Jonna Purojärvi Tunteella järjen puolella

Piraattipolitiikkaa käytännössä

Piraateilta kysytään usein ja syystäkin, mitä juuri tämä puolue voisi tarjota käytännön tasolla. Koska päättäjien paikoille ei ole vielä Suomessa piraattia päässyt, ovat julkisemmat kirjoittelut piraattipolitiikasta pääasiassa keskittyneet periaatteellisiin toimiin, muutamiin kannanottoihin tai yksittäisten piraattien omiin näkemyksiin. 

 

Keräsin tähän kirjoitukseen vuosien varrella kertyneitä selkeitä esimerkkejä siitä, mitä Piraatit toisivat politiikkaan käytännössä. Tämä on vain maistiainen, paljon muutakin annettavaa Piraateilla on.

 

Kunnan taso

 

Seuraavat vaalit käydään vuonna 2017 kuntavaalien muodossa. Piraattipuolueen käytännön politiikka onkin kaikkein helpointa tuoda näkyväksi sitä kautta: Tietoyhteiskuntapuolueena keskuudestamme on noussut selkeitä kannanottoja ja toimenpide-ehdotuksia tietojärjestelmiä koskeviin hankintoihin ja järjestelyihin. Useimmat tietojärjestelmähankinnat tehdään juuri kunnissa.

 

Piraattipuolue yhdessä Piraattinuorten kanssa otti viime syksynä kantaa Windows 10- järjestelmän käytöstä julkishallinnossa sen tiedonkeräystoimien vuoksi. Tiedotteessa todettiin: 

 

"Julkisuudessa olleen raportin mukaan tällaisia Windows 10:n lähettämiä tietoja ovat esimerkiksi kaikki näppäimistöllä annettu syöte, webbikameran kuva ja tietokoneen mikrofonin kautta nauhoitettu ääni. Käyttöjärjestelmän mukana tuleva Cortana-avustaja kerää tietoja käyttäjän sähköpostista, tiedostoista ja äänittää käyttäjän puhetta. Windows 10 lähettää tietoja Microsoftin palvelimille yksityisyysasetuksien muuttamisesta huolimatta."

 

Suosittelimme siirtymään avoimen lähdekoodin käyttöjärjestelmiin, joiden avulla voitaisiin sekä säästää lisenssimaksuissa, että taata tietoturva. Järjestelmien jatkokehitettävyys tarkoittaa myös parempia sopimusmahdollisuuksia eri toimittajien kanssa.

 

Kyseessä ovat niin arvoneutraalit ehdotukset, etteivät ne herkästi edes saa ketään kiinnostumaan: Ehdotukset eivät yritä viedä rahaa miltään eturyhmältä, eivätkä yritä sitä kenellekään antaa. Löysät pois -politiikka ei herätä tunteita, vaikka se järkeen käyvää olisikin. Jos avoimen lähdekoodin järjestelmiin avoimilla rajapinnoilla siirryttäisiin, olisi valtion tason IT-projekteissa mahdollista löytää säästöjä jopa miljardiluokassa. 

 

Valtakunnan taso

 

Neutraaleja säästökohteita riittää. Esimerkiksi Petrus Pennanen kirjoitti ansiokkaasti julkishallinon järjestelmien kankeudesta ja päällekäisyyksistä viime eurovaalien alla. Toimintaehdotus, millä karsitaan päällekkäisyyksiä ja yhdistetään tarpeellisia julkishallinnon toimintoja, ei taaskaan herätä tunteita. Kyseessähän on vain valtion verotulojen auttamattoman järjetöntä tuhlausta, mutta se ei suoraan kosketa yhtäkään eturyhmää. Samoja toimenpiteitä hallitus tosin vaatii muunmuassa koulutuksen puolella, mutta ei pidä omaa tonttiaan siistinä lainkaan.

 

Yksityisyys onkin sitten yksi tärkeä aiheemme. Moni kansalainen kokee mielellään voivansa luopua yksityisyydestään sen lupauksen perusteella, että saa vastineeksi hieman lisää turvallisuutta. Sen sijaan, että yksityisyys nähtäisiin sellaisena perustuslaillisena oikeutena, mitä se on, sen katsotaankin olevan uhka joko terrorismin tai muun vastaavan pelottelun tähden.

 

Yksityisyyden tilasta on Piraattipuolueen blogissa kirjoitus. Tekstin alussa mainittu huolestuminen älytelevisioista on nyt käynyt toteen, kun amerikkalaiset tiedusteluviranomaiset totesivat haluavansa vakoilla älylaitteillakin.

 

Yksityisyyden suojaa erityisesti verkossa ollaan heikentämässä ja se on jo monien yrityksien toiminnan kautta heikentynyt. Jostain syystä valtiovalta kansalaistensa yksityisyydensuojan vahvistamisen sijaan haluaakin käsiksi vähintään samoihin tietoihin, mihin eri palveluiden käyttäjät antavat itse luvan. 

 

Ongelma on, että valtion suhteen kansalaisella ei ole mahdollisuutta kieltäytyä ja lopettaa palvelun käyttö suojatakseen yksityisyytensä. Kerran menetettyä yksityisyyttä ei helpolla takaisin saa. Jo olemassaolevista oikeuksista kiinni pitäminen ei sekään nostata tunteita tarpeeksi - Ei, vaikka yksityisyydensuojan heikentäminen verkossa tarkoittaakin lähinnä lisälaskua valtiolle ilman mainittavia hyötyjä.

 

Kansainvälinen taso

 

Tunnepitoiseksi piraattipolitiikka menee taiteiden ja kulttuurin piirissä. Periaateohjelmassamme toteamme:

 

"Piraattipuolue haluaa edistää luovuutta, kekseliäisyyttä ja kulttuuria lisäämällä tiedon ja teosten vapaata liikkuvuutta"

 

Myöhemmässä kohdassa puolueohjelmaa on tekijänoikeuksista tarkemmin. Huomioita siellä on muun muassa nykyinen tekijänoikeuksien pituuden lyhentäminen, kohtuuttoman suurten voimavarojen käyttö oletettujen taloudellisten etujen suojelemiseksi, ylilyövät rangaistukset sekä toive tekijäoikeudellisten lisensiointikäytäntöjen yhdenmukaistamiseksi verkossa käytettävien maarajoitteiden poistamiseksi. 

 

Avattuna tuokin kuulostaa kovin maltilliselta. Pilkkua toki voi viilata siinä, miten paljon tekijänoikeusaikaa tulisi lyhentää. Nykyinen yksittäisten käyttäjien jahti maksaa valtioille tyypillisesti enemmän, kuin mitä sakkorangaistuksin voidaan saada takaisin. Voittajaa ei ole: Verorahoja kuluu pitkiin oikeudenkäynteihin, rangaistavat ovat usein jo valmiiksi taloudellisesti vähillä, eikä mahdollisesti saatavat korvaukset päädy itse teosten tekijöille asti käytännössä missään muodossa.

 

Taistelu typeryyttä vastaan - Esimerkin kautta

 

Piraattipuolue vaatii hallinnon mahdollisimman laajaa avoimuutta. Selkeimpänä esimerkkinä tästä toimii joka neljäs vuosi toimitettavat hallitusneuvottelut: Neuvotteluissa päätetään seuraavien vuosien suunta koko valtiolle, eikä kansalaisilla ole mahdollisuutta päästä kuin pala palalta perille siitä, mitä todella tulee tapahtumaan. Olisi äänestäjän kuluttajansuojan mukaista kuulla suoraan neuvotteluista, mitä lupauksia kansaa edustamaan päässyt on valmis pettämään ja mitä vastaan.

 

Avoimuutta Piraattipuolue toteuttaa itse: Puoluehallituksen kokouksia voi kuka tahansa seurata internetissä. Yhdistyksen kokouksia voi myös seurata etänä. Tarjoamme myös kokonaisen etäosallistumismahdollisuuden äänioikeuden kera. Haluamme uudistaa äänestysjärjestelmää ja käytössämme on ollut sisäisissä äänestystoimissamme siirtoäänivaalitapa. Näitä käytänteitä mielellään levittää laajemmiksikin mahdollisuuksien mukaan.

 

Piraattipuolue pohjaa poliittisia ehdotuksiaan pitkälti saatavilla olevaan tietoon. Eduskuntavaaleissa tarramme toistivat lausumaa "Taistelu typeryyttä vastaan!", eikä tätä lausumaa ole nykyisen hallituksen toimien perusteella tarvetta muuttaa.

 

On käytännössä turhaa pohtia talouspoliittisesti vasemmistolaista tai oikeistolaista toimintaa, kun samanaikaisesti talouspoliittisesti täysin neutraaleja säästökohteita on olemassa pilvin pimein. Jos talous halutaan saada tasapainoon, se vaatii pitkäjänteistä politiikkaa, jolloin tutkitun tiedon valossa päätöksiä ajatellen tulee toisissa asioissa tehdä tyypillisimmin oikeistolaiseksi tunnistettavaa politiikkaa ja toisissa vasemmistolaista. 

 

Koska Piraattipuolue ei lukeudu kummankaan puolen poliittiseksi järjestöksi, kaivelemme mielellämme neutraaleja säästökohteita ja tavoittelemme tasapainoa oikeisto- ja vasemmistopolitiikan välillä sisäisestikin. 

 

Koko puolueohjelmamme voi lukea täältä: http://piraattipuolue.fi/agenda/puolueohjelma 

 

Kannattajakortti keräys on jo loppusuoralla! Huomenna lauantaina 13.2 kortteja kerätään Jyväskylän kävelykadulla klo 13 - 17, Espoon keskus, Asematorilla klo 13 - 16, Rovaniemellä Lordin aukiolla klo 12 - 16 ja Haminan ABC:llä 18.30 - 19.30. Ystävänpäivänä kortteja voi kirjoittaa Helsingissa Sompasaunalla klo 17 - 21. Kannattajakortin kirjoittaminen ei sido mihinkään. Kortteja voi myös tilata kotiin tai tulostaa osoitteesta http://allekirjoita.fi/

 

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

8Suosittele

8 käyttäjää suosittelee tätä kirjoitusta. - Näytä suosittelijat

NäytäPiilota kommentit (34 kommenttia)

Reijo Jokela

Jos tietokone ja siihen liittyvä otetaan pois laskuista, niin onko puolueellanne jotakin näkemyksiä ajankohtaisiin asioihin, vai on se pelkkä tietoteknisten kysymysten pariin perustettu yhdistys.
Millainen olisi piraattien rakentama Suomi?
Jos vastaat niin pliis. ei mitää oikeudenmukaisuustassaarvosolidaarisuus-höpötyksiä vaan asiaa.
Esim. mitä tekisittte toisin?

Käyttäjän jonnapurojarvi kuva
Jonna Purojärvi

Muutamia:

Kannatamme muunmuassa perustuloa. Poistaisimme yritys- ja maataloustuet. Yksinkertaistaisimme verotusjärjestelmää. Tavoittelemme senlaista suppeaa ja selkää lainsäädäntöä, että ihmisen on mahdollista ottaa helposti selvää kaikesta itseään koskevista tai kiinnostavista säädöksistä. Kun nykyistä lakien määrää ja tyyliä katsoo, niin juuri lakien suppeus ja selkeys on itseasiassa melko radikaali vaatimus.

Tunteita herättää suhtautumisemme päihdepolitiikkaan, sillä näkemyksemme mukaan huumeiden laillistaminen olisi askel oikeaan vastuulliseen päihdepolitiikkaan. Hoitoa vankilan sijasta. Verotuloja verovarojen tuhlailun sijaan.

Haluamme purkaa valtion monopoloja (rahapelit, alko yms). Mielestämme rahankeräyslaki pitäisi uudistaa ja tehdä helpommaksi. Eutanasia tulisi sallia.

Onko jotain, mikä sinua erityisesti kiinnostaa? Tämä on tämmöinen pieni yleiskoonti erilaisista asioista, joten voi olla, etten osannut tuoda tähän niistä asioista sitten tarkemmin mitään, mihin vastausta toivot.

Käyttäjän OssiOjutkangas kuva
Ossi Ojutkangas

Suurin osa piraattien tavoitteista ovat mielestäni hyviä. Itseäni hiertää lähinnä tuo eutanasian salliminen. Siihen kun liittyy monia eettisiä ongelmia joita ei useinkaan olla valmiita avaamaan keskusteluun. Tuntuu nurinkuriselta, että esimerkiksi valtion toteuttamaa lastensuojelujärjestelmää ollaan piraattien taholta valmita tarkastelemaan varsin kriittisesti (mistä nostan piraateille hattua – valitettavan monet muiden puolueiden edustajat kun ovat valmiita vain lisäämään ko. instituution resursseja), mutta jostain syystä eutanasian kohdalla käytännön toteutuksen uskotaan menevän kuin Strömsössä. Itse taas katson, että juuri lastensuojelujärjestelmän sisälle syntynyt "who will watch the watchmen"-ongelma on varoittava esimerkki siitä mitä ongelmia julkisen sektorin toteuttama eutanasiaohjelma voi saada aikaan.

Kuten Kalle Könkkölä asian hyvin muotoili ongelman: ihmiset jaetaan kahteen ryhmään joista ensimmäistä rohkaistaan jatkamaan elämää ja jälkimmäistä taas kuolemaan. Jälkimmäiselle julkinen sektori siis tarjoaa mahdollisuutta eutanasiaan, ensimmäiselle ei niinkään. Tarkoitus voi olla alunperin hyvä aivan kuten lastensuojelullakin, mutta en ole vakuuttunut lopputuloksen olevan automaattisesti hyvä. Valinnan vapaus kun ei ole asia joka syntyy jossain tyhjiössä. Mitä useampi ihminen päättää tietyssä tilanteessa valita eutanasian, sitä "normaalimpi" tuosta valinnasta tulee ja vähitellen nuo valinnat muuttavat yhteiskunnan arvoja. Jos näitä ongelmia jätetään käsittelemättä, piraatit eivät poikkea yhtään liberaaleista vihreistäkään. Vaikka eutanasiakanta olisi käytännössä sama kuin heillä, piraatit voisiva erottua edukseen käsittelemällä näitä ongelmia. Käytännössä sen voisi tehdä ehdottamalla millä tavoin tuo eutanasian laillastaminen Suomessa tapahtuisi ja miten siihen liittyvät eettiset ongelmat pyrittäisiin ehkäisemään.

Sen voin sanoa, että tehtävä ei ole helppo. Esimerkiksi jo Belgiassa ollaan jo aika kaltevalla pinnalla kun 24-vuotiaalle, masennusta joitain vuosia sairastaneelle (muuten terveelle) naiselle myönnettiin lupa eutanasiaan. Kalteva pinta nimenomaan pitää ottaa vakavasti kun se voidaan näyttää toteen. Sen pitäminen kategorisesti argumentaatiovirheenä on arvovalinta itsessään, samoin kuin joidenkin täysin kategorinen päätelmä vaikkapa siitä kuinka lastensuojelu nyt vain toimii Suomessa oikein koska lastensuojeluviranomaiset itse sanovat ajavansa lasten etua ja ovat (muka) automaattisesti lasten parhaan "asiantuntijoita". Yhtä hyvin voidaan kysyä kuka on "hyvän elämän" asiantuntija? Sellainen kun pitäisi löytyä, jotta eutanasiakysymykseen löytyisi helppoja vastauksia, jonkinlaisia "tieteellisiä tosiasioita" syytävä auktoriteetti.

Käyttäjän OssiOjutkangas kuva
Ossi Ojutkangas Vastaus kommenttiin #29

Lisään vielä, että joissain tilanteissa eutanasia voi olla oikea ja eettinen vaihtoehto. Eli kyse ei ole siitä, että pitäisin sitä kategorisesti vääränä. Tämä ei kuitenkaan tarkoita sitä, että kuolemasta olisi helppo tehdä jonkinlainen "palvelukonsepti", tuote jota yhteiskunta tarjoaa kansalaisilleen heidän sitä halutessaan. Tuollaisessa palvelukonseptissa näen hyvin paljon ongelmia jotka olisi syytä ottaa hyvin vakavasti. Valitettavasti eutanasian kannattajat eivät kuitenkaan niitä tarpeeksi usein ja perusteellisesti käsittele. Tämä on odotettavaa ihmisiltä jotka toimivat samoin muissakin kysymyksissä. Liian moni cityvihreä ei ole esimerkiksi valmis käsittelemään maahanmuuttoon liittyviä ongelmia, ei ainakaan tavalla joka veisi heidät ulos heidän omalta mukavuusalueeltaan. En itse kuulu suurimpiin Halla-ahon ihailijoihin, mutta hänen ja muiden ns. maahanmuuttokriittisten ansiota on se, että maahanmuuton ongelmista on ylipäätään päästy keskustelemaan. Monet vihreät olisivat halunneet jättää keskustelun käymättä, ajatellen ettei asiaan edes suurempia ongelmia liity, paitsi ehkä suomalaisten (todellinen ja kuviteltu) rasismi maahanmuuttajia kohtaan. Jos maahanmuuttoa "kannattaa" tietyillä ehdoilla, täytyy olla valmis myös pohtimaan kuinka vastata niihin ongelmiin joita seuraa kun eri kulttuurista tulevat ihmiset muuttavat Suomeen. Vain noita ongelmia pohtimalla voimme ylipäätään varautua kotouttamaan maahan tulijat. Aivan samoin täytyy suhtautua eutanasiaan: jos sitä kannattaa, tulisi olla valmis käymään laajaa keskustelua siihen liittyvistä ongelmista eikä vain pyrki edistämään hypertodellisuutta jossa se on ikään kuin valmiiksi julistettu oikeaksi ja toimivaksi. Sellainen ei ole avoimen yhteiskunnan rakentamista ja ymmärtääkseni avoimuus on yksi tärkeimpiä piraattien arvoja.

Käyttäjän ollimarkkanen kuva
Olli Markkanen

Suomessa olisi parempi demokratia ja täällä olisi paljon mukavampi toimia yrittäjänä.

Reijo Jokela

Miten tuo maatalaustukien poisto käytännössä toteutettaisiin. Korvaava järjestelmä, vai maatalouden lopettaminen?
Yritystuista olen kyllä samaa mieltä. Vastikkeettomat tuet pois, mutta rahoitustakuita sitäkin enemmän.
Ettekai te tosissanne puhu ns. kovien laillistamisesta? ja jos puhutte niin mistä olette löytäneet mallin, että tuo toimisi?

Onko tuosta verotuksen yksinkertaistamisesta konkreettisia esimerkkejä?
Liikenne. mikä on näkemyksenne akselilla jukinen/yksityisautoilu?

Asuttaisitteko muutakin Suomea kuin pääkaupunkiseutua?

Ja tietysti koska politiikasta on kysmys rajat auki/rajat kiinni? No ei ehkä näin yksinkertaisesti, mutta mikä on kanta maahanmuuttoon?

Lukukausimaksut? Pitäisikö jatkaa ilmaista koulutusta Aasian ja muiden maiden tarpeisiin suomalaisten veronmaksajien rahoilla?
Tuossa nyt muutama.

Käyttäjän jonnapurojarvi kuva
Jonna Purojärvi

Maataloustuet ovat oikeastaan tukea niille yrityksille, jotka kotimaisen maatlaouden tuotteita ostavat. Olisi aiheellista saada kauppiailta parempaa hintaa kotimaisista tuotteista, sillä niille kysyntää kuitenkin on. Ei ole mieltä siinä, että tuottamillaan maataloustuotteilla ei voi pitää itseään missään määrin hengissä, ja tolkuttoman halvalla myymään pakotetut viljelijät on pidettävä maataloustuin elossa. Kun päälle olisi se perustulo, että maanviljelijöillä on jonkin sortin fiksu mahdollisuus pitää itseään leivän päässä kiinni, niin taattaisiin sitäkin kautta maanviljelijöiden toimeentuloa. Isompiin hankintoihin (tarpeelliset maatalouslaitteet) sinällään olen henkilökohtaisesti sitä mieltä, että tukea niihin hankintoihin pitäisi voisi hakea.

Kovienkin laillistamisesta on näyttöä ollut joissain Euroopan maissa, että nykyisillään huumeisiin liittyvä rikollisuus on vähentynyt ja jopa itse huumeiden käyttö vähentynyt. Vähintäänkin dekriminalisointi on tarpeen.

Verotuksen yksinkertaistamisessa on kyse erilaisista verovähennyksistä ja esimerkiksi yrityksien nykyisestä ALV-maksuajankohdasta. Jos verotusta yksinkertaistetaan siten, että erilaiset vähennysoikeudet siinä katoavat (todennäköisesti juuri näin), voisi tutkia, minkä verotusta voisi sitä myöten laskea. Näihin verotuksellisiin asioihin en ole itse niin tarkasti tutustunut.

Mielellämme asutamme muutakin Suomea kuin pääkaupunkiseutua. Asun itsekin sen ulkopuolella :)

Maahanmuuttoon ei ole kirjattua kantaa.

En ole varma, onko kirjattua kantaa lukukausimaksuihin, mutta olen siinä käsityksessä, että laajasti keskuudessamme niitä vastustetaan. Vain ETA-alueen ulkopuolelle olleet maksut kävivät jopa kalliimmaksi kuin mitä olisi ollut antaa vain ilmaiseksi opiskella - Siihen kun kuuluu sitten niin paljon toimia, jotta maksut saadaan perityksi.

Reijo Jokela

Vain ETA-alueen ulkopuolelle olleet maksut kävivät jopa kalliimmaksi kuin mitä olisi ollut antaa vain ilmaiseksi opiskella - Siihen kun kuuluu sitten niin paljon toimia, jotta maksut saadaan perityksi.

Ihmeellistä, että katsotte, että lakeja voidaan yksinkertaistaa (kuten voidaankin) mutta kuitenkin olette sitä mieltä, että lukukausimaksuja ei kannata periä, koska maksun PERIMINEN muka maksaa, enemmän kuin tuotto.
Lindorf hoitaisi tuon perinnän muutamalla kympillä/naama.

Missä muuten kovat ovat laillisia ja onko tuo huumerikollisuuden väheneminen tilastoharha. Nimittäin kirjataanko ne niin herkästi jos huumeet ovat laillisia. Ainakin haittojen kustannukset nousisivat pilviin (heh).

Onko teillä mietitty (arvioita) mitä maataloustukien poisto tekisi ruuan hinnalle?

Perustulo mikä on teidän mallinne?

Käyttäjän jonnapurojarvi kuva
Jonna Purojärvi

Kun kerta halutaan yksinkertaistaa asioita, niin yksinkertaisinta on koulutuksenkin kanssa pitää se ilmaisena. En tarkoittanut myöskään sitä, että maksamattomien laskujen perintä on se, mikä maksaa, vaan ylipäätään koko maksujärjestelmän hoitaminen itsessään maksaa. Siihen tarvitaan työtunteja, että asioita tapahtuu. Ei ne tyhjästä ilmaannu.

Tässä yksi esimerkki Portugalista, jossa huumeet on dekriminalisoitu: http://www.iltalehti.fi/ulkomaat/2015060819825957_...

Arvioita ei ruoan hinnalle ole.

Perustulomallina olemme ainakin kannattaneet Vihreiden mallia, omia mallejamme voimme luoda paremmin kun saamme resursseja ja mahdollisuuksia päästä tutkimaan erinäisiä kuluja ynnä muita tarkemmin. Yhden esityksen tiedän olevan rakenteilla erään piraatin toimesta, milloin se valmistuu, sitä en tiedä.

Reijo Jokela

Eli perustulomalli ei ainakaan natsaa. Koska vihreiden malli on talouden kannalta täydellisen kestämätön. Sen rahoitus pohjautuu taikaseinämalliin.

Nuo lukukausimaksut, jos pohjaksi otetaan vaikkapa 10000€, niin tämän hetken korkeakouluissa opiskelee noin 20000 ulkomaalaista, eli kyse on 200 miljoonasta vuositasolla. Eikös tämä ole se summa, joka säästettynä uhkaa romuttaa koko korkeakouluopetuksen laadun? Tuollaisen laskutuksen hoitaa pari täysipäiväistä työntekijää.

Tuo linkin juttu oli taas sitä taattua iltalehtitasoa. Siis jutun mukaanhan käyttö on edelleen rangaistavaa, mutta rangaistuksia lievennettiin.
Itse en tuohon juttuun usko. Ensinkään ero ei voi olla noin suuri noihin muihin maihin nähden. Tässä lienee samanlainen ilmiö, kuin raiskauksissa. Ruotsi on Afrikan tasolla tilastoissa, mutta se johtuu täysin tilatoinnin eroista.

Onko muuten talousajattelu tuollaista vihreiden tasoa, onko siellä muitakin yhtenevyyksiä?

Käyttäjän jonnapurojarvi kuva
Jonna Purojärvi Vastaus kommenttiin #7

Kuten sanoin, omaa perustulomallia meillä ei ole. Toimimme vapaaehtoisvoimin, joten kunnollisen mallin laskemiseen tarvittava aika on suhteellisen tiukassa. Vihreiden malli oli viime eduskuntavaaleissa edes se jokin konkreettinen esimerkki, mikä sen takia sai tukea paljon piraateilta. Siihen malliin suoraan en usko, että se olisikaan toimiva - Toimivan perustulomallin löytämiseen mielestäni pitää käytää valtiollisia resursseja, ja mitä todennäköisimmin tulevat kokeilut tulevat antamaan hyvin dataa siitä, minkälainen malli tulisi käyttöön ottaa.

ETA-alueen ulkopuolisia opiskelijoita meille ei tule niin paljoa, että maksut maksaisivat itseään takaisin. Jos se laajennettaisiin kaikkiin ulkomaalaisiin opiskelijoihin, tuolloin varmasti tulot ylittäisivät menot. En tosin itse toivoisi tätä - Euroopan sisäisen liikkuvuuden kannalta korkeakoulun maksuttomuus Suomessa toisi meille kaivattua liikennettä. Eurooppalaisista korkeakoulutetuista moni jää koulutuksensa kera Suomeen. Tätä tarvitsemme erityisesti, kun korkeakoulutettua väkeä meiltä valuu muualle.

Sille en voi mitään, jos kieltäydyt uskomasta tutkittua todellisuutta, kun kyseeseen tulee päihdepolitiikka. Löydät saman jutun myös YLE:ltä, jos se toimii lähteenä paremmin http://yle.fi/uutiset/portugalissa_huumeiden_dekri... . Voit toki kertoa, mistä lähteestä tulevan uutisen uskot, niin voin yritää etsiä sinulle sellaisen.

Talousajattelussa piraateissa löytyy aktiiveja jokapuolelta talousakselia - Aivan oikealta syvälle vasemmalle. Vihreiden talousajatteluun ja yhteneväisyyteen piraattien kanssa en osaa ottaa kantaa, sillä en ole vihreiden talouspoliittisia ohjelmia niin tarkasti tutkinut. Perustulomallina vihreiden oli keskustelunaloitus, jota mieluummin moni kannatti kuin olisi ollut ilmaisematta mitään kantaa perustuloon tai sen tarkempaan malliin.

Käyttäjän hautakangas kuva
Ville Hautakangas Vastaus kommenttiin #7

"Taikaseinämalli" on taas samanlaista pöpöpuhetta kuin "karvalapset", ja leimaa sinut jo valmiiksi tiettyyn, aika ihmisvihamieliseen, porukkaan kuuluvaksi.

Mutta vastaan silti. Suomen nykyisellä sosiaalibudjetilla tarjoaisi joka ainoalle asukkaalle useamman sata euroa kuukaudessa ilman, että verotusta tai muita pakkomaksuja muutettaisiin yhtään.

Jos myös verotusta muutettaisiin, vaikka vain siirtämällä progression nollakohtaa vähän ylemmäs, voitaisiin helposti säilyttää nykyiset julkiset palvelut JA taata lähemmäs tuhannen euron perustulo kaikille.

Reijo Jokela Vastaus kommenttiin #9

Mitä ihmeen tekemistä taikaseinämallilla on ihmisvihan kanssa?
Kyllä vihreiden talouspolitikka on taikaseinämallia. Sehän on täynnä esityksiä joiden rahoitus perustuu tähän malliin. Esimerkkinä syrjäytymisen ennaltaehkäisy. Sijoitetaan puuhailuun miljoonia lainarahaa ja rahoituspohjaksi esitetään, että jokainen euro tulee tulevaisuudessa takaisin sitsemänkertaisen säästöinä. Nyt tuolla rahoituksena käytetään mielikuvituksessa syntyneitä säästöjä joita ei tulevaisuudessa ole, mutta näitä vastaan otetaan kuitenkin lainaa jolla taikaseinää täytetetään.
Ei tällä ole mitään tekemistä ihmisvihan kanssa.
Sitä paitsi ne ovat partalapsia, eikä karvalapsia.

Käyttäjän ollimarkkanen kuva
Olli Markkanen Vastaus kommenttiin #10

Tiedoksesi, että Vihreiden malli _ei_ perustu sen ajateltuihin dynaamisiin vaikutuksiin. Se tulisi periaatteessa hieman kalliimmaksi, kuin nykysysteemi, mutta Vihreät kattaisivat sen osan parilla haittaverolla.

Käyttäjän topira kuva
Topi Rantakivi Vastaus kommenttiin #7

Hauskaa siinä on, että Vihreät kaivoivat oman perustulomallinsa 60-luvulta. Olisi ollut hyvä, jos ottaisivat nykypäivään, mutta eivät ottaneet. Pitikö Piraattipuolue asiaksi ottaa ja sitten Vihreät kaivoivat kiireesti vastineensa?

Käyttäjän ollimarkkanen kuva
Olli Markkanen Vastaus kommenttiin #20

Ajatuksen ikä ei ole mikään pätevä argumentti. Hyökkää mieluummin sen toimivuutta vastaan jotenki.

Reijo Jokela

"Sille en voi mitään, jos kieltäydyt uskomasta tutkittua todellisuutta, kun kyseeseen tulee päihdepolitiikka. Löydät saman jutun myös YLE:ltä, jos se toimii lähteenä paremmin http://yle.fi/uutiset/portugalissa_huumeiden_dekri... . Voit toki kertoa, mistä lähteestä tulevan uutisen uskot, niin voin yritää etsiä sinulle sellaisen".

En minä kieltäydy uskomasta mitään, joka osoitetaan oikeaksi. Tässä on vain se ongelam kun näitä tällaisia juttuja lukee, niin miten nuo juttujen taustalla olevat tilastot on tehty. Esimerkkinä juuri nämä Ruotsin raiskaukset. Olen vakaasti siinä uskossa, että Ruotsi ei todelllisuudessa ole noin vaarallinen maa naiselle, vaan kysymys on siitä, että siellä tilastoihin menee sellainenkin raiskauksena, mitä jossakin toisessa maassa, edes yhri ei miellä rikokseksi.
Näissä huumekuolemissa voi olla sellainen ilmiö, että nuoita kuolemia kirjataan eri tavalla dekriminalisoinnin jälkeen. En oikein ymmärrä, että jos käyttö on rangaistavaa, niin vedettäisiin herkemmin yliannoksia.

Käyttäjän jonnapurojarvi kuva
Jonna Purojärvi

Jos englanninkieli taittuu, niin addiktiosta esimerkiksi tällainen uudempi käsitys on tullut: http://www.huffingtonpost.com/johann-hari/the-real...

Käytännössä siis addiktio aiheutuu herkemmin siitä, kun ei koe kuuluvansa yhteisöihin ja on eristäytyneenä. Vastaavasti addiktioista myös voi päästä helpommin eroon, kun kokee kuuluvansa yhteisöön. Tämä todennäköisesti selittää tuota huumekuolemien määrää, kun enää päihteidenkäyttö ei automaattisesti sulje pois yhteiskunnasta. Myös se, ettei päihteidenkäytöstä ja niiden ostosta rankaista, tarkoittaa sitä, että ihan mitä tahansa epäillyttävää (epäpuhdasta) ei tarvitse hankkia vain, koska sitä nyt löytyy. Todennäköisesti on vähällä vaivalla löydettävissä tutumpaa ja turvallisempaa tuotetta.

Reijo Jokela

"Todennäköisesti on vähällä vaivalla löydettävissä tutumpaa ja turvallisempaa tuotetta". Portugalissahan tuo myynti on edelleen kovasti rangaistava teko, joten periaatteessa siellä tuolla myyntipuolella ei pitäisi olla eroja.

Reijo Jokela

"ETA-alueen ulkopuolisia opiskelijoita meille ei tule niin paljoa".

"Suomessa on nyt noin 20 000 ulkomaalaista tutkinto-opiskelijaa.

Heidän määränsä on yli kolminkertaistunut 2000-luvun aikana. Osuus on nyt 6,5 prosenttia kaikista korkeakouluopiskelijoista.

Valtaosa eli lähes 80 prosenttia ulkomaisista korkeakouluopiskelijoista tulee EU- ja Eta-maiden ulkopuolelta".

Lähde:
http://www.hs.fi/kotimaa/a1414552123594

Tuon jutun mukaan kyse on 64 miljoonasta, jota teidän mukaanne ei kannata periä. Onko tuo kanta nyt muodostettu tunteella, vai ihan faktojen perusteella?

Käyttäjän jonnapurojarvi kuva
Jonna Purojärvi

Piraateilla ei suoraa omaa kantaa asiaan ole muodostettu (aiemmin sanoin, etten ole varma, onko - Tutkin asiaa, enkä ainakaan löytänyt). Olen selvästi itse muistanut väärin ETA-alueen ulkopuolisten osuuden ja kiitos sen väärinkäsitykseni korjaamisesta.

On tämä ehkä hieman tunnepohjainen kysymys minulle. Ennenkaikkea kyse on siitä, etten haluaisi avata ovea sille maksulliselle koulutukselle. Jo nyt on tullut muutamia ulostuloja kansanedustajilta (ainakin Vartiainen [kok.]), joiden mielestä meidän tulisi harkita lukukausimaksuja kaikille. Korkeakoulujen rahoitusmallin täytyy voida toimia muutoinkin kuin vain opiskelijoiden rahoilla. Varsinkin, kun sitä löysää löytyy niin monesta julkishallinnon toimista jo muutenkin, kuten aloitusviestissäni olen joitain aukaissut.

Toki sitten, jos haluaa ETA-alueen ulkopuolisten opiskelijoiden vähentyvän, niin silloin maksut ovat kaikin puolin fiksu veto. Esimerkiksi Ruotsissa lukukausimaksut olivat vähentäneet ETA-alueen ulkopuolisten opiskelijoiden määrää 80% yhden lähteen mukaan.

Mitä mieltä olet, pitäisikö lukukausimaksut ottaa tulevaisuudessa käyttöön myös suomalaisten osalta, kun seuraavan kerran korkeakoulutuksesta leikataan?

Reijo Jokela

"Jo nyt on tullut muutamia ulostuloja kansanedustajilta (ainakin Vartiainen [kok.])"
Taisi muuten olla niin, että tuo ulostulo oli alunperin tämän yliopistorehtori Raivion pohdiskeluja.

"Toki sitten, jos haluaa ETA-alueen ulkopuolisten opiskelijoiden vähentyvän, niin silloin maksut ovat kaikin puolin fiksu veto. Esimerkiksi Ruotsissa lukukausimaksut olivat vähentäneet ETA-alueen ulkopuolisten opiskelijoiden määrää 80% yhden lähteen mukaan".
Kuinkas siellä on käynyt. Onko maa syöksynyt sivistymättömyyden sysimustaan rotkoon, kuten meillä vihreät maalailevat, jos näiden huippuosaajien ilmainen koulutus lopetetaan?

Itse säilyttäisin maksuttoman koulutuksen ainoastaan suomalaisilla. Muilta perisn maksut sen mukaan mitä kyseisessä maassa peritään suomalaiselta vastaavasta koulutuksesta.

Käyttäjän jonnapurojarvi kuva
Jonna Purojärvi Vastaus kommenttiin #21

"Kuinkas siellä on käynyt. Onko maa syöksynyt sivistymättömyyden sysimustaan rotkoon, kuten meillä vihreät maalailevat, jos näiden huippuosaajien ilmainen koulutus lopetetaan?"

Tälläistä en millään tasolla implikoinut viestissäni. Lähinnä tarkoitan sitä, että lukukausimaksuja laitettaessa ulkomaisten opiskelijoiden määrä on vähentynyt tuossa naapurimaassa, mikä on tarkoittanut vähempiä tuloja ulkomaalaisista opiskelijoista. Eli emme voi laskea odotettuja tuloja suoraan sen perusteella, mikä on nykyisten ulkomaalaisten (tai ETAn ulkopuolisten) opiskelijoiden osuus.

Tuo olisi aika luova idea itseasiassa, että koulutus maksaisi saman verran, mitä tuon kansalaisen valtiossa koulutus maksaisi suomalaiselle.

Käyttäjän ollimarkkanen kuva
Olli Markkanen Vastaus kommenttiin #25

Luova idea, mutta en nyt tiedä onko välttämättä fiksua rangaista ulkomaista opiskelijaa siitä että tämän kotimaassa on ehkä vielä huonompi koulutuspolitiikka, kuin meillä. Tämä asettaisi myös vähän jännästi eri maista tulevat opiskelijat erilaiseen asemaan.

Reijo Jokela Vastaus kommenttiin #27

Nykyinen systeemi asettaa myös "jännästi" veronmaksajat lähtömaassa ja Suomessa erilaiseen asemaan, kun lähtömaassa veronmaksajat eivät maksa omiensakaan opiskeluja ja Suomessa joutuvat omien lisäksi maksamaan ulkomaalaisten opiskelijoiden opiskelun.

Käyttäjän ollimarkkanen kuva
Olli Markkanen Vastaus kommenttiin #28

Joo ja synnintekijät kanssa ku ne voidaan ehkä kivittää lähtömaassa, mutta ei täällä.

Ehkä meidän lakien ei tarvi perustua siihen, että muualla on paskat lait?

Käyttäjän mikkonummelin kuva
Mikko Nummelin

Kuka ikinä onkaan tulossa seuraavaksi luotsaamaan Piraattipuoluetta, sikäli kun puheenjohtaja on tämän kevään aikana vaihtumassa, joutuu huolehtimaan kahdesta seikasta, jotka ovat ylitse muiden. Jos niissä menee jotakin pieleen, ei ole mitään merkitystä, mitä Piraattipuolueen ohjelmissa lukee.

Ensinnäkin, miten Piraattipuolue aikoo saada pikaisesti kasaan 5000 kannattajakorttia, joista minkään päiväys ei ole yli vuoden vanha? Vain rekisteröidyt puolueet saavat asettaa ehdokkaita vaaleissa. Toiseksi, miten Piraattipuolue aikoo saada kasaan ainakin suurimpiin kuntiin riittävän pitkät ehdokaslistat sitten kun kunnallisvaalit pidetään? Liian lyhyet listat, kuten 2012 vaaleissa, eivät ole uskottavat, eikä niillä voida saada kasaan sellaisia äänimääriä, jotka riittäisivät valtuustopaikkoihin.

Käyttäjän jonnapurojarvi kuva
Jonna Purojärvi

Kasassa on jo lähes neljätuhatta korttia. Korttikeräyskampanjaa pidetään yllä nyt aktiivisesti ja viikottain tulee reilua sataa korttia. Tänään keräsimme Jyväskylässä neljän tunnin aikana reilu 50 korttia. 3.3. järjestetään mahdollisimman monessa kaupungissa korttikeräystä, minkä jälkeen jo hyvällä aktiivisella työllä saattaa se 5000 olla kasassa. Kaukana ei ainakaan silloin enää olla, ja keräysaikaa meillä on jäljellä 24.4 asti ennenkuin vanhimmat kortit vanhenevat. Jatkamalla tätä tahtia ja työtä, pääsemme puoluerekisteriin aivan hyvällä aikataululla.

Kuntavaalien pohjatyön täytyy alkaa heti hallituksen vaihduttua täydellä tohinalla - Jonkin verran se kevyemmin jo käynnissä onkin. Verkostoja on jokaisen aktiivin kohdallaan venytettävä ja saatava ehdokkaita mukaan. Lisäksi mainontaa ehdokasmahdollisuuksista ja erityisesti nuorten ehdokkaiden tukemismahdollisuudet tulee nostaa tarpeeksi laajasti esiin. Kaikesta huolimatta nyt, kun toiminta on saanut uskottavuutta ja kannatus on kasvanut, on laatu määrää tärkeämpi. Tällä menolla mikä nyt on viimeisen puolen vuoden aikana ollut, vaikuttaisi vahvasti siltä, että saamme uskottavan mittaiset listat laadusta tinkimättä.

Käyttäjän mikkonummelin kuva
Mikko Nummelin

Uskoisin, että monissa kunnissa Piraattipuolueen kannattaa listojen pidentämiseksi turvautua sitoutumattomiin ehdokkaisiin, vaikka niihin liittyy riskejä. Todennäköisesti myös Piraattipuolueen ja nyt hieman aiemmin puoluerekisteriin ennättävän Kansallisen Viskipuolueen välillä nähdään paljon vaaliliittoja.

Reijo Jokela

Se mitä kaipaisin uudelta puolueelta olisi jotakin todella uutta talouteen/verotukseen, nyt lähdette tälle "uudistaisimme/yksinkertaistaisimme" linjalle. Onko teillä mitään oikeasti uutta ajttelua tälle puolelle?

Käyttäjän ollimarkkanen kuva
Olli Markkanen

Onko verotuksesta enää olemassa juuri mahdollisuuksia oikeasri uusille ajatuksille? Maksetaan kävyillä?

Arvostamme enemmän hyviä ajatuksia, kuin omia. Ohjelmassaon viron veromallia, verotuksen pienentämistä verovähennyksien kustannuksella ja sellasta.

Reijo Jokela

Esimerkiksi palkkojen sivukulujen sitominen palkkojen osuuteen liikevaihdosta voisi olla yksi. Tällöin paljon työllistävät maksaisivat pienemmällä prosentilla noita kuluja, kuin pääomavaltaiset. Nythän meillä on systeemi, että työllistävä yritys maksaa huomattavasti suuremman osan liikevaihdostaan näitä sivukuluja, kuin pääomavaltainen.

Käyttäjän ollimarkkanen kuva
Olli Markkanen Vastaus kommenttiin #30

Sitten pääomavaltainen siirtyy entistä enemmän käyttämään A) vuokratyötä, koska vuokratyöntekijät on töissä vuokrafirmalla ja se maksaa sivukulut, joten pääsee halvemmalla, ja B) muita yrittäjiä.

Käyttäjän jonnapurojarvi kuva
Jonna Purojärvi

Jo tuossa aloituksessa on aika moniakin ehdotuksia siitä, millä voitaisiin taloudessa säästää. Ovat vain niin tylsiä ja tunteita herättämättömiä, varsinkin, kun sitten halutaan kuitenkin viedä keskustelua johonkin muuhun, kuin tietokoneisiin. Siellä niitä säästöjä on, ja isojakin. Kuten myös osin tietoteknisiin ratkaisuihin liittyy moni julkishallinnon toiminnan päällekkäisyyskin. Monin tavoin myös kylläkin ihan puhtaan hallinnollisiin. Säästöjä olisi löydettävissä, mutta ne astuvat poliittisten valtasuhteiden päälle. Siksi ne siellä ovat ja pysyvät, vaikka kuinka maksaisivat maltaita.

On turhaa täällä sitten eri etuuksia tai helpotuksia saavien väitellä senteistä keskenään, kun tuolla vallassa olevat eivät vain pikkumaisuuttaan suostu tekemään järkevämpiä ratkaisuja asioihin.

Toimituksen poiminnat