Jonna Purojärvi Tunteella järjen puolella

Pääsin puoluehallitukseen - Ja mitä sitten tapahtui

Vain reilun vuoden jäsenyyden jälkeen sain Piraattipuolueen jäsenistöltä luottamuksen toimia puoluehallituksessa varajäsenenä. Hallituksen järjestäytymisen päätteeksi sain myös luottamustehtäväkseni toimia puolueen tiedottajana. Tähän päälle toimin toistaiseksi myös sosiaalisesta mediasta vastaavana henkilönä. Astupa hetkeksi kenkiini.

Minulla ei ole töitä eikä tutkintoa ja toimeentuloni pohjautuu yhteiskunnan luomiin tukijärjestelmiin. Ryhmät, joihin näiden faktojen perusteella kuulun, ovat yhteiskunnallisessa keskustelussa otsikoissa toistuvasti, eikä kovin positiiviseen sävyyn. Minuun kohdistuu paljon ennakkoluuloja, valtio asettaa lisää odotuksia ja kohtelee kaltaisiani kuin pikkulapsia. Mielikuva, joka minusta näiden yksinkertaisten tietojen perusteella välittyy, on luotu niin syvän negatiiviseksi, että pelkkä taistelu sitä yleistystä vastaan vie hurjan paljon voimia. Ei ihme, että moni heittää hanskat tiskiin.

Kuitenkin vain sitä tekemällä, minkä olen aina kokenut muutenkin palkitsevaksi tehdä, palkittiin luottamustehtävillä kasvavassa puolueessa. Jokin taho sittenkin ymmärtää, millaisilla asioilla todellisuudessa on merkitystä. Ihmisen sosiaaliekonominen tausta ei vaikuta ihmisen kykyyn tehdä töitä, eikä koulutodistus ole ainoa merkki ihmisen pätevyydestä. Piraattipuolue osoittaa luottamuksellaan suuntaa, johon yhteiskunnan on pian pakon edessä mukauduttava.

 

Piraattipuolue on aidon muutoksen puolue

Vastuutehtävän mukana olen päässyt tutustumaan järjestötoiminnan tyypillisiin toiminnallisiin haasteisiin. Kun kyseessä on tuhansien ihmisten järjestö, ei ole mahdollista saavuttaa sataprosenttista hyväksyntää kovinkaan monelle asialle. Monet ongelmat, jotka on nähtävissä koko yhteiskunnan tasolla, on nyt lähemmin tarkkailtavissa puolueen mittakaavassa.

Puoluepolitiikkaa on vaikea tehdä joutumatta toistamaan niitä virheitä, joita puoluepolitiikka itsessään tuottaa. Koska Piraattipuolue on poliittinen järjestö ja halukas uudistamaan poliittista järjestelmää toimivammaksi, on toive kohdistettava Piraattipuolueen oman poliittisen toiminnan renesanssiin.

Ymmärrettävistä syistä edustuksellinen demokratia on vahvan kritiikin kohteena, eikä mikään puolue omassa toiminnassaan ole kyennyt irrottautumaan sen toimintaperiaatteista. Puolueissa puoluehallitus tekee päätökset ja kannat, puhuu siis jäsenistönsä puolesta - Olipa yksittäiset jäsenet samaa mieltä tai eivät.

Keskustelu ja jäsenten aktiivisuus onkin selvästi lisääntynyt erilaisten aiheiden ympärillä lisääntyneiden tiedotteiden ja kannanottojen myötä. Kun tietooni tuodaan aiheita, joista puolueen odotetaan tekevän tiedotetta, ryhdyn töihin samantien. Selvitän aiheiden taustoja ja pyrin osallistuttamaan myös muita puolueen jäseniä kertomaan ajatuksiaan aiheesta. Näistä sitten muotoillaan lopulliset tiedotteet, joiden kautta viimeistään päästään keskustelemaan laajemmin jäsenistön kanssa.

On ollut positiivista huomata Piraattipuolueen jäsenistön kykenevän vahvaan periaatteelliseen keskusteluun niissäkin aiheissa, joista helposti politiikan piirissä vaietaan niiden "henkilökohtaisuuden" vuoksi. Piraateissa tunnutaan ymmärtävän, että yhteiskuntaa ei voida rakentaa loukkaantumalla. Keskittyminen keskustelupohjaiseen ajatusten vaihtoon auttaa löytämään mahdollisimman kattavia, toimivia ja kestäviä ratkaisujamalleja.

 

Vahvaa vaikuttamista kaikilla tasoilla

Piraattipuolueen tavoittaessa pelkästään Facebookin kautta yli kymmenen tuhatta käyttäjää viikottain, viestimme leviävät laajalle ja trendin mukaisesti sen odotetaan yhä vain laajenevan. Useampienkin, varsinkin eri mieltä olevien, perusteltuja ajatuksia on aina toivottavaa saada lisää keskustelun syventämiseksi. Perustellut mielipiteet vaikuttavat tuleviin kannanottoihin, mikäli jo tehtyä kannanottoa ei ole mahdollista muuttaa.

Uusilla toimintatavoilla on mahdollista syrjäyttää vanhoja ja toimimattomia tapoja, jonka tähden aidosti uuden vaihtoehdon tuominen vahvasti monilla toiminnan osa-alueella tuntuu luontevalta. Piraattipuolue on onnistuneesti joitain tuoreita toimintatapoja itselleen omaksunut, joten muidenkin muutosten voi olettaa olevan mittakaavassaan suhteellisen kivuttomia.

Jo ennen puolueeseen liittymistäni pidin Piraattipuoluetta ainoana mahdollisena poliittisena järjestönä, jolla on mahdollisuus todella muuttaa yhteiskuntaa. Tunne tästä on mukana toiminnassa ollessa vain vahvistunut. Työtä tosin riittää kaikille ja palkaksi kovasta työstä jokaiselle on luvassa - ei enempää, eikä vähempää - kuin parempi ja toimivampi yhteiskunta.

 

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

5Suosittele

5 käyttäjää suosittelee tätä kirjoitusta. - Näytä suosittelijat

Toimituksen poiminnat