Jonna Purojärvi Tunteella järjen puolella

Kuplat ja dehumanisointi

Dehumanisointi eli toisen ihmisen ihmisyyden kieltäminen on livahtanut kaikessa hiljaisuudessa osaksi yhteiskunnallista keskustelua. Viimeistään pitkään jatkunut maahanmuuttokeskustelu on yhä vahvemmin ajautunut suuntaan, jossa erinäiset ryhmittymät ovat ottaneet arkipäiväiseen sanavarastoonsa jopa vahvoja sotaretorisia lausahduksia. Osa jopa kokee todellisen sodan olevan käynnissä, mikä entisestään ruokkii tulehtunutta keskusteluilmapiiriä.

Tätä tosin on enää vaikea kutsua minkäänlaiseksi keskusteluksi - Onnistuneessa keskustelussa kun toinen osapuoli pitäisi ensinnäkin hyväksyä ajattelevana ihmisenä. Ikäväkseni olen todennut keskustelun kärjistyneen vakavasti asteikolle rasisti - suvakki eikä käytännössä kukaan pääse jaottelusta eroon. Vahvasti tuohon keskusteluun mukaan ajautuneet tekevät jaottelun puolestamme jos emme sitä itse tee: "Joko olet meidän puolella, tai olet meitä vastaan."

Käynnissä olleissa keskusteluissa ihmisoikeuksien puolustuspuheet menevät monilta ihmisjoukoilta täysin ohi. Puolustaja leimataan kärkkäimmillään rotu- tai maanpetturiksi: Raiskattavaksi, pahoinpideltäväksi, tuhottavaksi  viholliseksi, lapsiaan myöten. Mielipiteen vapauteen ja ihmisoikeuksiin vetoamalla on kuitenkin oikeuksien puolestapuhujat toisinaan sormi suussa - Miten korjata tilanne sivistyneesti ilman puolustamiensa oikeuksien  perusteisiin kajoamista?

 

Media ja kuplien puhaltelu

 

Medialta sopii odottaa parempaa. YLE:kin päästi vahvan rasistisia lausuntoja jakaneita "kansanliikkeen" edustajia täysin kritiikittömästi levittämään kiillotettua kuvaa televisioon. Samaan aikaan ei tosin vastakkaisten "kansanliikkeiden" edustajienkaan toisista tehtyjä dehumanisoivia lausuntoja nosteta esille - Periaatteessa kun dehumanisointi on aina sitä itseään, mittasuhteiden vertailu on sekin tässä tapauksessa vain asian ohi puhumista.

Vahvasti polarisoituja vastakkainasetteluja löytyy mediassa muitakin. Esimerkiksi viime viikkojen aikana käydyt keskustelut parisuhteen työnjaosta ovat antaneet kimmoketta ikiaikaiselle sukupuolten vastakkainasettelulle jälleen enemmän. "Ne miehet, ne naiset". On turha edes mainita muiden sukupuolten olemassaoloa - On vain kaksi, ja ne ovat vastakkaisia.

Onko noin periaatteeltaan yhtään parempi jakautua leireihin sukupuolten välillä? Fyysiset sukupuolielimet ja kromosomisetti määrittävät sukupuolta pinnallisesti, mutta esimerkiksi tutkitusti biologisesti sukupuoleltaan määriteltyjen naisten ja miesten aivojen välillä ei löydy merkittävää eroavuutta - Ja sama pätee mihin tahansa muuhun ryhmittymään. Silti moni dehumanisoi käytännössä koko maailman väestön nähdessään ihmiset vain mielivaltaisesti määriteltyjen "feminiinisyyden" ja "maskuliinisuuden" kautta.

Traagista niin yksilölle kuin yhteiskunnalle on, että viedessään ihmisyyden toiselta, vie aina yhtä mittavan palan sitä itseltään. Eheytyä onneksi voi, kun näkee vihollisensakin ihmisenä - ystävänään, rakkaanaan. Silloinkin, kun he eivät katso samoin takaisin.

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

5Suosittele

5 käyttäjää suosittelee tätä kirjoitusta. - Näytä suosittelijat

Toimituksen poiminnat