Jonna Purojärvi Tunteella järjen puolella

Yhteiskunnan hätätila

Viimein Suomessakin rähistään. Tätä on odotettu. Jo vuoden alussa paasasin itsekin Suomen unohdetusta edusta, jossa tähdensin, että nykymuotoisen hallituksen toimet uhkaavat vakavasti yhteiskuntarauhaa. Itsenäisyyspäivänä pari ikkunaa rikottiin ja tämä on vain jäävuoren huippu.

On mahdoton ymmärtää, miten paljon tulee tapahtua, jotta niin kutsuttu eliitti huomaisi nyky-yhteiskuntamme huonovointisuuden. Eliitti, parempiosaiset, miksikä ikinä heitä haluaakaan kutsua, elävät auttamatta toista todellisuutta, kuin iso osa kansasta. Onko yhtään ihme, jos muutaman ikkunan rikkoutuminen saa oikeana päivänä oikeassa paikassa enemmän huomiota? Tavallinen polttariporukkakin voi saada hyvänä päivänä tuollaista sekasortoa aikaan, mutta tuolloinpa ei ole yhteiskunnan kerman kekkerit naapurissa ja poliisivartiota jatkuvasti vahtimassa. 

Pieniä rötöksiä ja omaisuuden tuhoamista tapahtuu ympäri Suomen pitäjiä säännöllisesti. Ei hirveän vakavia juttuja, harvoja tapauksia lukuunottamatta. Olen äärimmäisen tyytyväinen siitä, että kansalaiset heräävät huomaamaan, mikä taho onkaan enimmiltä osin syypäänä nykyisenlaiseen ahdinkoon. Ennen kaikkea tyytyväisyyttä herättää pahoinvoinnin kohdistuminen muilla tavoin, kuin tappamalla viattomia koululaisia. Samasta ahdingosta pohjimmiltaan on kyse.

Varsinaista mellakointia on tottakai vaikea moraalisesti oikeuttaa. On kuitenkin monella taholla jo nostettu ihan oikea kysymys esiin: Mitä muuta voi enää tehdä, jotta ahdinko tulee kuulluuksi? Niinpä. Itsekin olen kirjoitellut jo muutaman vuoden, kertonut tasan tarkkaan niistä tunnelmista, joita kansan keskuudessa voi havaita. Yhteiskuntarauhan nimissä olen pyrkinyt vakavasti otettavasti kirjoittamaan, poliittisesti korrektisti keskustelemaan vaikeista ja hermoja kiristävistä aiheista, vain, jotta yhteiskuntarauha voisi puhtaasti rauhanomaisin keinoin jatkua. 

Eliitti ei välitä. Mitä sitä yhtä syrjäytynyttä kuuntelemaan, tai kahta, tai pariasataatuhatta. Eikä tämä ole edes puhdasta luokkasotaa. Tämä on järjen taistelu järjettömiä ajatusjärjestelmiä vastaan. Se ei rajoitu vain valtiomme rajojen sisään, vaan samaa taistelua käydään ympäri maailman.

Rikokseen en aio yllyttää. Mikäli haluamme paremman yhteiskunnan, emme voi sitä saavuttaa väkivalloin - Olipa sen kohteena ihminen tai materia. Niin pitkään, kun meillä on sananvapautta vähäisissäkään määrin olemassa, tätä asetta tulee käyttää. Puhukaa. Kirjoittakaa. Opetelkaa poliittisesti korrekti kapulakieli. Paremmissa piireissä ei yksinkertaisesti hyväksytä pahoinvoinnin purkautumista. Täytyy ymmärtää, että näissä piireissä pahoinvointi, heidän omansakin, painetaan keinolla millä hyvänsä pois. Pahonvointia ei suostuta näkemään, vaikka se katsoisi suoraan silmiin.

Mitä pahemmin yhteiskunnallinen pahoinvointimme purkautuu paheksuttavin tavoin, sitä varmempia voimme olla yhä kurjistuvammasta tilasta. Se voima, jolla paha olo painetaan pois, ei ole voitettavissa väkivalloin.

Kehoitan kyllä kapinaan. Kaikin mahdollisin, laillisin tavoin. Mitä luulette minunkaan tekevän mukana politiikassa? En ainakaan ole poliitikoksi kelpaavaa materiaa. En yritä kaunistella maailmaa. En voi luvata ratkaisua ongelmiin. En osaa kuin osoittaa ongelmia ja huutaa ihmisiä talkoisiin. Yksin täällä ei kukaan maailmaa korjaa. Kansassa on voimaa, jos vain ymmärtäisimme, ettei kaikesta huolimatta yksikään ihminen ole meidän vihollisemme. Vahingoittavat ajatusrakennelmat sen sijaan ovat ja voimme vain toivoa voivamme vähentää niiden voimaa.

Tottakai toisilla ihmisillä on täällä valtaa. On täyttä ajan hukkaa yrittää muuttaa ensin heitä, jotka ovat näiden mädäntyneiden rakennelmien päälle rakentaneet elämänsä. He tippuvat viimeisimpänä, mutta tippuvat kaikista korkeimmalta. Kansallisen konsensuksen on ensin muututtava.

 

Muistettava on, että muutos lähtee aina itsestä.

 Terveisin,

poliittisesti korrekti eurovaaliehdokas

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

10Suosittele

10 käyttäjää suosittelee tätä kirjoitusta. - Näytä suosittelijat

NäytäPiilota kommentit (60 kommenttia)

Matias Härkönen

Koulutus on ilmaista. Rahaa saa ilmaiseksi niin että pärjää. Asunto annetaan kaikille. On terveydenhuoltoa, on psykologin palveluita on kaikkee. Ja ihan hyvinvoivalta näytti myös tuo joukko, jolla ainakin oli varaa juoda olutta ja maksaa sakkoja joille naureskeltiin.

Kerrotko tarkkaan, mikä on se hätätila?

Käyttäjän jonnapurojarvi kuva
Jonna Purojärvi

Koulutus ei ole millään lailla ilmaista. Peruskoulu on tottakai mahdollisimman pitkälle pyritään pitämään koululaiselle ja tämän perheelle maksuttomana, mutta ilmaiseksihan mitään ei tapahdu. Peruskoulutuksella ei kuitenkaan tässä maassa kovin pitkälle pötkitä, vaan on rahalla satsattava jatkokoulutukseen. Opiskelijoiden tuki on niin heikko, ettei kaikilla yksinkertaisesti ole varaa kaikista tarpeellisimpiin koulutarvikkeisiinkaan, kirjojen ollessa järjettömän hintaisia eikä lainattavia versioita kaikille riitä.

Terveydenhuollon puolestakin olemme pitkään olleet hyvässä alamäessä, koska kuten ei koulutuskaan, ei terveydenhuoltokaan ilman varoja tapahdu. Jatkuvasti valtiovaltamme pohtii, millä tavoin saisimme parhaiten kuluja leikattua, ja leikkaukset kohdistuvat lähes jatkuvasti nimenomaan heikommin pärjääviin. On jo luettu uutisista, kuinka moni köyhä valitsee vähillä rahoillaan ruoan ostamisen lääkärillä käynnin sijaan - Mitäpä sitä lääkärissä käymään, jos lääkkeisiin ei ole varaa. Lääkkeiden korvattavuuttakin on vähennetty, samaan aikaan, kun luonnollisesti elintarvikkeiden hinnat nousevat - Niin verotuksen kautta, kuin kauppiaiden osalta. Mielekkäintä on nostaa katteita kaikkein myyvimmistä tuotteista, eli niistä arkisimmista ja kustannuksiltaan halvimmista.

Se, mitä Tampereen mellakoissa nähtiin, oli vain se jäävuoren huippu, niitä ihmisiä, jotka reagoivat toiminnalla. Suurin osa ihmisistä kärsii hiljaa yksin kotona, voimattomana. Psykologien palveluita on onneksi tarjolla, mutta yksinkertaisesti kaikille ei riitä sitä psyykkistäkään tukea niin paljon, kuin sitä tarvittaisiin. Syytä löytyy sekä rahapulasta, byrokratiasta että yksiselitteisesti liiallisesta tarpeesta. Toisaalta lääkkeeksi siihen ei kelpaa lisäraha eikä välttämättä edes lisätyöväki psykologipalveluita tarjoamaan, vaan aidot ja tukevat lähipiirit, joilla on kykyä ja mahdollisuutta auttaa lähimmäisiään. Tällainen toiminta on onneksi lisääntymässä.

En tiedä, millaisissa piireissä sinä elät, kuinka paljon seuraat tätä menoa tai kuinka paljon ymmärrät psykologisista ilmiöistä, mutta on aika yksinkertaista nähdä, miten paljon täällä on pahoinvointia ympäristössä. Se purkautuu tuhansilla eri tavoilla, ja nimenomaan pari ikkunan rikkomista on vain käsittämättömän vähän siitä kaikesta. Montahan alaikäistä lasta on kuollut, kun pahoinvointi on purkautunut kouluun? Kuinkahan monta alkoholistia tässä maassa on? Kuinka monessa perheessä väkivalta on normaalia? Montako itsemurhaa tässä maassa tehdään? Entä puolison tai koko perheen surmia? Mielestäni on järjetöntä, jos tällaista menoa kutsuu millään tapaa hyvinvoinniksi.

Matias Härkönen

Emme ole täydellisiä, emmekä lähelläkään sitä. Minuakin nyrpii yllättävän moni asia. Olemme silti ehkä tottuneet liian hyvään hyvinvointiin. Vaikka se olisi kuinka kivaa tarjota jokaiselle perheelle oma psykologi ja lääkäri, niin rahamme ei vaan yksinkertaisesti riitä kaikkeen.

Helpointa on tietenkin syyttää kaikesta "eliittiä". Toinen hyvä keino on vaatia eliittiä ja paremmin toimeentulevia maksamaan lisää veroja. Jossakin se raja menee kuitenkin sielläkin päässä. Kokonaisveroaste on jo lähellä 50% ja monella ylikin.

Mitä opiskeluun tulee, niin kyllä se on ilmaista ja siitä jopa maksetaan. Aina vain opiskelijat jaksavat valittaa, mutta hyvin tuolta koulusta vain ihmisiä valmistuu. Minäkin. Lainaa piti ottaa, mutta niitä voi nyt työelämässä maksella takaisin. Ja tietty kävin välillä myös töissä. Iltaisin, viikonloppuisin ja lomilla.

Odotan sitä päivää, kun ihmiset alkavat ottaa vastuuta omasta elämästään, eikä aina sysää vastuuta muille.

Käyttäjän jonnapurojarvi kuva
Jonna Purojärvi Vastaus kommenttiin #7

En pidä varsinaisesti "eliittiä" syypäänä. Pidän syypäänä niitä ajatusrakennelmia ja erilaisia ideologioita, jotka ovat tähän tilanteeseen meidät ajaneet. Olemme jatkuvasti vastustamassa yhtä ideologiaa ja kannattamassa toista, näkemättä, että juuri näissä ajatusrakennelmissa piilee se vaara. Se, miksi "eliitti" näyttäytyy ongelmana on se, että luonnollisesti he, jotka ovat pärjänneet nykyisen valtaideologian avuin, eivät varmasti ole etunenässä tällaisia järjestelmiä purkamassa.

Jos ymmärtäisit tämän tekstin pointin, niin silloin ymmärtäisit, että olen tismalleen samaa mieltä kanssasi siitä, että omasta vastuusta tässä on kyse. On otettava vastuu siitä, ettei harhaudu niihin jämähtäneisiin ajatusrakennelmiin ja kannata niitä omilla teoillaan. Siinä on ihan hirmu suuri työ yksilötasolla, sillä on hankala hylätä jotain totuttua, ilman, että haluaa korvata sen vastaavalla. Onhan näitä nähty - Himouskovaisesta tulee verta vaativa ateisti, väkivalta- ja huumerikollisesta jumalansanaa saarnaava umpiuskovainen. Ajatusrakennelma on takana sama, vaan päällinen puoli sanallisesti vaihtuu.

Susanna Kaukinen Vastaus kommenttiin #11

Eliitti on vain osa ongelmaa, jonka nimi on harvainvalta - tai hierarkiat.

Why hierarchy creates a destructive force within the human psyche (by dr. Robert Sapolsky)

=> http://t.co/ZEuHG6OrrR

;

=> http://susannakaukinen1.puheenvuoro.uusisuomi.fi/1...

...

Vaihtoehto esim.

"Mut ettei ny kukaan luule ettei ole vaihtoehtoa, niin ehdotan vaikka sitä, että otetaan Sveitsin järjestelmästä kaikki suoran demokratian osat käyttöön ja valitaan aluksi kokeeksi puolet eduskunnasta arvalla ja puolet vaalilla - jatkossa sillä pyrkimyksellä että koko eduskunta valitaan arvalla MUTTA NIIN että kansalaiset voi samalla tavalla ku Sveitsissä laittaa itse lakiehdotuksia sisään JA ENNENKAIKKEA niin, että ne voi estää lakien läpimenon mitä eduskunta aiheuttaa.

Tässä systeemissä siis valitaan otos kansasta edustamaan kansaa ja kansa itse toimii kontrollimekanismina hallitukselle - jos sinne vaikka valittaisiin huono otanta - joskus - niin kansa itse voisi kaataa niiden huonot lait.

Vois olla sekin, että kansa saa äänestää etuajassa, että nyt valitaan uus hallitus arvalla - tää on liian huono. Tosta nyt ees joku ehdotus ettei kukaan pääse sanomaan ettei oo ehdotusta."

Matias Härkönen Vastaus kommenttiin #14

Kattos, ollaan samaa mieltä. Tuo arpa voisi olla ihan hyvä vaihtoehto, mutta suora demokratia vielä parempi.

Susanna Kaukinen Vastaus kommenttiin #25

Antiikin kreikkalaiset huomasivat, että demokratia kääntyy aina korruptioon ja he pitivät sitä oligarkian muotona. Tästä syystä he käyttivät demarkiaa (edustajien arvontaa) ja otan tämän seikan melkoisen vakavasti.

Tästä seuraisi myös erittäin toivottava loppu puoluekurille.

EDIT:
Jos haluat ja jaksat lukea aiheesta raskasta teoriaa englanniksi, niin siitä sitten vaan:

=> http://www.infoshop.org/AnarchistFAQSectionB1

Matias Härkönen Vastaus kommenttiin #11

No minä olen ainakin ollut koko ajan vaatimassa muutosta. Lähes kaikessa. Mielenkiintoinen yksityiskohta on minusta eduskuntavaalit 2011. Tuli Jytky. Kansa lähti kerrankin äänestämään pientä protestimielialaa mielessä. No miten kävi, nekin jotka vastustivat nykyistä käytäntöä, käänsivät selän uudelle tulokkaalla, joka oli valmis uudistamaan monia asioita ja jolla oli kansan tuki takanaan. Palattiin mieluummiin vanhaan ja turvalliseen. Jopa Vasemmisto suostui mieluummin tukemaan euromaita ja kokoomuksen kanssa samaan hallitukseen.

Käyttäjän jonnapurojarvi kuva
Jonna Purojärvi Vastaus kommenttiin #24

Kerro toki, mitkä asiat muuttuivat tämän protestiäänivyöryn myötä? Kuinka monessa asiassa onkaan myös Jytky-puolueen periaatteet heitetty kaivoon (muun muassa erittäin tärkeä puoluekuri)? Kuinka monien asioiden ajaminen onkaan pysähtynyt kuin seinään, kun huomattiin, että herranahan on herran jestas herttaisen helppoa!

Susanna Kaukinen Vastaus kommenttiin #26

"Monelle suomalaiselle ja perussuomalaiselle on suuri uutinen, että perussuomalaiset eivät vastusta euroa eivätkä EU-jäsenyyttä. Se tuli nyt selväksi ilman äänestyksiäkin.

Joensuun kokouksessa oli puolueen jäseniä, jotka olisivat halunneet, että euroon olisi otettu selkeä kanta. Tusina kansanedustajiakin oli tämän puolesta kirjelmöinyt, mutta puolueen johto ei halunnut asiaa käsittelyyn, eikä sitä otettu.

Esimerkiksi Seppo Hauta-aholta evättiin asiaa koskenut puheenvuoro, vaikka hän omien sanojensa mukaan toimi pyynnössään sääntöjen mukaan.

Puolue on yhtä kuin Timo Soini, ja Soini haluaa ministeriksi. Siksi jäsenyyksiä ei vastusteta nyt eikä ministerinä. EU-vaalien ohjelmatyöryhmän vetäjä Sampo Terho muotoili puolueen linjan euroon siten, että puolue ei ole sitoutunut euroon, mutta ei myöskään aja siitä eroamista."

http://www.savonsanomat.fi/mielipide/mielipidekirj...

Käyttäjän sirpaabdallah kuva
Sirpa Abdallah Vastaus kommenttiin #31

"Esimerkiksi Seppo Hauta-aholta evättiin asiaa koskenut puheenvuoro, vaikka hän omien sanojensa mukaan toimi pyynnössään sääntöjen mukaan."

Minkähänlainen puheenvuoro Hauta-aholta evättiin? Satuin netistä kuuntelemaan ja katselemaan kokousta jossa puheensa piti myös mainitsemasi herra Hauta-aho. Se ettei hän jostain syystä blogissaan oikaissut tuota kirjoittamaansa virheellistä tekstiä, siihenpä en osaa sanoa mitään. Tuskinpa hänellä oli tarkoitus kahta erillistä puhetta pitää.

Matias Härkönen Vastaus kommenttiin #26

Tuota juuri tarkoitin. Ei annettu muuttua, vaan Kokoomus alkoi heti vaatimaan, että kreikan tukemisesta ei jousteta. Tiedät itse miten suuri kysymys tuo oli, joten käytännössä Persuille käännettiin suoraan selkä. Tämän jälkeen muut puolueet olivatkin kuin hyeenat raadolla. Kaikki pari päivää aikaisemmin luvattu unohdettiin, kun himo Audin takapenkinlle oli niin kova.

Jos Vasemmisto, Kristilliset, ja SDP ei olisi lähteneet Kataisen kelkkaan, olisi nämä voineet Persujen kanssa perustaa vaikka oman hallituksen. Kaikki nämä möivät periaatteensa täysin.

Mutta moni asia on toki muuttunut äänivyöryn mukana. Ensimmäisenä tulee mieleen poliittinen kenttä. Ja vaikka oppositiosta on vaikea vaikuttaa, niin paljon hyvää on sieltäkin saatu tehtyä.

Käyttäjän JoonasHelander kuva
Joonas Helander

Yliopistoissa ei olisi kirja pulaa, mikäli sähköisiä tenttiluokkia käytettäisiin paremmin. Toinen vaihtoehto tentti kertojen lisääminen.

Yhteiskunnalta vaaditaan liikaa asioita. Rahaa ei yksinkertaisiste riitä kaikkiin palveluihin. Runsas velanotto yhteisten asioiden hoitamiseksi ei ole oikea tie. Ihmisten pitäisi astua omista poteroistaan.

Meidän jokaisen tulisi tehdä enemmän töitä yhteiskunnan ilmapiirin parantamiseksi. Ei ole järkevää vaatia sitä valtiolta. Valtion ja kuntien tyhjinä olevia tiloja tulisi lisätä kansalaisten käyttöön. Järjestön määrää ja vapaaehtoistyötä pitäisi vaalia ja pyrkiä arvostamaan enemmän. Austraalissa tehdyssä kyselyssä ihmiset kokivat juuri vapaaehtoistyön tuovan elämään mielekkyyttä. Suomessa tällainen kulttuuri loistaa poissa olollaan.

Käyttäjän jonnapurojarvi kuva
Jonna Purojärvi Vastaus kommenttiin #16

Vapaaehtoistyö loistaa todellakin poissaolollaan. Tähän tarvittaisiin muutosta ja kipeästi. Ihmisten tulisi huomata hyvän työn tekemisen tuottavan ensisijaisesti itselleen hyvän ja mielekkään olon. Tämä toisaalta on tehty ainakin työttömien osalta hankalaksi ja aikapankkitoiminta sen suuntaisena toimintana on myös haluttu hajoittaa. Hyväntekeväisyys kuitenkin voi lähteä jo ihan lähipiiristä ja yhä kaventuvine lähipiireineen se olisi yhä tärkeämpää.

Käyttäjän SepSaa kuva
Seppo Saari Vastaus kommenttiin #19

Ehkä ei kannata puhua kuin omasta puolestaan. Kyllä vapaaehtoistyössä edelleenkin on paljon innokkaita ja ihan motivoituneita ihmisiä.
Sen sijaan esim. työttömien pääseminen ylös kuopastaan on tehty hankalaksi ja oman elämän hallintaan paluun sijasta kyykytys ja välinpitämättömyys on byrokratiamme "suorastaan geneettinen piirre".
Se suuri synti on ihmisyksilöiden mielekkään ja omaehtoisen elämän hukkaaminen ns. hyvinvointivaltion rattaissa ikään kuin laillisin perustein.

Käyttäjän jonnapurojarvi kuva
Jonna Purojärvi Vastaus kommenttiin #50

En väitä, etteikö sitä lainkaan tapahdu. Sitä soisi vain tapahtuvan suuremmassa mittakaavassa. Oma vapaaehtoistyöni painottuu läheisiini ja tähän politikointiin, joista ensimmäisen myös toivoisin olevan enemmän, kuin se tätä nykyä on. En vain osaa tarjota itseäni tarpeeksi siihen hommaan.

Käyttäjän Yhteiskuntajutustelija kuva
Janne Koski

Singaporessa mellakoinnista voi joutua jopa seitsemäksi vuodeksi vankilaan.

Noille Tampereen räyhähengillekin kyseisen pituinen kakku olisi ihan paikallaan.

Susanna Kaukinen

Kreikassa 600.000 on ilman sähköä.

Espanjassa 400.000 ihmistä on ajettu kodeistaan.

Suomi on täysin samalla talousjanalla Espanjan kanssa vain 5 vuotta perässä.

Kuljemme kohti tuhoa ja sinä haluat vangita porukan, joka koettaa huutaa, että edessä on jäävuori.

Titanic puksuttaa suoraan eteenpäin.

Käyttäjän hautakangas kuva
Ville Hautakangas

Tällä hetkellä euroalueen talous kokonaisuutena näyttää olevan elpymässä, köhien ja pykien, mutta kuitenkin hiljalleen ylöspäin. Mutta noiden kaatuneiden maiden asukkaat todella kokevat sen nahoissaan. Kreikassa on jo nähty, vuosikymmenien jälkeen, jopa ihon läpi kasvanut rintasyöpä. Ja typerät köyhien maiden tartuntataudit sairastuttavat tuhansia kreikkalaisia, ja tappavat heikoimpia.

Esimerkiksi Kreikan tai Kyproksen eurossa tai EU:ssa pysyminen ei ole mitenkään varmaa vieläkään. Oikeastaan edes Ison-Britannian EU-jäsenyyttä ei enää voi ottaa annettuna.

Elämme jatkuvasti jännittäviä aikoja, kyllä.

Käyttäjän hautakangas kuva
Ville Hautakangas

Kakkua voisivat saada ainakin virkamiehen väkivaltaisesta vastustamisesta, pahoinpitelystä sekä vahingonteosta. Nämä kaikki ovat asioita, joista Suomessa voi saada ihan tuntuvan rangaistuksen, jos niin halutaan. Lisäksi tulisi ties mitä vahingonkorvauksia.

Mielestäni on kuitenkin ihan asiallista, että suuri(n) osa porukasta selvisi putkareissulla ja pienillä päiväsakoilla. Saman saisi muustakin typerästä kännissä riehumisesta.

Käyttäjän jarmolauros kuva
Jarmo Lauros

Jos minä en saa mitä haluan, oikeuttaako se minut rikkomaan autosi lasit?
Pahimmassa tapauksessa jos olen oikein katkera, olenko oikeuttettu tekemään pommi-iskuja?
Mikä olikaan Purojärven osoite?

Käyttäjän jonnapurojarvi kuva
Jonna Purojärvi

Sanoinko minä missään vaiheessa, että tällainen omaisuuden rikkominen olisi millään tavalla oikein? Taisinpa nimittäin sanoa, että väkivaltaisuudet myös materiaa kohtaan ovat sellaisia tekoja, joita on vaikea moraalisesti oikeuttaa. Tällaista kehitystä en soisi näkevän ollenkaan.

Susanna Kaukinen

Ihmiset on indoktrinoitu dogmaattisiksi. Kukaan ei enää ajattele itse, harva on moraalinen subjekti.

Onneksi sinä olet.

Käyttäjän jarmolauros kuva
Jarmo Lauros

Luin uudelleen kirjoituksenne, hitaasti. Pyydän anteeksi. En halua tietää osoitettanne, ainakaan tässä yhteydessä.

Käyttäjän jonnapurojarvi kuva
Jonna Purojärvi Vastaus kommenttiin #34

Pahoittelen omaa jälkimmäistä reaktiotani. Kiitos tästä. Tunteethan näissä on pinnalla helposti. Anteeksipyyntö vastaanotettu, vaikkakin pelkkä sisäinen ymmärrys on enemmän kuin tarpeeksi siihen. Hatunnosto ääneenkertomisesta.

Käyttäjän jonnapurojarvi kuva
Jonna Purojärvi

Toisaalta, jos sinun pahaa oloasi helpottaa minuun kohdistaa jotakin vihaasi, tervetuloa Jyväskylään, tulosta tuo kuva tuosta vierestä ja tule vaikka ampumaan päähän nähdessäsi. Joku ehkä tunnistaa ja voi antaa myös osoitteen. Ihan täällä en ala sitä jakamaan. Olenhan minä varmasti se syyllinen sinun pahaan oloosi, joten minuun purkaminen varmasti oloasi helpottaa.

Käyttäjän jussikeskinen kuva
Jussi Keskinen

Kiitos hyvästä ja asiallisesta blogista,

Singaporessa rangaistukset rikoksista ovat ankaria. Joistakin rikoksista saattaa seurata raskaat sakot, raipparangaistus tai kuolemanrangaistus. Maassa teloitetaan Amnesty Internationalin arvion mukaan asukaslukuun nähden eniten ihmisiä maailmassa.

Purukumi oli pitkään kokonaan pannassa, mutta Yhdysvaltojen kanssa solmitun vapaakauppasopimuksen jälkeen ns. terveyspurukumeja voi nyt ostaa apteekeista. Asiakkaiden henkilöllisyys tarkistetaan ja tiedot rekisteröidään oston yhteydessä. Sylkemisestä tai roskan maahan heittämisestä voi joutua pidätetyksi, ja rattijuoppoudesta joutuu vankilaan.

Miesten välinen homoseksuaalinen seksi on kielletty Singaporessa. Heteroparien yhteisymmärryksessä harrastama oraali- ja anaaliseksi sallittiin

Susanna Kaukinen

Eihän tuolle pärjää edes DDR.

Se on kyllä eräs suomalaisuuden faktio, joka haluaa tämän DDR:n, mutta vain juuri sellaisen, missä itse saisi päättää kaikesta.

Ei taida tulla mieleen miten siinä sitten käy.

Käyttäjän SepSaa kuva
Seppo Saari

Ainakin niiden suomalaisten, jotka kiilusilmin opiskelivat DDR:ssä, näyttää käyneen täällä aika hyvin. Heistä tuli jo varhain osa - toisin paraikaa eläköityvää - poliittista eliittiämme :D

Taisto Merilä

”Niin pitkään, kun meillä on sananvapautta vähäisissäkään määrin olemassa, tätä asetta tulee käyttää. Puhukaa. Kirjoittakaa. Opetelkaa poliittisesti korrekti kapulakieli. Paremmissa piireissä ei yksinkertaisesti hyväksytä pahoinvoinnin purkautumista.”

Poliittisesti korrektin kapulakielen ymmärtämisestä on lähinnä se hyöty, että pystyy osoittamaan sen sisällöttömyyden – ja siihen pitää vastata mahdollisimman selkeästi ja asioiden oikeilla nimillä. Mitä apua on sitten esim. pahoinvoinnista puhumisessa, jos sitä ei haluta tunnustaa? Ei juuri mitään – sen avulla meitä kuitenkin hallitaan ja ”pidetään ruodussa”; mm. viljelemällä pelkoa mediassa.

Miten päättäjät saadaan ymmärtämään pahoinvointia, jos he eivät eivät sen ilmaisemista voi sietää tai kykene siihen samaistumaan?

Käyttäjän jonnapurojarvi kuva
Jonna Purojärvi

Siinäpä ongelmaa kerrakseen - Miten päättäjät saadaan ymmärtämään pahoinvointia? On voitava osoittaa, kuinka pahoinvointimme vaikuttaa niin kansantaloudellisesti kuin myös paremmin pärjäävien elämään. Yhteiskuntarauhan ylläpitämisen tähden päättäjien on herättävä tilanteeseen. Tässä ei oikeastaan auta muu kuin osoittaa jatkuvasti kovilla faktoilla, miten tilanne kärjistyy, miten pahoinovinti leviää ja miten moninaisin muodoin se näkyy - Meillä on jo hirveästi esimerkkejä muualta maailmasta samanlaisista poliittisista tilanteista ja kuinka niissä on käynyt. On siis luotava tilanne, jossa ei ole enää mitään muuta minne katsoa, kuin suoraan sitä ongelmaa. Se vaatii paljon, se vaatii sitä, että nämä asiat nostetaan uudestaan ja uudestaan esille. Samoja teemoja on nähtävissä niin monissa paikoissa ja olisi käsitettävä, ettei pahoinvointi lopu ilman yhteisön toimintaa - Ja tämä tarkoittaa pikkuhiljaa koko maan kattavaa yhteisöä. Pienessä mittakaavassa vaikkapa alkoholiongelmainen ihminen saadaan vaikkapa läheisten järjestämään interventioon, jossa ongelma tulee monelta eri kannalta näkyviin, ja vaatii jo hurjan paljon voidakseen kieltää yhä ongelma. Tällainen interventio on vain nyt jollain ihmeellä saatava aikaiseksi suuremmassa mittakaavassa.

Susanna Kaukinen

Mun mielestä meidän päättäjät on oman aikansa stalinisteja. Kyllähän he tavallaan näkee aiheuttamansa hävitykset, mutta kun faktat ei mene yhteen ideologian kanssa, katsotaan muualle.

Olen eri mieltä kanssasi siitä, että tästä selvitään pelkällä argumentoinnilla. Pidän ensiarvoisena kaikkia tempauksia, jotka asettavat nykyisen hallinnon mahdollisimman naurunalaiseksi, koska se vie heiltä legitimiteetin ja auktoriteetin.

Tämän jälkään kansa nauraa heille. Nauru emansipoi.

Sen jälkeen äänestetään aivan toisennäkönen jengi sinne tapuliin, joka toivoakseni ymmärtää, että tämä sama kierre tulee toistumaan loputtomiin, ellei jotain suoran demokratian ja/tai demarkian ratkaisua saada institutionalisoitua.

Sitä on pakko hakea. Tämä on pakko jollain aikavälillä voittaa. Aivan pakko. Tää sirkus jatkuu muuten ikuisesti.

Käyttäjän jonnapurojarvi kuva
Jonna Purojärvi Vastaus kommenttiin #21

Olen samaa mieltä kanssasi siitä, että tämä järjestelmä ei toimi. En usko, että olemme loppuviimein hirveän eri mieltä siitä, miten puhumisella kuitenkin voi vaikuttaa. Oma lähestymistapani on argumentointi - Tämän lisäksi vaaditaan paljonkin juuri mainitsemiasi tempauksia. Nämä eivät poissulje toisiaan millään lailla, vaan tukevat toisiaan, ja mahdollisimman monia eri tapoja käyttää puhtaasti sanallista miekkaa on käytettävä. Mitä useampi tapa, sitä varmemmin viesti menee perille. Yhdelle toimii argumentit, yhdelle nauru, yhdelle huuto. Onneksi meitä on tässä maassa monenlaisia puhujia ja kirjoittajia, tarvitsemme vain huomattavan suurta kansanliikehdintää tämän asian kanssa. On uskallettava puhua - Varsinkin, kun se vielä on suhteellisen laillista puuhaa.

Susanna Kaukinen Vastaus kommenttiin #23

Ollaan ehdottomasti samalla puolella. Pidä huolta.

Käyttäjän jonnapurojarvi kuva
Jonna Purojärvi Vastaus kommenttiin #27
Taisto Merilä

Ajatus terapeuttisessa interventiossa eheytyneistä ja rakkauteen heränneistä, sorrettuja halailevista ja velat tasoittaneista eliittipoliitikoista on sen verran liikuttava, että joudun peruuttamaan alkuperäiset ajatukseni ruuvipuristimista ym. tuntoaistia palauttavista työkaluista. ;)

Käyttäjän jonnapurojarvi kuva
Jonna Purojärvi Vastaus kommenttiin #45

Heh. Joo. Toki se, miten viesti menee todellisuudessa perille, on hyvin monimuotoinen. Yksinkertaisuudessaan siis nimenomaan se, miten todellisuutta ei voi enää paeta, pitäisi olla mahdollista luoda. Hankalaa se on ja vaatii monenlaisia tapoja. Ruuvipuristimet tosin voitaneen vielä toistaiseksi jättää pois suunnitelmista :)

Susanna Kaukinen

Ehdottomasti pitää purkaa se kapulakieli ja pönötys. Pitää sanoa suoraan, ettet vastaa kysymykseen. Tää pelleily on paras lopettaa nyt kerralla ja laittaa koville nää spedet, joita mediakaan ei enää uskalla haastatella - ainoastaan jututtaa.

Poliittinen teatteri on todellakin vain ja ainoastaan poliittista teatteria.

Käyttäjän jonnapurojarvi kuva
Jonna Purojärvi

Kapulakieli täytyy opetella, jotta voi huomata juuri ne tavat, miten kysymyksiä kierrellään. Sellaisen pönöttelyn purkaminen paloiksi on äärimmäisen tärkeää - Hyvän pointin nostit esiin.

Käyttäjän hautakangas kuva
Ville Hautakangas Vastaus kommenttiin #20

Juuri tänään oli jonkinlainen sosiaalinen mellakka, kun Satu Hassi kommentoi EPP:n äänestyskäyttäytymistä Facebookissa.

Kukaan ei linkittänyt niitä kannanottoja, joista oli äänestetty.

Tarkistin Hassin kannattaman aloitteen, ja siinä oli kyllä pari ikävää vikaa. Ensinnäkään, siinä ei otettu lainkaan kantaa miesten ympärileikkaukseen, vaikka naisten ympärileikkaukseen otettiin. Lisäksi siinä perusteettomasti kerrottiin, että pornografinen sisältö on järjestään haitallista (ainakin nuorille).

Toisin sanoen, vähän puutteellinen ja harhainen hanke. Nuo pöljäkonservatiiviset jutut oli ehkä leivottu siihen mukaan vain, jotta Puola ja Irlanti saataisiin luopumaan aborttikielloistaan. Mutta eiväthän ne luovu, ellei paavi käske...

Käyttäjän Jouni kuva
Jouni Tuomela

Kiitos kirjoituksesta,
siinä tiivistyy kasvavan ahneuskehityksen seurauksia, jotka näemmä joudutaan tukahduttamaan kasakkavoimin, äsh hevospoliisein.

Länsi-Uusimaa -lehdessä kirjoittaa toisinaan Lauri Leskinen, arvonimeään en muista, mutta kasvatuksen parissa hän on kannuksensa ansainnut. Kouluneuvos saattaisi olla lähellä, vrt. Vuorineuvos.

Hän kritisoi viimeisimmässä kirjoituksessaan koululaitoksemme tasapäistämispolitiikkaamme , joka tietysti aiheuttaa nimenomaan tasapäistämistä.
Ongelmanuoret erottuvat tietysti koulussa, usein jo päiväkodissakin, ja heidän auttamisensa samantasoisten nuorten parissa on politikoinnilla estetty. Tasoryhmät koululaitoksessamma auttaisivat meidät taas PISA— tai jopa vaikkapa EIFFEL -testeissä (jos sellaisia olisi) maailman parhaiksi, mihin sijalle tietysti kuulummekin.

Tulevien polvien hyvinvoinnin takaaminen olisi ykkösprioriteettimme, mutta vaikuttaa siltä että eliitin ahneus estää hyvän tulevaisuuden toteutumisen.

Missä voi seuraavaksi osoittaa mieltään nykymenoa vastaan, en tosin kyllä aio yhtään hevosta pahoinpidellä, ne ovat hienoja eläimiä.

Käyttäjän jonnapurojarvi kuva
Jonna Purojärvi

Nykyinen politiikka on lähinnä akuuttia kriisinhallintaa. Pahoja mätäpaiseita on joka puolella, eikä kukaan halua olla ensimmäisenä sellaista räjäyttämässä. Tämä johtaa päätöksiin, jotka eivät voi millään tapaa olla pitkäjänteisiä. Paiseet sen kuin kasvaa.

Kunpa osaisin sanoa, kuinka täällä voisi osoittaa mieltä. Toivon kyllä mielenosoituskulttuurin nousevan tuon rettelöinnin tähden, nimittäin niin moni on aidosti harmistunut noista väkivallan teoista ja paikkojen hajoittamisesta. Rauhanomainen mielenosoitus ei kuitenkaan ole voimakas, mikäli se ei ole väkimäärältään suuri. Näin hajanaisesti asuva kansa ei pysty suuriin osoituksiin. Ehkä olisi saatava järjestettyä ympäri maata erilaisia rauhanomaisia mielenosoituksia samaan aikaan, jotta viesti menee monella alueella perille. Silloin jo yhden hengen mielenosoituskin puhuu jo voimalla, jos voi olla varma, että naapuripitäjässä on useampi tyyppi samalla mielialalla ja samalla viestillä liikenteessä.

Janne Suuronen

Elämme Suomessa kaikkien aikojen vauraimpaa ajanjaksoa. Tämä koskee myös ja ennenkaikkea köyhintä kansanosaamme.

Juuri tämän puheenvuoron kaltaiset valitusvirret saavat, historiaamme ja muuhun maailman verrattuna, de-facto kultalusikka suussa syntyneitä nuoria katkeroitumaan. Katkeroitumaan ja haikailemaan jonkin sellaisen perään, mitä ei ole koskaan ollut ja mitä ei voi koskaan saavuttaakaan.

Jo pelkkä 100€uron lapsilisä, mikä miltei kattaa lasten ja nuorten ruokakulut, saisi 1800-luvun nälkään kuolleet perheet kateudesta vihreiksi. Kaikille ilmaiset, ei pelkästään vuosittain parin viikon kestävät kiertokoulut, vaan peräti 9-vuotinen ilmainen koululaitos ilmaisine ruokineen ja oppikirjoineen olisi historiassa ollut, kuin suoraan ote utopistisesta maailmasta.

Yhteiskunnan hätätila huutavat nämä, jotka nauttivat ilmaisista kirjastoista, yhteiskunnan maksamista asunnoista, televisioista, ilmaisesta yliopisto-opiskelusta, vaatteista ja ruoasta ja joista osa ei viitsi edes opiskeluaikojensa kaljailtoja rahoittaakseen mennä "paskatöihin". Vaan nurisevat, kuinka opintotuki ei tahdo riittää elämiseen.

Tämä puheenvuoro on yksi esimerkki siitä, kuinka nuoremman väestönosamme suhteellisuuden taju on pettänyt.

Käyttäjän Jouni kuva
Jouni Tuomela

Janne,
olen kovin eri mieltä kanssasi.

Eniten huoltani vie lastemme opetuksen järjettömyys, joka johtaa siihen, että vain varakkaimmat saavat jälkikasvunsa lahjottua haluamaansa opetukseen. Jossa lahjakkuus sivuutetaan, ja voimat jotka tasaavat yhteiskuntaamme, eivät pääser vaikuttamaan. Vaan vallan saaneet voivat nepotisoida jälkikasvunsa eteenpäin.

Sekö on hienoa?

Janne Suuronen

Kommenttisi herätti paljon ajatuksia. Saatan jopa olla hieman samaa mieltä Mutta jotta välttyisimme A4-pituiselta turhanpäiväiseltä lässytykseltäni, niin täsmennätkö ensin, mitä oikeastaan tarkoitit ?

Käyttäjän Jouni kuva
Jouni Tuomela Vastaus kommenttiin #41

Yksinkertaistaen haluaisin tason mukaan jaetun opetuksen koko koululaitoksemme läpi. Ei yliopistoonkaan hyväksytä oppilaaksi ketään ilman osaamista, miksi sitten jokaisen on läpikäytävä pakkoruotsin kielioppia?

Käyttäjän jonnapurojarvi kuva
Jonna Purojärvi

Kyseessä ei ole varallisuuden vähyys. Ongelmanamme on paljon raskaampia asioita, kuin se, mistä ruokaa saa pöytään, jonka ongelmallisuutta en toki aio vähätellä. Ruoan saaminen pöytään on kuitenkin yksinkertaisella poliittisella tahdolla jo hoidettavissa, mutta sukupolvien ketjussa kasvaneita traumoja ja ongelmia ei pyyhitä pois selkään taputtelulla tai kinkulla joulupöydässä. Jos mietitään pelkästään jo sodan pitkäaikaistraumoja, olemme ensimmäinen sukupolvi, joka kykenee siitä täysin irtautumaan - Mikäli kykyä käsitellä ja hyväksyä omien vanhempien toimia on. Kaikilla ei ole, eikä tarvitsekaan olla. Niin paljon juontuu jo pelkästään sodasta nykyaikana, mutta sen lisäksi on tullut paljon muutakin. Vanhemmat yrittävät hätäpäissään korjata niitä asioita, joita omassa lapsuudessa meni pieleen, että nykypäivän lapsilla on aivan uusia ongelmia. Pelkästään itsensä kanssa eläminen on jo käsittämättömän hankalaa, kun omilta vanhemmilta ei ole opittu mallia, kuinka käsitellä henkilökohtaisia ongelmia. Moni oppii, että materia korvaa kaiken.

Ei tule sekoittaa materiaalista hyvinvointia siihen todelliseen henkiseen hyvinvointiin, jota tässä maassa tarvitaan. Innovointi, tekeminen ja ylipäätään jaksaminen on niin paljon kiinni psyykkisestä hyvinvoinnista, josta emme todellakaan voi nykypäivän Suomessa riemuita.

Tämä sinun kommenttisi on yksi esimerkki siitä, kuinka vanhemman väestönosamme käsitys nykypäivästä ei ole päivittynyt riittävästi.

Janne Suuronen

Ihmisten henkinen hyvinvointi tosiaan on tärkeä asia.

Tästä saisimme mukavasti sillan vaikkapa arvoliberalismin ja ateismin yleistymiseen tai suhteellisen subjektiivisesti koetun (materialistisen) elintason merkitykseen ihmisen henkiseen hyvinvointiin, mutta valitettavasti ainakaan minulla ei nyt ole aikaa sen syvemmin aiheeseen paneutumiseen.

Käyttäjän jonnapurojarvi kuva
Jonna Purojärvi Vastaus kommenttiin #46

Ateismilla ei ole mitään tekemistä henkisen hyvinvoinnin kanssa. Yhtä ahdistunut ihminen voi olla vaikka olisi vankka usko mihin tahansa tuhansista jumalista. Toisaalta yhtä vapautuneita ateisteja henkisen kivun kahleista löytyy, kuin mitä joku on löytänyt jumalaansa turvautumalla.

Janne Suuronen Vastaus kommenttiin #48

Ehkä tässä henkisen hyvinvoinnin elementeissä on aihepiiri, jota itsevarmojen ehdottomien lausuntojen sijaan sinun kannattaisi vielä vähän työstää. Sinänsä, tuskin sillä saralla mitään kaiken kattavaa totuutta on olemassa, joten meistä ei kukaan ole voinut päästä aiheen pähkäilemisessä loppuun asti.

Käyttäjän jonnapurojarvi kuva
Jonna Purojärvi Vastaus kommenttiin #56

En huomannut ehdottomuutta kommentissani kylläkään. Totesinhan, että monin eripäin tilanne toimii, olipa (esimerkiksi) uskovainen tai ei. Uskova ihminen voi uskostaan löytää rauhan, vaan kaikille sekään ei toimi. Ehdotontahan on nimenomaan väittää, että ateismilla tai arvoliberalismilla olisi jossain määrin tekemistä asian kanssa tai suoranaisesti jopa syypäitä henkiseen pahoinvointiin.

Janne Suuronen Vastaus kommenttiin #57

"Ateismilla ei ole mitään tekemistä henkisen hyvinvoinnin kanssa" on kyllä aika ehdoton kannanotto. Mitään Tekemistä...

Käyttäjän jonnapurojarvi kuva
Jonna Purojärvi Vastaus kommenttiin #58

Jos jommin kummin päin, niin henkinen pahoinvointi lisännee ateismia, ei toisinpäin.

Susanna Kaukinen Vastaus kommenttiin #48

Proudhon ~ "The economic idea of capitalism, the politics of government or of authority, and the theological idea of the Church are three identical ideas, linked in various ways. To attack one of them is equivalent to attacking all of them . . . What capital does to labour, and the State to liberty, the Church does to the spirit. This trinity of absolutism is as baneful in practice as it is in philosophy. The most effective means for oppressing the people would be simultaneously to enslave its body, its will and its reason."

Käyttäjän jonnapurojarvi kuva
Jonna Purojärvi Vastaus kommenttiin #60

Itse olen taas omien käsitteideni orja - Itselleni uskovaisuus ei merkitse väistämättä uskonnollisuutta. Uskonto instituutiona ei voi itselleen mitään - Niin pitkään, kuin se haluaa olla kutsuttavissa uskonnoksi, se on väistämättä jonkinasteinen ajatusjärjestelmä, ja siten väistämättä kurittava. Uskovaisuus ateistisuuden vastakohtana on eri asia. Jos ateismissa olisi jokin kiveen lyöty ajastusjärjestelmä, se vastaisi silloin uskonnollisuutta. En ainakaan ole tähän mennessä löytänyt mitään yleistä oppikirjaa ateisteille, minkälaisten sääntöjen mukaan tulee ajatella.

Käyttäjän JoonasHelander kuva
Joonas Helander Vastaus kommenttiin #60

Eli et voi olla kapilasti ja ateisti?

Käyttäjän jarmolauros kuva
Jarmo Lauros

Olisiko yhteiskuntamme hätätila siinä, että olemme siirtäneet vanhustemme ja lastemme hoidon yhteiskunnalle? Tulevaisuudessa olemme tosi kusessa kun eduskuntamme sallii koulutukseen suunnattujen määrärahojen vähentämisen.

Käyttäjän Jouni kuva
Jouni Tuomela

Kyllä vaan.
Mutta mitä tarkoittaa mainitsemasi vanhusten hoidon siirto takaisin heidän jälkeläisilleen?

Mitä tarkoittaa lasten päivähoidon siirto heidän takaisin heidän vanhemmilleen, yksityisiin päiväkoteihin kenties?

Koulutuksen olisi oltava erityisessä huolenpidossa siten, että jokainen saisi tasonsa mukaista opetusta, ja voisi siitä motivoitua.

Jaakko Häkkinen

"Jos ymmärtäisit tämän tekstin pointin, niin silloin ymmärtäisit, että olen tismalleen samaa mieltä kanssasi siitä, että omasta vastuusta tässä on kyse. On otettava vastuu siitä, ettei harhaudu niihin jämähtäneisiin ajatusrakennelmiin ja kannata niitä omilla teoillaan."

On otettava vastuu siitä, että lähtee naamari päässä tuhoamaan toisten omaisuutta. Anarkistipelkurit eivät uskalla ottaa vastuuta teoistaan, eivätkä he ota vastuuta omasta elämästäänkään. On helpompi vain syyttää eliittiä siitä, ettei se maksa kansalaispalkkaa pilvenpoltosta, vaikka sitä on vaadittu jo vuosia. Ja tätä voi sitten käyttää tekosyynä rikolliseen toimintaan.

Käyttäjän jonnapurojarvi kuva
Jonna Purojärvi

Toimituksen poiminnat