Jonna Purojärvi Tunteella järjen puolella

Edellinen vuosi historiaan

Vuosi se taas vaihtui. Tulevalle vuodelle tehdään joka vuosi lupauksia, kuinka nyt asiat muuttuvat. Ilmapiiri huokuu vuosi toisensa jälkeen muutoksen henkäystä, joka muistuttaa samaa löyhkäksi selviävää tuoksua, joka vaaleista on niin tuttu. Moni pääsee löytämään sisältänsä oman elämänsä poliitikon.

 

On kovin vaikea päättää muuttaa elämänsä suuntaa, saati lisätä siihen jotain tarpeellista uutta, kun vanha lasti edelleen painaa. Siitä vuoden vaihtuminen on mukava pieni rajapyykki, vaikka lopulta kuinka kuvitteellinen onkin: Edellisvuosi on nyt historiaa, joka voisi olla yhtä kaukaista kuin mikä tahansa muukin historiallinen hetki. Luonnollisesti osa asioista meitä seuraa taas alkavalle vuodelle, vaan seuraapa asiat meitä jopa sukupolvien takaakin. 

 

Edellisvuosi olkoon siis historiaa. Käyty keskustelu vain jälkikäteen tarkasteltava ilmiö. Kärjistykset, vastakkainasettelut, valheet, uhkailut.. so last year. Se leikki leikittiin, sen kultakausi on ohi, aika mennä eteenpäin.

 

Nykymaailman sykkeessä vuosi on pitkä aika ja jokainen vuosi vaatii itseään jäämään historiaan. Näin täytyy käydäkin, ei muuten avaudu tilaa uudelle. Jokaiselle vuosi on ollut omanlaisensa, on erinäisiä haasteita ja vaikeuksia, mutta toisaalta myös onnistumisia ja ilonhetkiä. Olipa kokonaiskuva vuodelta mikä tahansa, voi uudelle vuosiluvulle päässeet iloita jo pelkästään siitä, että on tässä. Edellinen vuosi ei vienyt itseä mukanaan. Voi katsoa taakseen ja hengähtää: Olihan siinä matkattavaa. 

 

Vielä aikanaan joulu oli hyvä hetki vuoden muisteluun, hengähtämiseen ja rauhoittumiseen, vaan aika otti siitäkin kiinni. Ei enää ehdi, on liian kiire, ja kun kiire loppuu, aika kuluu välttämättömimmässä palautumisessa. Kun on kiirehditty, levähdetty, palattu arkeen ja siitä taas juhlaan, on vuoristorata käyty lyhyessä ajassa läpi. Näin uudenvuodenpäivänä osalta löytyy kaiken päälle itseaiheutettu nöyryys, kun edellisillan juhlinta jyskyttää päässä.

 

On varsin otollinen aika antaa ajan hoitaa tehtävänsä: Valua menneeseen, historian hämärään. Jokainen voi kohdaltaan pohtia, onko aika uudelle sivulle vai kokonaiselle kappaleelle. Vai onko jo aika aloittaa kokonainen uusi teos?

 

Hyvästi vuosi 2015.

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

3Suosittele

3 käyttäjää suosittelee tätä kirjoitusta. - Näytä suosittelijat

Toimituksen poiminnat