pyrkiä siihen, että tekijänoikeudet olisivat painotetummin tekijän oikeuksia ja järjestelmä takaisi tekijöille oikeudenmukaisen osuuden kaupallisen käytön tuotosta.

Kategorinen ero kaupallisen ja ei-kaupallisen käytön välillä ei myöskään ole perusteltua. Ero ei ole kovinkaan selvä, mutta on jossain määrin mielivaltainen. Informaatiotuotteiden tekijöitä ei ole perusteltua asettaa eriarvoiseen asemaan fyysisten tuotteiden tai palveluiden tuottajien kanssa, varsinkaan juuri kaupallisesti toimivien tahojen tai jakelijoiden suhteen. Näissä kysymyksissä täytyisi löytyä ns. fiksuja kompromisseja, joissa huomioitaisiin sekä tuottajien motivaatio että kuluttajien kohtuulliset oikeudet.

Nykyinen järjestelmä sinällään mahdollistaa melko pitkälle menevän vapauden siinä, miten tekijät voivat itse määrittää oikeutensa – myös niiden antamisen pois. Toisaalta tuotteiden ominaisuus sitoa kuluttajia vie kuluttajilta heille yhtä lailla kuuluvaa vapautta ja järjestelmä sikäli ulottaa omistusoikeuden liian pitkälle. En silti hyvällä tahdollakaan usko, että tekijänoikeuksien lähes täydellinen poistaminen tekisi maailmaa yhtään paremmaksi ja pahoin pelkään melko päinvastaista käytännön vaikutusta. Rikas ekosysteemi tarvitsee monimuotoisuutta joka suuntaan. Sikäli Pipun ohjelmakaan ei nykyisellään tarjoa toimivaa ratkaisua ja peräti vähentäisi nykyjärjestelmän vapautta ja monimuotoisuutta.

Kommentoija on avoimen lähdekoodin ohjelmistojen pitkäaikainen aktivisti.

Käyttäjän jonnapurojarvi kuva
Jonna Purojärvi

Kiitos kommentistasi.

10 vuoden rajoitusta on perusteltu puolueohjelmaan päästessä sillä, että ensimmäisten muutamien vuosien aikana tulee tyypillisesti se suurin rahavirta tuotetusta asiasta. 10 vuotta lähtee siitä hetkestä, kun se julkaistaan - Eli vaikka olisit kehitellyt jotain 50 vuoden ajan, se ei tarkoita, että se olisi jo 40 vuotta ollut vapaasti muiden käytettävissä. Tarkennuksia tosin saattaisi voida tarvita puolueohjelmassa jatkokehitettävien asoiden kanssa. Noissa on ajatuksena ollut pitkälti taiteen ja viihteen teokset, joilla on selkeä julkaisuajankohta. Tavaramerkki- ja patenttilainsäädännöt ovat sitten tekijänoikeuksista erikseen. Patenttilainsäädännössä linjauksemme ovat vielä rajummat.

Noista aikamääreistä ja tarkemmista rajauksista käydään puolueessa keskustelua suhteellisen useissa puoluekokouksissa, mutta muutoksia näihin linjauksiin ei ole tullut vuoden 2013 jälkeen. Toivotan sinut tervetulleeksi puolueeseen keskustelemaan aiheesta ja vaikuttamaan puolueen linjauksiin! Sinulla vaikuttaa olevan perusteltuja kantoja toisenkaltaiselle linjaukselle ja niistä olisi varsin mielenkiintoista päästä keskustelemaan isommallakin joukolla.

Keskustelua pääsee käymään vapaamuotoisemmin esimerkiksi kaikille avoimessa Facebookin ryhmässä https://www.facebook.com/groups/9104280748/ . Puolueessamme pitkälti perustellut kannat kuitenkin pärjäävät, minkä tähden itse jäsenyys puolueessa ei estä vaikutusmahdollisuutta - Vaikka luonnollisesti jäseneksi liittymistä suosittelenkin. Voit myös seurata paikallistapaamisten ajankohtia osoitteesta http://piraattipuolue.fi/seuraa/kalenteri/ ja käydä tiivimpää keskustelua kasvotusten paikallisten aktiivien kanssa.

Tärkeimpänä itse pidän tekijänoikeuslainsäädännön korjaamisessa rangaistuksien kovuuden muuttamista kohtuullisemmiksi. Käytännössä vähäisenkin rikkeen tekijä saatetaan katsoa voineen mahdollistaa miljoonien dollarien menetykset ilman kovin pitävää perustetta tuolle menetyksen määrälle ja täten saattaa ihminen lopun ikäänsä täydelliseen velkavankeuteen, ellei jopa fyysiseen vankeuteen pitkiksi ajoiksi. Kun päälle lisää sen, kuinka lainsäädännön varmistamiseksi olisi jokaista netinkäyttäjän liikennettä voitavan seurattavan bitintarkkuudella, liikumme alueelle, jolloin nykyisenkaltaisen lainsäädännön pakotuksesta tulee vakavasti ihmisen yksityisyyttä rikkova.

Käyttäjän JuhoJoensuu kuva
Juho Joensuu

Samoin. Onnitteluni. On hyvä, että syntyy uusia puolueita, jotka lähtevät kokonaan ilman menneisyyden painolastia. Aika sitten näyttää, mikä on lopputulos.

Joka tapauksessa olen saanut sen kuvan, että niin te Piraatit kuin Liberaalitkin ette lähde asioiden vastustamisesta vaan uusien vaihtoehtojen ja ajattelun tarjoamisesta. Se vastaa erittäin hyvin mallia, että uudet asiat syntyvät alhaalta ja joko vahvistuvat ja ansaitsevat paikkansa tai sitten kuolevat. Mutta oleellista on syntyminen.

Käyttäjän vilenin kuva
Aimo Remes

"Tietä käyden, tien oot vanki, vapaa vain on umpihanki", (Helaakoski)

Toimituksen poiminnat