Jonna Purojärvi Tunteella järjen puolella

Kovat arvot, pehmeät päät

Ei ole ehkä kyllästyttävämpää lausetta ollut viime vuosien politiikassa, kuin "Jouduimme tekemään kipeitä päätöksiä". Kipeät päätökset tarkoittavat ihmisen arjessa sellaista päätöstä, joka ehkä itseä nyt satuttaa, vaan se päätös tehdään tietäen, että se on lopulta joko oikeudenmukaista tai pitkäkestoisemmilta vaikutuksiltaan oikea ratkaisu. Muutamat viime hallitukset eivät ole kipeitä ratkaisuja nähneetkään.

Hallituksen toimet ovat olleet löysintä mahdollista politiikkaa, mitä kuvitella saattaa. Helppoa on ottaa heikommilta, kun vahvemmat niin takapiruna lobbaavat. Kun raha puhuu, se puhuu pehmeitä. Kuiskii hellästi päättäjien korviin, kuinka kyllä se raha sinne menee, joka sen ansaitsee. 

Harhautuminen on toki inhimillistä ja tutkitustikin todennettua, eikä meistä ehkä kukaan ole täysin vapaa omista vahvistusharhoistaan. On sitä suuremmalla syyllä niin äärimmäisen vaarallista koko valtiomme ja siinä asuvien ihmisten tulevaisuuden suhteen, mikäli päättäjien paikoille pääsevät vaali toisensa jälkeen sivistymättömät - ja suorastaan sivistystä halveksuvat - ihmiset. Sivistys kun tarkoittaa oppimansa syvää ymmärtämistä ja sen mukaista toimintaa. Se on enemmän kuin ulkoa opeteltuja kirjaimia ja numeroita, jotka nekään eivät tunnu hallituksella kovin hyvin olevan hallussa (sori siitä.)

Mikään ei ole tärkeämpi ominaisuus päättäjässä kuin kyky hyväksyä omat vahvistusharhansa, sekä ymmärrys omasta etuoikeutetusta asemastaan. Jos jo muuteltu Monopoli-peli saa ihmisen röyhkeäksi ja kuvittelemaan olevansa vain niin paljon toista parempi, voi vain kuvitella, mitä ajattelee ihminen, joka on koko elämänsä elänyt etuoikeutetussa asemassa. 

Useiden asiantuntijalausuntojen perusteella voidaan havaita päättäjien tehneen päätöksiä täysin vastoin parempaa tietoa. Se toimii todisteena päättäjien harhautumisesta. Kaiken päälle he vakaasti väittävät tehneensä parhaita mahdollisia päätöksiä, joita voi tehdä. Tilanne on huolestuttava. Päättäjillämme vaikuttaa olevan todellisuudentaju hämärtynyt ja vääristynyt karkealla tavalla siten, että heillä on ollut huomattavia vaikeuksia erottaa tosi epätodesta. Ja tämähän on yksinkertainen määritelmä psykoosille. Tahdosta riippumattomaan hoitoon (pakkohoitoon) muuten päätyvät ihmiset, jotka aiheuttavat, tai joiden pelätään aiheuttavan, vahinkoa joko itselleen tai toisille ihmisille.

 

Vahinkoa toisille ihmisille on aiheutettu. Lisää on odotettavissa. Milloin täyttyvät pakkohoidon kriteerit?

 

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

7Suosittele

7 käyttäjää suosittelee tätä kirjoitusta. - Näytä suosittelijat

NäytäPiilota kommentit (8 kommenttia)

Antti Jokela

"Vahinkoa toisille ihmisille on aiheutettu. Lisää on odotettavissa. Milloin täyttyvät pakkohoidon kriteerit?"

Kyseessä saattaa olla hiipivä skitsofrenia, joka on psykiatri Andrei Snežnevskin kehittämän kolmiportaisen skitsofrenialuokituksen yksi muoto. Hän kuvailee sitä näin:

    "Muutokset alkuperäiseen persoonallisuuteen ovat ristiriitaisia. Potilaalla havaitaan optimismia, vilkasta toimintaa, aktiivista osallistumista entisen passiivisuuden asemesta, taistelua oikeudesta uuteen elämään."

Snežnevskin mukaan tätä on yleensä edeltänyt vuosia kestänyt vaihe, jota kukaan ei ole huomannut. Potilas on jo aikaisemmin ollut psykoottinen ja nyt muuttunut muun muassa uudistusmieliseksi ja uppiniskaiseksi. Tällaisen henkilön toimittaminen oman tahtonsa vastaiseen hoitoon on inhimillistä.

https://fi.wikipedia.org/wiki/Hiipiv%C3%A4_skitsof...

Tätä diagnoosia tosin on käytetty lähinnä Neuvostoliitossa ja itäblokin maissa, ja sovellettu toisinajattelijoihin. Tuskin kuitenkaan mikään estää soveltamasta sitä vallassa oleviin väärinajattelijoihin aivan samalla neuvostologiikalla: väärinajattelijan täytyy olla sairas, koska ei ole mitään loogista perustetta vastustaa oikeaa mielipidettä.

Käyttäjän topira kuva
Topi Rantakivi

@2. Tuo oli loistavaa sarkasmia, valtavan hieno kirjoitus kaiken kaikkiaan!

Käyttäjän AnneSoimajrvi kuva
Anne Soimajärvi

Oivaltava analyysi hyvin avattuna.
Sopii keskustelun avaukseksi.
Turhaa sanahelinää suoltavien kirjoistusten, esiintulojen ja haastattelujen väliin tervetullutta lukea tämän kaltainen blogi.
Eikä tehnyt lainkaan kipeää.

Käyttäjän teresammallahti kuva
Tere Sammallahti

Olipa outo kirjoitus. Siinä ei oikeastaan kerrottu analyyttisesti, että mikä on pielessä ja mitä pitäisi tehdä toisin. Valitettiin vain, että köyhiltä taas otetaan ja kovat arvot, raha puhuu ja rikkaat rikastuu.

Joku määrittelemätön asiantuntija on sanonut olevansa eri mieltä hallituksen määrittelemättömistä toimista. Tämä on merkki hallituksen huonoudesta, tai jotain.

Harvinaisen sisällötön kirjoitus, joita on vuosikymmenet ollut 13 tusinassa.

Käyttäjän jonnapurojarvi kuva
Jonna Purojärvi

Välillä pitää tuulettaa. Onhan niitä sisällöllisiä kirjoituksiakin tarkemmilla perusteluilla, mutta kukapa niistä välittäisi. Tässä nyt vaikka muutama, jos tylsää on ja lukemista kaipaa:

http://jonnapurojarvi.piraatit.fi/kulttuurin-kuolo...
http://jonnapurojarvi.piraatit.fi/rikottu-ihmisyys/

Vähän vanhempaa:
http://jonnapurojarvi.puheenvuoro.uusisuomi.fi/157...
http://jonnapurojarvi.puheenvuoro.uusisuomi.fi/164...
http://jonnapurojarvi.puheenvuoro.uusisuomi.fi/129... (viime hallituksen aikainen, mutta sama linja jatkuu - tässä myös linkkejä perustelemaan, mikä menee vastoin parempaa tietoa)

Lehtiä lukemalla kuitenkin aika monessa paikkaa on todettu, kuinka päätökset ovat päinvastaisia, kuin mitä mitä eri aiheissa eri alojen asiantuntijat ovat sanoneet, joskus jopa eduskunta omissa päätöksissään käytännössä toteaa asiantuntijoiden sanovan toista, kuin mitä lopulta päättävät. Uskallan olettaa poliittisesti suuntautuneen blogialustan lukijoiden seuraavan politiikkaa laajasti eri puolilta.

Käyttäjän jonnapurojarvi kuva
Jonna Purojärvi

Lyhyesti voin tähänkin jotain selventää.

Leikkaukset hyvinvointiin ja koulutukseen tulevat pidemmällä aikajänteellä kalliimmaksi kuin mitä olisi pyrkimys ylläpitää nykyistä. Olisi päinvastoin suotavaa panostaa varsinkin terveydenhuollon palveluihin varhaisempaan puuttumiseen, jotta kalliiksi käyvät hoidot vähenevät - Oli kyse sitten mielenterveyden ongelmasta tai syövästä, mitä nopeammin se selviää, sitä halvemmaksi se käy.

Se, miksi valtion ylipäätään kannattaa ylläpitää kansanterveyttä ja sivistystä, on melkolailla jo yhteiskuntarauhan takia. Mitä vakavampaan tilaan ihminen ajetaan, sitä epätoivoisempiin toimiin hän selvityäkseen ryhtyy.

Mitä useammalle ihmiselle annetaan mahdollisuus elämään ja mitä useampia ovia ihmisille pidetään auki, sitä enemmän ihmisellä on mahdollisuuksia tehdä sellaisia tekoja, jotka hyödyttävät koko yhteiskuntaa. Kyllä huudellaan innovaatioista, mutta mistäpä niitä syntyisi, jos ei terveydentila anna periksi tai taloudellinen tilanne anna aikaa muulle kuin elämän välttämättömyyksien ylläpitoon.

On jaksettava ajatella pitkäjänteisemmin, kuin mitä nykyinen hallitus tekee. Varmasti saamme pieniä piristysruiskeita, mutta niillä ei pitkälle pötkitä, jos samalla romutetaan niistä yhteiskunnan toimista, joista olemme vuosikymmeniä olleet niin ylpeitä.

Tämä touhu tulee kalliiksi, eikä vain rahalla mitattuna. Tässä kavennetaan ihmisten elämän mahdollisuuksia ja lyhennetään elinikää. Hyvä terveydenhuolto ja korkea koulutustaso kun ovat yhteydessä molempiin.

Käyttäjän topira kuva
Topi Rantakivi

En tiennyt, että sinulla on kotisivut, täytyypä piipahtaa sinne katsomaan. Hyvää Joulua sinulle.

Toimituksen poiminnat